Kako korištenje interneta doprinosi klimatskim promjenama?

U svijetu koji se zasniva na digitalnoj tehnologiji, mladi se suočavaju s izazovom koji može imati značajne posljedice po okoliš. Naime, prema najnovijim istraživanjima, korištenje interneta igra ključnu ulogu u globalnim emisijama, što bi moglo imati ozbiljne implikacije na klimatske promjene.

Prema izračunima stručnjaka, korištenje interneta trenutno doprinosi čak 3,7% globalnih emisija stakleničkih plinova. To je jednako emisijama koje proizvodi cjelokupni svjetski zračni promet. No, još alarmantnije je to što se očekuje da će se ta brojka do 2025. godine udvostručiti, a neke studije čak predviđaju da će internetski sistem do 2030. godine trošiti čak 20% ukupne svjetske energije.

“Ovaj trend postavlja ozbiljno pitanje održivosti naše digitalne revolucije. Dok tehnološki napredak donosi mnoge prednosti, kao što su brža komunikacija, bolji pristup informacijama i efikasnije poslovanje, ne smijemo zanemariti njegove ekološke posljedice. Posebno se studenti i učenici nalaze usred ovog izazova, budući da su oni najčešće korisnici digitalnih tehnologija”, rekao je Nenad Maslovarić, menadžer za IS/IT operacije kompanije Nestlé za Jugoistočnu Europu.

Ključni problem je elektronski otpad

Jedan od ključnih problema je i elektronski otpad. S porastom potrošnje elektronskih uređaja, kao i njihovim sve kraćim vijekom trajanja, raste i količina elektronskog otpada koji završava na odlagalištima ili se nepravilno reciklira. To može izazvati ozbiljne probleme za okoliš, uključujući zagađenje tla, vode i zraka, te ugrožavanje zdravlja ljudi.

Stoga je važno poduzeti korake kako bismo smanjili ekološki otisak našeg digitalnog načina života. To uključuje promociju održivijih praksi korištenja interneta, kao što su smanjenje korištenja streaminga visoke rezolucije, optimizacija servera i infrastrukture internetskog prometa radi smanjenja potrošnje energije, te recikliranje elektronskog otpada.

Potrebno pronaći održiva rješenja

Dok se suočavamo sa sve većim problemima digitalnog otpada i njegovim utjecajem na okoliš, važno je da zajedno djelujemo na pronalaženju održivih rješenja. U tom kontekstu, najveća svjetska prehrambena kompanija Nestlé naporno radi kako bi pomogla stvaranju budućnosti bez otpada, pa tako u Bosni i Hercegovini organizira četvrto izdanje projekta “Čista umjetnost”, u okviru kojeg se provodi ovogodišnja kampanja “Čista umjetnost je umjetnost čišćenja” kojom se želi podići svijest o važnosti recikliranja, ponovne upotrebe otpadnog materijala, ali i educirati o relativno nepoznatoj vrsti otpada: digitalnom otpadu.

Također, kompanija Nestlé u partnerstvu s firmama Bingo Retail i Kim Tec Eko, poziva građane da odlože elektronski otpad u posebno označene kontejnere koji su postavljeni u BCC Sarajevo, BCC Ilidža, BTC Živinice, BCC Tuzla i Bingo Banja Luka. Na ovaj način žele se potaknuti svi građani, a posebno mladi da aktivno sudjeluju u promicanju održivih digitalnih praksi. Njihov doprinos može biti presudan u stvaranju svijeta u kojem tehnološki napredak ide ruku pod ruku s očuvanjem okoliša za buduće generacije.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Mostar: Solistički koncert Ante Milića

U nedjelju 23. lipnja 2024. godine u Hrvatskom domu...

VIP Betting kladionica zapošljava više djelatnika

VIP Betting kladionica otvara nove poslovnice u Mostaru i...

Oglas za posao: Referent u računovodstvu i financijama i skladištar

Poduzeće SUTON PRINT doo – Široki Brijeg se dugi...

Josip Šaravanja: Život u hercegovačkom selu može biti progresivan

Udruga Mlada snaga - Hamzići i ove godine organizira...

Jelena Rozić: Cijeli motiv knjige je šetnja Mostarom, mojim životom i sjećanjima

Jelena Rozić, spisateljica iz Mostara, predstavlja mostarskoj publici svoju...

Almir Gabrić Gabra za Običan radio o novoj pjesmi Stranac

Almir Gabrić Gabra već 30 godina doprinosi tuzlanskoj alternativnoj...