No menu items!

Josipa Jukić: Dođite i uživajte u pravoj ljetnoj večeri Festivala klapske pisme u Posušju

U Hercegovini se više od 40 godina njeguje klapska pjesma. Iako je klapska pjesma dalmatinski glazbeni izričaj, ona je iz godine u godinu, zahvaljujući sve popularnijim i komercijalnijim klapama i skladbama, postala neizostavan dio i hercegovačke kulture. Gotovo da nema mjesta u Hercegovini koje nema barem jednu klapu, ako ne i više.

Josipa Jukić, članica upravnog odbora Festivala klapske pisme u Posušju bila je gošćom “Vijesti plus” Običnog radija.

Imali smo preko 30 prijavljenih klapa, nažalost nemamo po mogućnosti prema pravilniku i jednoj večeri primiti više od 12 klapa. Tako da dolazi nam 12 muških i 12 ženskih klapa koje će nastupiti u dvije večeri. Dolaze nam klape iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Njemačke.“, kazala je Josipa Jukić.

Prvu festivalsku večer, 5. kolovoza, nastupaju sljedeća klapska imena iz BiH i Hrvatske: Valdibora, Vinčace, Krunik, Kumpanji, Zvizdan, Ferata, Concordia, Podvorje, Liburnia, Ero, Grga i Kolapjani.

Druga natjecateljska festivalska večer u znaku je ženskih klapa: Zvizdan, Karmel, Puntape, Fjoret, Kajda, Mindula, Mirabela, Mir, Galluna, Oželanda, Orca, Filiae Croatiae.

Festival je izašao iz Smotre klapa, koje nisu bile natjecateljskog duha, niti su dobivale nagrade, nego su klape dolazile otpjevale svoj repertoar i družile se. Kako smo uvidjeli da je publika zainteresirana odlučili smo podići to na veću razinu. Smotre su prerasle u festival. Ove godine bi se održao 10 po redu festival da nas nije zadesila korona, jedne godine smo morali otkazati. Nismo mogli ni zamisliti da će smotre izaći u odličan festival, zadovoljni smo i sretni šta smo napravili u Posušju.”, kazala je Josipa Jukić.

Glazbena poslastica je i revijalni dio ovogodišnje glazbene manifestacije. Poznati izvođač pop, rock i zabavne glazbe Alen Nižetić, gostuje u nedjelju 6. kolovoza, dok je pozornica na Trgu hrvatskih branitelja dan ranije rezervirana za Josipa Drinovca i Ivanu Jukić.

“Svake godine imamo nove klape, ali i one koje godinama dolaze svake godine i žele nastupati na ovom događaju.”, za kraj dodaje Josipa Jukić.

Ulaz e besplatan!

Najčitanije

Danijela Tomičić: Nismo svjesni koliko oko nas ima prirodnih fenomena

HPD Prenj 1933. Mostar, u suradnji sa Stanicom planinarskih...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

Pupovac se drži ustavne floskule ZAVNOH-a

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) na parlamentarne izbore ide...

U zagrebačkoj crkvi kršteno više filipinske djece nego naše

Da su se Filipinci itekako dobro snašli u Hrvatskoj,...

Zvonko Milas uputio poruku za Hrvate koji žive izvan RH

Nositelj liste HDZ-a za izbor zastupnika u Hrvatski sabor...

Mario Viscovich vodstvu DP-a: Mičite me!

Predsjednik županijskog ogranka Domovinskog pokreta (DP) u Primorsko-goranskoj županiji Mario Viscovich odbio je...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas...