Jesenji program 20 godina OKC Abrašević

Nakon uspješnog polugodišnjeg okupljanja prijatelja i umjetničkih zidara povodom obilježavanja 20 godine od obnove rada, Omladinski kulturni centar Abrašević poklanja svojim sugrađanima/kama još glazbenih i izvedbenih poslastica. Na redu je jesenji rođendanski programa:

Rođendanski party: Domaći igraju – 21. listopada 2023. – 21:00 h

Jesenju ediciju slavlja otvaramo radno. Troje probranih disk džokeja angažirano je da slavljeničkim repertoarima udarnički animiraju zvučni kombinat i ugriju našu koncertnu salu za kraće i hladnije dane koji dolaze. Nastupaju:

  • MIDI BRIGADE je solo projekt Nedima Čišića, polovice kultnog mostarskog elektronskog sastava Vuneny. Gaji mračniji zvuk, taljen u kombinaciji računara i MIDI i analognih instrumenata. Iza sebe ima niz regionalnih glazbenih suradnji (Goribor, Ti i dr.), a posljednjih godina kontribuira i na filmskim i teatarskim projektima. U OKC Abrašević su ostale zapamćene njegove glazbene rubrike Tužni utorak, Antičetvrtak, Pleksus Beats i Elektromaterijal na kojima je redovno prezentirao svoju riznicu zvuka.
  • LUBNYA je mlada mostarska glazbenica danas već i šire prepoznatljiva po svojim kulerski naelektriziranim setovima. Njene nastupe karakteriziraju impresivne kombinacije živih udaraljki i elektronskih beatova te zarazna mjera kojom dozira techno u već rasplesani podij. Ovu noć je slušamo kao jednu od najobećavajućih DJ-ica na mostarskoj elektronskoj sceni.
  • LOBO TOMSKI je bijeli mag Abraševog zvuka. Njegovi nastupi već su prizivali drevna šumska bića, akumulirali dinosaurske suze i dizali kolektivni imunitet pred navalom toksičnih nepogoda našeg grada, detaljno šmirglajući uši vjernim domaćima koji uvijek ciče, poskakuju i kvrckaju kada Tomski ponese svoje duboke kotlove teške od kickova, buke i power elektronike. Za rođendansko slavlje Tomski je pripremio poseban meni. Domaći se raduju.

Aphra Tesla Operating System – Performans ‘Arhitektura in seksualnost: KENOTAF’ – 4. novembar 2023. – 21:00 h

APHRA TESLA je interdisciplinarna umjetnica, borkinja za prava živih i mrtvih umjetnika i osnivačica Vijeća za otkrivanje zločina u umjetnosti koje od 2021. godine djeluje sa središtem u Transnacionalnoj gerilskoj umjetničkoj školi GT22 u Mariboru. Kao jedna od naših novijih umjetničkih zidarki, OKC Abrašević je odabrala kao mjesto i utočište za premijerno izvođenje svoje video trilogije ‘Arhitektura i seksualnost: KENOTAF’, koja je početak nastavka njenog istraživačkog puta. Zvučnu osnovu performansa čine tri psalma, odabrana iz longitudinalne intermedijske transverzale zvučne postavke ‘Tod mit Vorteil (Smrt s koristi)’, koja je, između ostalog, pretrpjela sabotažu kupovine i krađu autorskih prava, zbog čega sada invazivno luta po cijeloj zemaljskoj kugli. Psalmi ‘Smrt s koristi’ dobivaju sliku i mjesto oporavka uz video snimke iz tri simbolična prostora – crkve, groblja i brutalističke zgrade. Upravo tu je subverzivna najava novog shvaćanja i procjene vrijednosti. Aphra Tesla Operating System čine Aphra Tesla (režija, dramaturgija, glazba, poezija, glas), Lara A. Capparotto (kamera), Ramaida Osim&Huxtrl (hacking), Yugovicheva&UHI-U (produkcija).

KONCERT: Jimmy Barka Experience – 18. studeni 2023. – 21:00 h

Ljubljanski JIMMY BARKA EXPERIENCE je ritmički tour de force, trio sastavljen od dva DJ-a i bubnjara. Čine ga renomirani jazz perkusionista Marjan Stanić (Žambo Žoet Workestrao, Vasko Atanovski bend) i dva vrsna producenta i DJ-a Borka i Bakto, inače zaslužni za spas popularne ex yu funk, soul, disc i rock’n’roll glazbe 1960-ih i 1970-ih od zaborava, a koje izvode u sklopu projekta Tetkine radosti. Bend vuče naziv iz filma ‘Kad budem mrtav i beo‘ (1967.) Živojina Pavlovića i lika Džimija Barke, propalog, netalentiranog ex yu pjevača. JBE zvuk funkcionira kao kolaž pun nepredvidljivih preokreta, šareni miks stilova, od funka, breaka, afra, hip hopa, pa sve do turske psihodelije i Balksploitationa. Glazba je stopostotno petljanje na licu mjesta, ponavljanje, rasviravanje, a trake nastaju kroz samu svirku, evoluiraju, mijenjaju se i bivaju polirane. Marjan izvodi lepezu plesnih ritmova na perkusijama i klasičnom bubnju, a prate ga četiri gramofona, sempleri, efekti i elektronski audio kolaži začinjeni poznatim replikama iz ex yu kinematografije. Rezultat ovog kreativnog spoja je instrumentalna i slikovita plesna glazba bogata vrhunskim humorom koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

KONCERT: Svojat – 25. studenog 2023. – 21:00 h

SVOJAT je ljubljanska trojka koja točka potez od no-wavea, preko avangardnog bluesa i saharskog punka, pa sve do beefheartskog ludizma i slobodne improvizacije. Ključni sastojak ovdje je bunjuelska poezija frontmena Andreja Fona, toliko ekspresivna da ni nepoznavanje slovenskog jezika ne umanjuje estetski doživljaj. Bass Ive Poderžaja kombinira funkciju ritmičkog i solo instrumenta, proširujući tako harmonijske vektore gitare i saksofona. Bubnjanje Vida Drašlera vuče korijene iz jazza i free improva, matematički je intrigantno, a zvučno poetično. Istoimeni prvijenac Svojata proglašen je 2020. godine za slovenski album godine na Radiju Študent. 2023. godine izlazi njihov drugi album. Svojat čine iskusni glazbenici slovenske alternativne scene, kaljeni u nizu važnih sastava: Borghesia, Volk in 7 kozliček, Žoambo Žoet Workestrao, Olfamoštvo, Strahuljarji, Oholo, Barka tone in bele plombe, Horda grdih, Zmajev rep, Drašler-Balžarosky-Drašler, Buče 4 i mnogim drugim.

Ulaz na sve događaje je besplatan. Više informacija na www.abrasradio.info.

Rođendanski party podržalo Federalno ministarstvo kulture i sporta Bosne i Hercegovine; ostatak programa podržao projekt Mostar: Prostori koji pokreću koji financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

DW: Njemački političari strahuju od pobjede Zorana Milanovića

U razgovoru s političarima i analitičarima u Berlinu na...

Mladi iz cijele EU pozvali na poštivanje konstitutivnosti naroda u BiH

U Hagu se održalo dvodnevno zasjedanje Vijeća Mladeži Europske pučke...

Predizborno istraživanje Nove TV

U Dnevniku Nove TV večeras su objavljeni rezultati predizbornog...

Danas sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

Danas, u ponedjeljak, 15. travnja 2024. godine, u Domu...