Javna tribina: Prehrana mladih – izazovi suvremenog doba

Danas je održana Javna tribina pod nazivom “Prehrana mladih – izazovi suvremenog doba” u organizaciji i u prostorijama Agromediteranskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru. Ideja za organizacijom ove tribine je anketni upitnik koji su proveli studenti studijskog programa „Nutricionizam“ u želji da istraže prehrambene navike svojih kolega, kao i kolega na drugim fakultetima Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru. U cilju bolje interpretacije rezultata, kao i mogućih preporuka, panelisti u ovoj tribini bili su jedna od najpoznatijih nutricionistkinja u Bosni i Hercegovini, Amela Ivković O’Reilly, magistrica nutricionizma Vlatka Živkušić i van.prof.dr. Aida Šukalić predmetna profesorica na studijskom programu “Nutricionizam”. Moderator javne tribine je bila studentica Poslovne informatike Sara Kazazić. Događaju su prisustvovali učenici završnih razreda srednjih škola i studenti Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Dekanica Agromediteranskog fakulteta “Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, v. prof. Alisa Hadžiabulić je pozdravivši prisutne istakla da je nutricionizam je relativno nova znanstvena oblast i predstavlja primijenjenu prirodnu znanost o hrani i njezinom djelovanju na ljudski organizam. Danas nutricionisti imaju sve značajniju ulogu u kreiranju prehrambenih navika i očuvanja zdravlja pojedinca, a time i šire zajednice. Agromediteranski fakultet je prepoznao potrebu društva otvarajući ovaj studijski program i namjerava da igra značajnu ulogu u promociji zdravstveno ispravne hrane, kako u njenoj konzumaciji, tako i proizvodnji. Uzimajući u obzir tu proizvodnju, moderniziran je studijski program Biotehnika sa smjerovima Biljna proizvodnja, Ekološka poljoprivreda i IT u poljoprivredi.

V. prof. Aida Šukalić, predmetna profesorica na studijskom programu “Nutricionizam”, ističe kako su studenti smjera Nutricionizam pokrenuvši ovo istraživanje dodatno naglasili posvećenost promociji zdravih prehrambenih navika unutar studentske zajednice. Ova studija proizlazi iz želje za dubljim razumijevanjem prehrambenih navika studenata, njihove svijesti o vlastitoj prehrani, te utjecaja okoline i loših navika na njihovu prehranu. Primijetili smo da prehrambene navike mladih, posebno studenata, imaju ključnu ulogu u formiranju dugoročnih zdravstvenih navika. Naš je cilj bio identificirati potencijalne izazove s kojima se studenti suočavaju u vezi s prehranom, te pružiti smjernice i preporuke kako bi se poboljšale te navike i potaknuo zdraviji način života među studentima.

Panelistice ukazuju da će rezultati ovog istraživanja biti od koristi za donošenje informiranih odluka i razvoj programa koji podržavaju zdravu prehranu i dobrobit studenata na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru. Također naglašavaju namjeru povećanja svijesti o važnosti zdrave prehrane među srednjoškolcima, kako bi doprinijeli širenju informacija i poticali razumijevanje o značaju očuvanja zdravih prehrambenih navika od rane dobi. S javne tribine organizatori su poslali poruku kako je problem prehrane studenata itekako prisutan i kako nepravilna prehrana predstavlja prijetnju po zdravlje mladih. Panelistice poručuju da je održavanje navika pravilne prehrane za mlade važno, hraniti se redovno, količinski umjereno, raznoliko i uravnoteženo, ne izbacivati nijednu grupu namirnica iz prehrane, baviti se sportom, ne prihvatiti atraktivne trenutne društvene standarde vezane uz izgled, naučiti prihvaćati vlastitu sliku tijela, razvijati samopoštovanje i otpornost na stres, te se okružiti ljudima koji će im biti pozitivan primjer i podrška. Također je zaključeno da pravilna prehrana u mladosti predstavlja preduvjet pravilnog razvoja, ali i veliki čvrst uvjet za tjelesno i mentalno zdravlje mladih. Također, studenti smjera “Nutricionizam” su izradili brošuru pod nazivom “Preporuke za studentsku prehranu”. Realizaciju ove tribine kao i izradu brošure koja je uručena svim sudionicima tribine, financijski je podržao BH Telecom d.d. Sarajevo – Direkcija Mostar te im ovim putem upućujemo zahvalu za pomoć pri realizaciji ove aktivnosti. Tribina je zaključena s Hipokratovom misli “Naša hrana bi trebala biti naš lijek i obratno”.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

U zagrebačkoj crkvi kršteno više filipinske djece nego naše

Da su se Filipinci itekako dobro snašli u Hrvatskoj,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Izboden australski biskup

Prije samo dva mjeseca izbodeni australski biskup ugostio Stijepu...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

Zvonko Milas uputio poruku za Hrvate koji žive izvan RH

Nositelj liste HDZ-a za izbor zastupnika u Hrvatski sabor...