Izlet u Park prirode i pećine Bijambare

HPD Prenj 1933. Mostar, u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Mostar organizira izlet za građanstvo u Park prirode i pećine Bijambare u nedjelju 16.06.2024. godine. Bijambare spadaju u jedno od onih mjesta koje zovu “must see”.

Vozimo se magistralnom cestom i autoputem Mostar – Sarajevo, na takozvanoj Vogošćanskoj petlji silazimo sa autoputa i odvajamo se za Tuzlu. Prolazimo dolinom rijeke Ljubine a zatim se penjemo nekih 150 metara nadmorske visine i izlazimo na prostranu Nišićku visoravan. Park prirode Bijambare nalazi se na sjeverozapdnim padinama općine Ilijaš, u granicama Nišićkog između naselja Nišići i Krivajevići, a u blizini malog grada koje se zovo Olovo.

Prema zapadu i sjeveru pružaju se valovite planinske livade, a prema jugu i istoku velike i i guste šume, uglavnom četinarske. Na nekoliko mjesta pojavljuju se i stjenoviti krečnjački grebeni, koji cijelom pejzažu daju obilježja jedinstvene prirodne cjeline.

Područje se odlikuje velikom biološkom raznovrsnošću. Konstatovane su 133 različite životne zajednice, a njihovu strukturu čini preko 800 vrsta viših biljaka. Posebno je bogato vrstama koje spadaju u grupu medicinske flore, ljekovitih, jestivih, aromatičnih i vitaminskih biljaka. Također, zastupljeno je i različito medonosno bilje. Prisutni su i brojni predstavnici faune – sisari, ptice, gmizavci, vodozemci, mekušci, insekti i druge grupe životinja na nižem stupnju razvoja.

S obzirom da se nalazi u kraškoj regiji, ovo područje obiluje kraškim pojavama, kao što su kraški ponori, vrtače i pećine.

Ipak, Bijambare su najpoznatije po pećinama. Na prostoru Bijmbara ima 8 pećina.

U Gornjoj pećini su nađeni tragovi ljudskog prisustva – oruđa i oružja iz kamenog doba, koja se nalaze u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Od ovih pećina, jedino je Srednja bijambarska pećina uređena, osvijetljena i otvorena za posjetitelj. Duga je oko 500 metara i sastoji se od četiri dvorane, koje se mogu razgledati krećući se betoniranom stazom. Posebno je zanimljiva četvrta dvorana, koja je zbog svoje izuzetne akustičnosti nazvana „koncertnom dvoranom“. Srednja bijambarska pećina je poznata po svom rijetkom i neobičnom nakitu – stalaktitima, stalagmitima, pećinskim draperijama ili zavjesama, kao i pećinskim kadama ili bigrenama koje su nastale povlačenjem vode preko naslaga kalcij karbonata i gline. Zanimljivo je istaći da je stalaktitu za rast od 1 centimetra potrebno 100 do 150 godina.

Polazak je nedjelju 16.06.2024. godine u 7:00 sati, ispred stadiona HŠK Zrinski, ispod velikih stepenica (planirajte doći 15-tak minuta ranije kako bi se krenulo na vrijeme). Organiziran je prijevoz autobusom. Broj mjesta je ograničen na 45 izletnika + 4 vodiča, zato nemojte čekati sa prijavama. Povratak je planiran u predvečernjim satima. Dužina vožnje je oko 3 sata (bez pauze)  s 150 km u jednom smjeru. Planirano je po jedno stajanje za kavu i toalet u odlasku i u povratku, od pola sata.

Ukupna dužina šetnje kroz park je oko 6 km (oko 3 km u jednom smjeru), krećemo se uglavnom kroz šumu uglavnom asfaltiranom ili uređenom stazom. Za ulazak u pećine dobro je imati obuću s malo boljom gumom, te duks ili jaknu budući da je temperatura u pećini 4 stupnja. Potrebno je ponijeti minimum litar vode.

Izlet nije tehnički i fizički zahtjevan, tako da je pogodan i za one bez kondicije i planinarskog iskustva.

Budući da je izlet cjelodnevni hranu možete ponijeti u ruksaku ili se pak odlučiti jesti u restoranu u Parku Bijambare, hrana im je dobra a cijene su ok.

Voditelj izleta je Danijel Sedić (063 363 607).

Prijave i upiti za informacije se mogu uputiti voditelju izleta. Prijavom se smatra popunjen upitnik na linku za prijavu, te uplata. Uplata se može izvršiti srijedom u 20:00 sati u prostorijama Društva ili ostalim danima u izravnom kontaktu s voditeljem izleta.

Cijena izleta je 35 KM za članove planinarskog HPD Prenj 1933 Mostar, a 45KM za sve ostale.

Cijena uključuje prijevoz, ulaznice u Park Bijambare, ulaznice u Srednju pećinu, troškove organizacije i vođenja izleta. U slučaju odustajanja od izleta potrebno je naći zamjenu jer uplata se ne vraća.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Mostar: Solistički koncert Ante Milića

U nedjelju 23. lipnja 2024. godine u Hrvatskom domu...

VIP Betting kladionica zapošljava više djelatnika

VIP Betting kladionica otvara nove poslovnice u Mostaru i...

Oglas za posao: Referent u računovodstvu i financijama i skladištar

Poduzeće SUTON PRINT doo – Široki Brijeg se dugi...

Josip Šaravanja: Život u hercegovačkom selu može biti progresivan

Udruga Mlada snaga - Hamzići i ove godine organizira...

Jelena Rozić: Cijeli motiv knjige je šetnja Mostarom, mojim životom i sjećanjima

Jelena Rozić, spisateljica iz Mostara, predstavlja mostarskoj publici svoju...

Dodik veleposlaniku SAD-a: ‘Razbio bih ga kao zvečku’

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je lažima navode...