Izbori u Portugalu: pobjednik Montenegro i desni centar

Portugal skreće udesno: nakon što su izbrojani skoro svi glasovi, konzervativni Demokratski savez je proglasio izbornu pobjedu i time svrgnuo s vlasti socijaliste. Na trećem mjestu je desno ekstremna stranka Chega.Na prijevremenim parlamentarnim izborima u Portugalu, održanima u nedjelju (10.3.), vladajući socijalisti su izgubili apsolutnu većinu. Nakon osam godina Socijalistička stranka (PS) vjerojatno će vlast morati prepustiti konzervativnom Demokratskom savezu (AD).

Ovaj savez stranaka desnog centra je prema službenim rezultatima osvojio 29,5 posto glasova i imat će 79 od ukupno 230 zastupnika u parlamentu. Socijalisti su dobili 28,7 posto glasova i time 77 zastupničkih mjesta. Do sada je prebrojano 99 posto glasova. Nedostaju još rezultati za četiri zastupnička mandata.

Desno ekstremna stranka Chega je više nego udvostručila broj osvojenih glasova u odnosu na parlamentarne izbore održane prije dvije godine. Tada je dobila oko sedam posto glasova. Sa sadašnjih 18 posto imat će 48 zastupnika u parlamentu.

Teško formiranje vlade

S obzirom na izborne rezultate, vjerojatno predstoji mukotrpno formiranje vlade. Velike stranke su uoči izbora isključile svaku mogućnost koaliranja s desnim populistima.

Nositelj liste Demokratskog saveza Luis Montenegro nadao se suradnji s Liberalnom inicijativom, ali ona je osvojila samo pet posto glasova, odnosno osam zastupničkih mjesta. Montenegro je proglasio izbornu pobjedu svoje stranke, a njegov socijalistički protivnik Pedro Nuno Santos je priznao poraz i najavio: „Unatoč minimalnoj razlici između nas i AD-a mi nismo pobijedili na izborima i idemo u oporbu.”

Formiranje velike koalicije smatra se isključenim: AD i PS dijele praktički nepremostive razlike. Mnogi analitičari zbog toga predviđaju skoro održavanje novih izbora.

Izbori nakon ostavke premijera

Ovi prijevremeni izbori su bili raspisani nakon što je socijalistički premijer Antonio Costa u studenome prošle godine podnio ostavku zbog optužbi za korupciju u njegovom okruženju. Iako je istraga protiv samog Coste vrlo brzo obustavljena, on nije ponovo kandidirao.

I njegov nasljednik na čelu PS-a Pedro Nuno Santos je sporan. On je 2022. podnio ostavku na dužnost ministra za infrastrukturu zbog skandala oko plaćanja otpremnine jednoj menadžerici državne zrakoplovne kompanije TAP.

Antonio Costa je 2015. godine formirao koalicijsku vladu s ljevicom. On je tada u svom nastupnom govoru najavio ukidanje strogih mjera štednje prethodne konzervativne vlade. Otad je Portugal doživio gospodarski procvat: porasla je kupovna moć, smanjena nezaposlenost, državni proračun se oporavio. Na izborima 2022. socijalisti su osvojili apsolutnu većinu.

No zadnja ispitivanja javnog mnijenja su pokazivala veliko nezadovoljstvo birača socijalističkom vladom. Po mišljenju ispitanika, vlada je unatoč dobroj ekonomskoj situaciji propustila riješiti neke velike probleme kao što su nedostatak stambenog prostora, loše zdravstvo i zastarjeli obrazovni sustav.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

DW: Njemački političari strahuju od pobjede Zorana Milanovića

U razgovoru s političarima i analitičarima u Berlinu na...

Mladi iz cijele EU pozvali na poštivanje konstitutivnosti naroda u BiH

U Hagu se održalo dvodnevno zasjedanje Vijeća Mladeži Europske pučke...

Predizborno istraživanje Nove TV

U Dnevniku Nove TV večeras su objavljeni rezultati predizbornog...

Danas sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

Danas, u ponedjeljak, 15. travnja 2024. godine, u Domu...