Istraživanje: “Procjena prehrambenih navika i stanja uhranjenosti studentske populacije na Univerzitetu u Zenici“

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica uz podršku Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojske županije počeo je provođenje istraživanja o prehrambenim navikama i stanju uhranjenosti studentske populacije Univerziteta u Zenici, čija je realizacija planirana od ožujka do prosinca 2024. godine.

Cilj ovog istraživanja je utvrditi prehrambene obrasce studenata te identificirati potencijalne negativne trendove među studentskom populacijom, što će pružiti osnovu za buduće ciljane intervencije i rad sa studentima, priopćeno je.

Iako se dobar dio životnih navika usvaja u dječjoj dobi, studentsko doba je doba života u kojem adolescenti zakoračuju u svijet odraslih, po prvi put se osamostaljuju ako se iseljavaju iz roditeljskih domova i tako dobivaju određenu slobodu i samostalno donose odluke, kako o svemu tako i o prehrani, pokazale su stručne studije.

Prehrambene navike često se pogoršavaju tijekom studiranja i vrlo je vjerojatno da će navike koje steknu u ovom dobu života dugoročno zadržati te je imperativ, ako nisu dosad, da se usvoje pravilne prehrambene i životne navike.

Promjena okoline, financijska ograničenost, te fakultetske obaveze i obaveze van fakulteta mogu značajno negativno uticati na dotadašnje prehrambene i životne navike.

Obaveze ih često vezuju uz računare i stolove, tako da često dolazi do smanjenja fizičke aktivnosti. Zbog navedenih razloga studentsku prehranu karakterizira povećan unos brze hrane, slatkiša, grickalica i zaslađenih pića, smanjen unos voća i povrća, preskakanje obroka i smanjena učestalost samostalne pripreme obroka.

Usvajanjem pravilnih prehrambenih navika moguće je učinkovito prevenirati pojavu kroničnih nezaraznih bolesti, posebno pretilost, kardiovaskularne bolesti i dijabetes tipa 2, koje su u kontinuiranom porastu na globalnoj razini, napominju iz INZ.

Prepoznavanje nepoželjnih obrazaca prehrane i životnog stila kod adolescenata početna je točka za provedbu mjera prevencije razvoja pretilosti i kroničnih nezaraznih bolesti, čijem razvoju, uz ostale faktore životnog stila, u značajnoj mjeri doprinosi prehrana.

Iz Instituta su pozvali sve Univerziteta u Zenici da prepoznaju značaj ovog istraživanja i odazovu se na njihov poziv.

Prijava je moguća putem broja telefona 032/448-008 ili putem e-maila prevencija@inz.ba.

Svim studentima, kako navode iz INZ, besplatno će biti dostupan pregled i savjetovanje s nutricionistom, u sklopu kojeg će se uraditi detaljna analiza sastava tjelesne mase i procjena prehrambenih navika.
INZ

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Izvanredna sjednica Ustavnog suda o Milanovićevu

Ustavni sud održava izvanrednu sjednicu na kojoj je tema...

Slavica Delibašić Nestlé Zdravo! Baka ambasadorica u potrazi za novim receptima i pričama

Usprkos ubrzanom razvoju tehnologija i velikom utjecaju društvenih mreža...

Šeparović: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer

Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik...

Užas: Danka je bila živa, zadavili su je

Djevojčica Danka Ilić (2) navodno je bila živa nakon...

Republika Srpska imade svoj izborni zakon

Parlament Republike Srpske je u petak rano ujutro glasovima...

Stier progovorio o koaliciji s DP-om i žestoko kritizirao Pupovca

Davor Ivo Stier, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova u...

Viktor Orban im savjetovao da se pokupe i odlaze što prije

Najviši dužnosnici Europske unije moraju otići i ne zaslužuju...