IFC i Udruženje banaka Bosne i Hercegovine udružuju snage na jačanju ESG u bankarskom sektoru

Novi sporazum o saradnji između IFC-a i Udruženja banaka Bosne i Hercegovine (UBBiH) ima za cilj unaprijediti kapacitete za okolišno, socijalno i korporativno upravljanje (environmental, social and corporate governance – ESG) u BiH bankarskom sektoru.

Ovaj sporazum ima za cilj da omogući bankarskom sektoru integrirani ESG pristup koji se bavi lokalnim temama – uključujući djelotvorno upravljanje okolišnim i socijalnim (E&S) rizicima, upravljanje klimatskim promjenama, objavljivanje informacija i izvještavanje o održivosti – prenošenjem najboljih praksi zasnovanih na međunarodno priznatoj metodologiji IFC-a.

“Ova saradnja će donijeti značajnu korist bankama koje su naše članice jer su ESG standardi, koji definiraju korporativne politike u cilju njihovog usklađivanja sa konceptima održivog razvoja na planu okoliša, istovremeno vrlo relevantni za Banke“, ističe Samir Mustafić, predsjednik Udruženja banaka Bosne i Hercegovine. „U toku je uvodjenje novih propisa u bankarskom sektoru na ovu temu, te je od krucijalne važnosti biti u toku sa najnovijim trendovima kada se radi o tranziciji u zeleniju budućnost.“

Rizici vezani za ESG mogu biti prepreka za ulaganja privatnog sektora u zemlje u razvoju jer im međunarodni investitori posvećuju sve veću pažnju, kao i zbog novih regulatornih zahtjeva, posebno na nivou EU. Saradnja između IFC-a i UBBiH ima za cilj da odgovori na taj izazov tako što će pomoći BiH bankama da bolje upravljaju rizicima i da se okrenu ka održivijim poslovnim prilikama.

“Jačanje ESG kapaciteta i upravljanje E&S rizicima su od kritičnog značaja za bankarstvo“, izjavio je Nicolas Marquier, menadžer IFC-a za Zapadni Balkan. „Na taj način, racionaliziramo investicije u projekte i organizacije koje imaju društveno i okolišno održive razvojne rezultate i povećavamo udio zelenih, klimatski prihvatljivih financijskih proizvoda.“

Sporazum je, osim navedenog, u skladu sa širim ciljem IFC-a koji se odnosi na ohrabrivanje održivih i odgovornih investicija u ekonomije u razvoju, čime se dodaje vitalna regionalna komponenta integriranom ESG programu u Evropi i Centralnoj Aziji, u partnerstvu sa Državnim sekretarijatom za ekonomske poslove Švicarske – SECO.

Ukratko o IFC-u

IFC — članica Grupacije Svjetske banke – je najveća globalna razvojna institucija koja se fokusira na privatni sektor na novonastalim tržištima. Poslujemo u više od 100 zemalja, gdje koristimo svoj kapital, ekspertizu i uticaj da kreiramo tržišta i poslovne prilike u zemljama u razvoju. U fiskalnoj godini 2023, IFC je odobrio rekordnih 43.7 milijardi USD za privatne kompanije i financijske institucije u zemljama u razvoju, čime je aktivirao snagu privatnog sektora u cilju okončanja ekstremnog siromaštva i poticanja zajedničkog prosperiteta u situaciji kada se ekonomije suočavaju sa složenim globalnim krizama. Više informacija je dostupno na www.ifc.org.

Ukratko o SECO

Državni sekretarijat za ekonomske poslove (State Secretariat for Economic Affairs – SECO) implementira mjere ekonomske i trgovinske politike Švicarske u korist zemalja u razvoju. On svoje aktivnosti koordinira sa Švicarskom agencijom za razvoj i saradnju (Swiss Agency for Development and Cooperation – SDC) I odjelom DFA za Mir i ljudska prava (Peace and Human Rights Division – PHRD). Tri administrativna ureda zajednički implementiraju švicarske projekte međunarodne saradnje. Više informacija je dostupno na www.seco-cooperation.ch.

Ukratko o Udruženju banaka Bosne i Hercegovine

Udruženje banaka BiH (UBBiH) je reprezentativna, stručna organizacija koja zastupa i zagovara interese banaka, svojih članica, prema nadležnim organima i institucijama u BiH. Osnovna misija UBBiH je jačanje povjerenja u bankarski sektor, što se postiže uz pomoć članova UBBiH, domaćih institucija, medija, odgovarajuće obuke, i kroz uspostavu saradnje sa sličnim udruženjima iz drugih zemalja. Sve banke koje posluju na teritoriji Bosne i Hercegovine (uključujući razvojne banke FBiH i RS) su članice Udruženja banaka BiH. Više informacija je dostupno na www.ubbih.ba.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

U zagrebačkoj crkvi kršteno više filipinske djece nego naše

Da su se Filipinci itekako dobro snašli u Hrvatskoj,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Izboden australski biskup

Prije samo dva mjeseca izbodeni australski biskup ugostio Stijepu...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

Zvonko Milas uputio poruku za Hrvate koji žive izvan RH

Nositelj liste HDZ-a za izbor zastupnika u Hrvatski sabor...