Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora, a komisija Iustitia et pax poslala je poruku uoči izbora

‘Jedini cilj nam je pridonijeti općem dobru hrvatskog društva. Mi smo politički neutralni, poštujemo pluralnost hrvatskog društva, ali tri su nam cilja temeljna. Ovom izjavom želimo pozvati vjernike i ljude dobre volje na izbore, to nije samo građanska nego i vjerska dužnost. Izaći na izbore je minimum skrbi za opće dobro. Drugi cilj je pomoći vjernicima u donošenju suda. Postoji tendencija da zbog određenih nedavnih pojava se mnogi obeshrabre i odustanu od izlaska na izbore. Ako imamo političku nekulturu i postupke koji graniče sa zakonitošću, to nije razlog da se obeshrabrimo. Kao treće želimo da promotrimo neke stvari, poput programa. Zainteresirani smo za to kako pojedine političke opcije žele riješiti demografska pitanja, pitanja migracija’, poručio je tajnik Komisije HBK-a Iustitia et pax Vladimir Dugalić.

‘Nama nije svejedno kakav svjetonazor zastupa netko. Za nas je neprihvatljivo pobačaj u Ustavu i oni koji promiču rodnu ideologiju. Zanima nas i kako se koja politička opcija želi boriti s korupcijom’, dodao je.

‘Zadaće je svih političara tražiti i težiti ostvarivom općem dobru. Izbori nisu politička arena u kojoj je najvažnije pobijediti pod svaku cijenu’, poručio je član Komisije Stjepan Baloban.

‘I on podsjeća da je jedna od temeljnih zadaća izlazak na izbore jer se na izborima odlučuje o budućnosti naroda i države, ali i o budućnosti svakog građanina. Ali nije dovoljno samo izaći na izbore, potrebno je zaokružiti one liste i pojedince koji će na najbolji način zastupati hrvatske građane’, kazao je.

‘Nezdravi populizam je opasan’, dodao je. Baloban je poručio građanima i da se ‘ne daju zavesti od onih koji samo ukazuju na propuste, a ne nude rješenje za popravak situacije’.

‘U kampanji postoji opasnost natjecanja u negativnom. Već duže vrijeme prisustvujemo vulgarizaciji političkog govora’, poručio je.

‘Međusobno optuživanje, diskreditiranje drugih političkih opcija i njihovih kandidata za Hrvatski sabor, kršenje ustavnih odredbi i narušavanje ustavno-pravnog poretka države nisu ponašanja koja zaslužuju povjerenje građana, a imaju i iznimno negativan odgojan učinak na sva područja društva: od obiteljskog života preko škole do javnoga i osobito svakodnevnoga života. Takva ponašanja nisu jamac sigurnosti i stabilnosti države i naroda u svjetlu zahtjeva općega dobra svih građana’, poručila je članica komisije Dubravka Hrabar.

‘Pozivamo stoga sve sudionike izbornog procesa da poštuju nepovredivo dostojanstvo svake ljudske osobe i pritom očuvaju dostojanstvo svake ljudske osobe i pritom očuvaju dostojanstvo politike te pruže primjer političke kulture i zrelosti političkog ponašanja, jer se u demokratskom sustavu samo na taj način legitimno stječe povjerenje građana. Kao Komisija koja nastoji promicati ljudsko dostojanstvo, pravednost i mir te poštovanje zakonitosti, osuđujemo sve postupke koji dovode u pitanje zakonitost samih izbora, a birače pozivamo da na predstojećim izborima daju glas onima za koje smatraju da će biti spremni provesti prijeko potrebne reforme i služiti općem dobru u interesu svih građana’, kazala je.

‘Predsjednik RH mora biti potpuno neutralan jer mu tako nalaže Ustav’, poručila je.

‘Sve političke stranke moraju u program staviti suzbijanje korupcije i time će pokazati da su ozbiljne i da im je u interesu opće dobro’, dodao je Dugalić, kazavši da borba protiv korpcije svima mora biti prioritet.

‘Moramo se suzdržati od optuživanja prije nego se utvrde koruptivne radnje’, kazao je.

‘Nekultura dijaloga koja je pristuna u rasprava dovodi građane u situaciju da ne žele izaći na izbore. I neizlaskom na izbore ipak se glasuje ali tada prepuštamo drugima da odlučuju u naše ime. Nemojte glasati protiv nekoga, nego glasajte za one koji su dosadašnjim dijelima pokazali da im se može vjerovati, ili kazniti one koji nisu’, zaključio je.

Na pitanje jesu li mislili da predsjednika kada su govorili o kršenju ustavno-pravnog poretka, Dugalić je poručio: ‘Mi nikoga osobno nismo prozvali. Držimo se načela, nitko to ne smije činiti’.

Svrstava li se Crkva na ovaj način previše na jednu stranu, pitali su novinari. ‘Ne. Bilo tko, jednako bi stali. Mi smo za pravednost i zakontost i držimo se tih načela. Da moj brat ili bilo tko to krši, ja bih mu rekao da to ne može tako’, poručeno je.

Dugalić je rekao kako Ustav obvezuje sve građane. ‘Smije li ijedan građanin kršiti Ustav? Ako kažemo da se toga treba držati, mislim da smo dovoljno jasno sve rekli’, kazao je.

Što se tiče borbe protiv korupcije aktualne vladajuće stranke, Dugalić je rekao kako građanima prepušta odluku o tome je li ta borba bila uspješna. ‘Mi smo samo rekli da borba protiv korupcije mora biti prioritet svih političkih opcija’, rekao je.

Dodao je da ni s jednom političkom opcijom nisu imali nikakve probleme i da su imali dobre odnose s Vladom Ivice Račana. ‘Crkva živi u narodu’, kazao je.

‘U socijalnom pogledu bliže su nam lijeve stranke, a u svjetonazorskom su nam bliže one koje su protiv pobačaja, rodne ideologije’, kazao je.

‘Crkva može i bez tih financija, otvoreno da vam kažem’, kazao je Dugalić.

‘Trudili smo se biti neutralni, ali svatko će iz poruke iščitati što hoće’, poručio je.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Izvanredna sjednica Ustavnog suda o Milanovićevu

Ustavni sud održava izvanrednu sjednicu na kojoj je tema...

Slavica Delibašić Nestlé Zdravo! Baka ambasadorica u potrazi za novim receptima i pričama

Usprkos ubrzanom razvoju tehnologija i velikom utjecaju društvenih mreža...

Šeparović: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer

Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik...

Užas: Danka je bila živa, zadavili su je

Djevojčica Danka Ilić (2) navodno je bila živa nakon...

Republika Srpska imade svoj izborni zakon

Parlament Republike Srpske je u petak rano ujutro glasovima...

Stier progovorio o koaliciji s DP-om i žestoko kritizirao Pupovca

Davor Ivo Stier, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova u...

Viktor Orban im savjetovao da se pokupe i odlaze što prije

Najviši dužnosnici Europske unije moraju otići i ne zaslužuju...