No menu items!

Hrvatska zajednica općina darovala 500 knjiga Narodnoj knjižnici HNŽ-a

Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač, zajedno s predsjedateljem Doma naroda Parlamenta FBiH i zamjenikom predsjedatelja Skupštine HNŽ-a Tomislavom Martinovićem danas je u uzvratni posjet primila načelnika Općine Konavle i predsjednika Hrvatske zajednice općina Božu Lasića, u pratnji predstavnika Hrvatske zajednice općina Mladena Puškarića i Branimira Kovačevića te pročelnika Odjela za opće i društvene djelatnosti Općine Konavle Marija Curića.

Nakon sastanka u zgradi Vlade HNŽ-a zajednički su obišli prostorije Narodne knjižnice HNŽ-a gdje su ravnateljici te institucije Julijani Pavlović uručili donaciju od 500 knjiga, procijenjene vrijednosti koja premašuje 7000 eura. Riječ je o daru Hrvatske zajednice općina kojim je obogaćen knjižni fond županijske Narodne knjižnice, na korist njezinih čitatelja, žitelja ovoga podneblja.

Načelnik Lasić je kazao kako donacija uključuje naslove s polja osnovnoškolske i srednjoškolske lektire, dječjih slikovnica suvremenih autora, kao i knjige iz domene povijesti, politike, psihologije, pedagogije i medicinskih znanosti. Naglasio je kako Općina Konavle, tako i Hrvatska zajednica općina, njeguju posebnu emociju prema ovomu podneblju, razvijaju prisne odnose i ostvaruju brojne infrastrukturne projekte, a posebnu empatiju osjećaju prema hrvatskomu narodu u BiH.

Tomislav Martinović je istaknuo kako je današnji događaj puno više od simbolične geste, podsjetivši kako je Republika Hrvatska odigrala ključnu ulogu u nedavnomu ”zelenom svjetlu” Bosni i Hercegovini za otvaranje pristupnih pregovora. Dodao je i kako s više hrvatskih županija, tako i s Dubrovačko-neretvanskom HNŽ već godinama provodi projekte prekogranične suradnje te kako će se ti kontakti sada i intenzivirati, napose na razmjeni znanja i iskustava na europskomu putu BiH.

Osvrnuvši se na nedavni posjet Konavlima i Dubrovniku, predsjednica Buhač je zahvalila Hrvatskoj zajednici općina, osobito načelniku Lasiću, na vrijednoj donaciji, ali i ukupnoj potpori koju pružaju Vladi i institucijama HNŽ-a u procesu ispunjavanja obveza na europskomu putu BiH, s naglaskom na planove osnivanja Ureda za razvojno planiranje, upravljanje razvojem i EU integracije.

– Raduje me što mogu, u uzvratnomu posjetu našoj županiji, pozdraviti osvjedočenoga prijatelja Mostara i HNŽ-a, gosp. Lasića. On nas je danas, zajedno sa svojim suradnicima, počastio u dvojakoj ulozi, kao načelnik Općine Konavle koja dugi niz godina ostvaruje uspješnu suradnju s više jedinica lokalne samouprave u HNŽ-u, te kao predsjednik Hrvatske zajednice općina, otkud je i pristigla ova vrijedna donacija za Narodnu knjižnicu Mostar. Prije dolaska u prostorije Knjižnice, gospoda iz Hrvatske zajednice općina, kolega Martinović i ja, razgovarali smo u zgradi Vlade, otvorivši neka tekuća pitanja projekata prekogranične suradnje. Teme su to o kojima smo razgovarali i u prigodi našega nedavnog posjeta Konavlima i Dubrovniku, a koje uspješno provodimo, s naglaskom na prostor Ravnoga i Ivanice. Ovdje smo, u ovomu hramu znanja, kako bismo obilježili svečani i nama značajan događaj, jednu lijepu prijateljsku gestu Hrvatske zajednice općina koja je osnažila knjižni fond naše županijske Narodne knjižnice.  Ovih 500 knjiga služit će našemu pučanstvu, prije svih našim školarcima i studentima. To nas ispunjava posebnim zadovoljstvom i zbog toga smo zahvalni gospodi iz Hrvatske na njihovom plemenitom činu – poručila je Buhač.

Ravnateljica Narodne knjižnice HNŽ-a, Julijana Pavlović, srdačno se zahvalila izaslanstvu Općine Konavle i Hrvatske zajednice općina, kao i Vladi i Skupštini HNŽ-a na inicijativi i realizaciji ove izuzetno vrijedne donacije.

Najčitanije

Danijela Tomičić: Nismo svjesni koliko oko nas ima prirodnih fenomena

HPD Prenj 1933. Mostar, u suradnji sa Stanicom planinarskih...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

Pupovac se drži ustavne floskule ZAVNOH-a

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) na parlamentarne izbore ide...

U zagrebačkoj crkvi kršteno više filipinske djece nego naše

Da su se Filipinci itekako dobro snašli u Hrvatskoj,...

Zvonko Milas uputio poruku za Hrvate koji žive izvan RH

Nositelj liste HDZ-a za izbor zastupnika u Hrvatski sabor...

Mario Viscovich vodstvu DP-a: Mičite me!

Predsjednik županijskog ogranka Domovinskog pokreta (DP) u Primorsko-goranskoj županiji Mario Viscovich odbio je...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas...