Edukativna predavanja o HPV za više od 700 učenika srednjih medicinskih škola u Mostaru

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine u proteklom razdoblju organizirao je edukativna predavanja o humanom papiloma virusu (HPV) i imunizaciji protiv HPV za učenike Srednje medicinske škole Mostar i Srednje medicinske škole Sestara milosrdnica u Mostaru te njihove nastavnike i roditelje.

Na predavanjima je sudjelovalo preko 700 učenika iz obje srednje medicinske škole, a ukupno su održana 24 predavanja. Kroz predavanja i diskusije dr. Barbara Knežević prezentirala je osnovne informacije o infekciji HPV-om, posljedicama po zdravlje te načinima prevencije i kontrole s fokusom na značaj imunizacije protiv HPV-a kao primarne prevencije u populaciji djevojčica i dječaka. Rekla je da iskustva zemalja koje su uvele imunizaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV) pokazuju da se cijepljenjem djevojčica i dječaka protiv HPV-a može spriječiti infekcija HPV-om i bolesti koje uzrokuje HPV, a to su u prvom redu karcinom cerviksa (vrata maternice), karcinomi u području usta, ali i drugi karcinomi te genitalne i negenitalne bradavice koje se javljaju kod velikog broja stanovnika. Istaknula je važnost kontinuirane edukacije mladih temeljene na pouzdanim znanstvenim informacijama te važnost veće informiranosti i aktivnog sudjelovanja mladih u zaštiti vlastitog zdravlja. Roditeljima je savjetovala da se odazovu na poziv škola i zdravstvenih ustanova na besplatnu imunizaciju protiv HPV-a i tako učinkovito zaštite djecu od bolesti koje uzrokuje ovaj virus.

Predavanja su izazvala veliko zanimanje i pohvale učenika, nastavnika i roditelja. Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine zahvalio se upravama, pedagozima, nastavnicima i učenicima srednjih medicinskih škola na sudjelovanju u zajedničkom podizanju svijesti o važnosti imunizacije protiv HPV-a, kao i Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i športa HNŽ-a na podršci u realizaciji predavanja.

Učenicima i djelatnicima škola podijeljeni su edukativni i promotivni materijali o imunizaciji protiv HPV koji su pripremljeni u partnerstvu Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, Federalnog ministarstva zdravstva, UNFPA i Udruge Kap.

Podsjetimo, Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine je 2022. godine uveo cjepivo protiv HPV u program imunizacije.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Papa će tinejdžera preminulog od leukemije proglasiti svecem

PAPA Franjo pripisao je drugo čudo talijanskom tinejdžeru koji...

Hajrija Čobo: Ulazim u pravnu bitku protiv Adriatic Metalsa!

Hajrija Čobo, istaknuta građanska aktivistkinja iz Kaknja, najavila je...

Kada će se izravno birati gradonačelnici u Mostaru i Sarajevu?

Središnje izborno povjerenstvo BiH će na sjednici koja će...

Omer Hodžić: Večeras Omo i Tomo rade show

Stand-up komičar Omer Hodžić će izvesti svoju predstavu ''Na...

Milić demantira: Ne guramo Pupovca, uvažit ćemo stav DP-a

SAMO par sati nakon što je Novi list objavio...