HDZ BiH ostaje apsolutno predan ubrzanju EU puta BiH, do jeseni moramo mijenjati izborno zakonodavstvo

HDZ BiH, nakon danas održanog sastanka lidera s izvršnom direktoricom za Europu pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst, ponovno ističe svoju neupitnu opredijeljenost za ubrzanje EU puta Bosne i Hercegovine i ispunjavanje EU agende.

Temeljem kontinuiranih napora za ubrzanje europskog puta Bosne i Hercegovine te uspješno i koordinirano provođenje reformskih procesa u cilju dugoročne stabilizacije unutarnjih odnosa i postizanja vanjskopolitičkih prioriteta, HDZ BiH poziva političke aktere u Bosni i Hercegovini na potpunu posvećenost provođenju 14 ključnih prioriteta u što skorijem roku.

U svjetlu nadolazećeg, petog, sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Europske unije i Bosne i Hercegovine, HDZ BiH apelira na provođenje svih potrebnih procesa kako bi BiH ostvarila snažan zamah na svom integracijskom putu. Pozdravljamo inicijativu predsjedateljice Vijeća ministara Borjane Krišto za isticanje zastave Europske unije u ministarstvima, upravnim organizacijama i drugim tijelima Vijeća ministara BiH, a koja će se naći na dnevnom redu Vijeća ministara 13. srpnja 2023. godine.

HDZ BiH apelira da se, bez odlaganja, žurno usvoje Zakon o sudovima Bosne i Hercegovine i Zakon o sprječavanju sukoba interesa na Vijeću ministara BiH i upute u parlamentarnu proceduru te da se bez odlaganja usvoji Zakon o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH.

HDZ BiH poziva već uspostavljene radne skupine, proistekle iz vlasti uspostavljene nakon Općih izbora održanih u listopadu 2022. godine, na žuran rad po pitanju izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH i pitanju Ustavnog suda BiH, naglašavajući pri tome kako se pitanje Izbornog zakona mora dovršiti do jeseni 2023. godine a kako bi se u potpunosti osigurala ustavna prava sva tri konstitutivna naroda te otklonile postojeće nejednakosti i diskriminacije prema svim drugim građanima u BiH, pogotovo u Predsjedništvu BiH gdje je, umjesto hrvatskog, već četvrti put izabran još jedan bošnjački član Predsjedništva. HDZ BiH smatra kako nema opravdanja za izbjegavanje dogovora, što se može odraziti na rad svih institucija u BiH u budućnosti.

Istovremeno, HDZ BiH poziva na daljnji rad na funkcionalnosti Federacije BiH, stabilizaciju prilika i provođenje ustanovljenih dogovora koalicijskih partnera, primarno finaliziranje imenivanja suca u Ustavni sud iz Federcije BiH, što bi omogućilo jačanje potrebnog povjerenja.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Izvanredna sjednica Ustavnog suda o Milanovićevu

Ustavni sud održava izvanrednu sjednicu na kojoj je tema...

Slavica Delibašić Nestlé Zdravo! Baka ambasadorica u potrazi za novim receptima i pričama

Usprkos ubrzanom razvoju tehnologija i velikom utjecaju društvenih mreža...

Šeparović: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer

Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik...

Užas: Danka je bila živa, zadavili su je

Djevojčica Danka Ilić (2) navodno je bila živa nakon...

Republika Srpska imade svoj izborni zakon

Parlament Republike Srpske je u petak rano ujutro glasovima...

Stier progovorio o koaliciji s DP-om i žestoko kritizirao Pupovca

Davor Ivo Stier, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova u...

Viktor Orban im savjetovao da se pokupe i odlaze što prije

Najviši dužnosnici Europske unije moraju otići i ne zaslužuju...