HDZ BiH: Nastavljamo predvoditi procese za pregovore BiH u EU

HDZ BiH pozdravlja odluku Europske komisije o izdavanju preporuke Europskom vijeću za otvaranje procesa pregovora između BiH i Europske unije, koju je danas u Europskom parlamentu najavila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Europska komisija je prepoznala napredak koji je naša domovina ostvarila u prethodnom razdoblju, te posebno smo ponosni da se to dogodilo u sazivu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kojega predvodi predsjedateljica Vijeća ministara i dopredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto.

Poduzimanje aktivnosti na europskom putu Bosne i Hercegovine ostaje visoko u prioritetima dužnosnika HDZ-a BiH na svim razinama vlasti, kao što je i bilo 2016. godine kada je predan zahtjev za članstvo u Europskoj uniji.

Uvažavajući preostale izazove na europskom putu, HDZ BiH poziva partnere u vlasti na žurno postizanje dogovora o ključnim pitanjima, a osobito o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH kako bi se konačno okončalo narušavanje ustavnih prava hrvatskoga konstitutivnog naroda, te kako bi se u potpunosti zaštitila demokratska volja birača i osiguralo ozračje za produktivan politički dijalog.

Ovim putem, HDZ BiH upućuje zahvalu i čestitke svim partnerima i dužnosnicima iz Bosne i Hercegovine i Europske unije, a na osobit način premijeru Andreju Plenkoviću koji nas još od 2016. godine i predaje zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji podupire u ovom procesu. Također zahvaljujemo Vladi Republike Hrvatske i partnerima koji su svojim radom doprinijeli postizanju ovog važnog iskoraka kako bi 2024. godina u potpunosti bila godina dijaloga, stabilnosti, i ubrzanog razvoja BiH.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

DW: Njemački političari strahuju od pobjede Zorana Milanovića

U razgovoru s političarima i analitičarima u Berlinu na...

Mladi iz cijele EU pozvali na poštivanje konstitutivnosti naroda u BiH

U Hagu se održalo dvodnevno zasjedanje Vijeća Mladeži Europske pučke...

Predizborno istraživanje Nove TV

U Dnevniku Nove TV večeras su objavljeni rezultati predizbornog...

Danas sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

Danas, u ponedjeljak, 15. travnja 2024. godine, u Domu...