HBK o pastoralu stranaca: Uskoro dolazi svećenik s Filipina

Predstavnici Hrvatske biskupske konferencije na kraju plenarnog zasjedanja HBK, javnost su izvijestili o temama o kojima su biskupi raspravljali. Tu su izazovi pastoralne brige za strance, o problematika ovisnosti, napose ovisnosti o kocki te o katoličke škole i druge odgojno-obrazovne ustanove.

Na konferenciji su govorili generalni tajnik HBK Krunoslav Novak, zagrebački pomoćni biskup i predsjednik Odbora HBK za sredstva društvenih komunikacija Mijo Gorski te apostolski upravitelj Požeške biskupije i predsjednik Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje Antun Škvorčević, javlja IKA.

Foto: fah

Pastoral stranaca

Glede pastoralne brige za strance koji dolaze u Hrvatsku, mons. Gorski je istaknuo da ih je sada 220 tisuća s radnim dozvolama.

„Ima među njima i katolika, različitih su svjetonazora i različitih kultura, ali mi smo dužni brinuti za njihov duhovni život i neke stvari su već na tom području pokrenute“, naglasio je te naveo primjere misa za strance, koje se slave u Zagrebu i Varaždinu te u crkvama Križevačke eparhije.

Rekao je da bi od 1. srpnja trebao doći i svećenik s Filipina koji bi preuzeo pastoralnu skrb za Filipince te dodao da je nakana HBK organizirati dolazak svećenikā koji će brinuti za svoje sunarodnjake. Biskupi su također raspravljali o uključivanju stranaca u hrvatsko društvo.

Na zasjedanju je također bilo govora i o Susretu hrvatske katoličke mladeži koji će biti održan 4. svibnja u Gospiću.

Ovisnost o kocki

S obzirom na ovisnost o kocki, biskup Gorski je istaknuo da se u pastoralnom radu susreću sa sve većim mukama mnogih vjernika koji imaju ovisnike o kocki unutar obitelji.

Dodao je da prema nekim podacima skoro 500 tisuća hrvatskih građana trpi zbog kocke, da ih 20 % igra online igricu na sreću, da 30 % onih koji kockaju imaju suicidalne misli, da su mnogi pokušali ili izvršili samoubojstvo te da je Hrvatska po tom pitanju iznad prosjeka Europske unije.

Naglasio je također da se ovisnost o kocki liječi teže nego ovisnosti o najtežim vrstama droga. „Dakle, to je nešto što razara društvo i da bude još zanimljiva stvar, reklame su svugdje: u školama, vrtićima, na sportskim terenima… Gdje god se okrenete, reklame su o kockanju“, rekao je istaknuvši da je država prošle godine imala dobit od 311 milijuna eura zahvaljujući igrama na sreću.

Mons. Gorski potaknuo je okupljene novinare da počnu govoriti i pisati o tom problemu koji „neće sam od sebe nestati. Ako se nešto ne poduzme, ako javnost ne počne o tome zboriti, to će razarati sve“, istaknuo je.

Pozicija katoličkih škola, vrtića…

Biskup Škvorčević rekao je da su na završenom plenarnom zasjedanju biskupi između ostalog razmotrili pitanje služenja Katoličke Crkve hrvatskom društvu na odgojno-obrazovnom području po svojim dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima.

Kazao je da je jedno od glavnih pitanja u tom pogledu status koje navedene ustanove imaju u pravnom poretku Republike Hrvatske spomenuvši i da se planira potpisivanje novoga ugovora između HBK i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

„Biskupi su istaknuli da katoličke odgojno-obrazovne ustanove nisu osobe privatnog prava, nego nedobitne, odnosno neprofitne pravne osobe izjednačene s osobama javnog prava, ali s posebnostima koje ih čine katoličkim.

Tako katoličke osnovne i srednje škole valja u potpunosti i glede svih pitanja izjednačiti s javnim odgojno-obrazovnim ustanovama s njihovim katoličkim specifičnostima“, poručio je dodavši da te škole imaju status ustanova u skladu s pravilima kojima se one uređuju i s posebnostima koje ih određuju kao katoličke ustanove.

Kazao je da su biskupi iznijeli nekoliko temeljnih postavki na koje je oslonjen sustav katoličkog odgojno-obrazovnog djelovanja u demokratskim oblicima vladavine.

Monopoliziranje odgojno-obrazovnog sustava

„Spomenuli su kako se ne samo na političkoj, nego i na nekim razinama našeg društva zapažaju tendencije monopoliziranja odgojno-obrazovnog sustava te pojedinci i skupine nerijetko tumače kako im na tom području nije potrebna javna usluga koju im Crkva nudi.

Ponašaju se kao da oni s obzirom na katoličke odgojno-obrazovne ustanove trebaju nešto dopustiti ili dati Katoličkoj Crkvi“, ustvrdio je te istaknuo da svi relevantni međunarodni dokumenti, koje je usvojila i Republika Hrvatska u svom Ustavu, polaze od toga da roditelji imaju naravno pravo i obvezu odgajati svoju djecu u skladu s vlastitim sustavom vrijednosti i savješću te im to pravo ne može nitko oduzeti.

Javna provokacija

Mons. Škvorčević rekao je da se može nazvati svojevrsnom javnom provokacijom kada određeni stranački predstavnici pripisuju dobiti Crkve ono što ona prima iz državnog proračuna da bi pokrila troškove funkcioniranja ustanova koje služe odgoju i obrazovanju, uključujući i vjeronauk u javnim školama.

„Roditelji djece koja pohađaju katoličke odgojno-obrazovne ustanove plaćaju jednako porez državi kao i roditelji djece koja pohađaju javne škole, te je nepravedno da katolička djeca ne budu jednako tretirana, jednako financirana kao druga, samo zato što ne idu u javnu (državnu) školu“, naglasio je.

(Su)financiranje katoličkih odgojno-obrazovnih ustanova iz europskih fondova

Kazao je da je spomenuto i pitanje (su)financiranja katoličkih odgojno-obrazovnih ustanova iz europskih fondova, koje državna tijela za sada isključuju, „što je ponešto nerazumljivo, osobito s obzirom na dječje vrtiće kojih nedostaje u Hrvatskoj, a mogle bi ih pojedine crkvene zajednice izgraditi i pružiti roditeljima tako važnu uslugu“.

Poručio je da su raspravljena i još neka konkretna pitanja i donijeti su određeni zaključci koji će biti vrlo vrijedni u promicanju daljnjih projekata s obzirom na katoličke škole.

Među tim projektima je istaknuo program stručnog usavršavanja nastavnika i djelatnika u katoličkim školama.

„Taj projekt izradili su djelatnici Nacionalnog ureda za katolički odgoj i obrazovanje i Hrvatsko katoličko sveučilište. Taj program je vrlo pomno pripravljen i u svojim pojedinim dijelovima tako postavljen da omogućuje onim djelatnicima katoličkih škola koji nemaju dovoljno znanja i iskustva o vjeri, da ih ovim putem steknu“, zaključio je biskup Škvorčević.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Omer Hodžić: Večeras Omo i Tomo rade show

Stand-up komičar Omer Hodžić će izvesti svoju predstavu ''Na...

Papa će tinejdžera preminulog od leukemije proglasiti svecem

PAPA Franjo pripisao je drugo čudo talijanskom tinejdžeru koji...

Koga mrzite kada kažete ‘ZDS’

Visoki prekršajni sud RH je presudio kako je nedopušteno...

Milić demantira: Ne guramo Pupovca, uvažit ćemo stav DP-a

SAMO par sati nakon što je Novi list objavio...

DODIK IZ SREBRENICE: BiH iz ove krize neće izaći

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da...