Hajrija Čobo: Ulazim u pravnu bitku protiv Adriatic Metalsa!

Hajrija Čobo, istaknuta građanska aktivistkinja iz Kaknja, najavila je svoj ulazak u pravnu bitku protiv australsko-britanske tvrtke Adriatic Metals. Ova tvrtka, koja se bavi iskopavanjem ruda teških metala u Varešu, odlučila je krajem travnja povući tužbu za navodnu klevetu protiv profesorice prava i engleskog jezika i književnosti u srednjoj školi u Kaknju, o čemu je Općinski sud u Kaknju početkom svibnja obavijestio tuženu, tražeći njen pristanak za povlačenje tužbe. Prema Zakonu o parničnom postupku, za povlačenje tužbe potrebna je suglasnost tužene strane, no Hajrija Čobo je odbila dati svoj pristanak o čemu je i službeno obavijestila sud u Kakanju. Kao tužena, Čobo predlaže odricanje od tužbenog zahtjeva i donošenje presude, uz naknadu troškova postupka na teret tužitelja. “Ako moj prijedlog ne bude usvojen, pravni postupak se nastavlja, jer ovo više nije samo moja bitka, nego i borba svih građanki i građana Bosne i Hercegovine protiv klasičnog kolonijalizma,” kazala je Čobo.

U svojoj tužbi tvrtka je od tužene tražila naknadu nematerijalne štete u iznosu od 2000 KM sa zateznim kamatama od dana objave reportaže Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) pod nazivom „Zenička vlada počastila svjetske trgovce rudama“. U tužbi se tvrdilo da je Čobo iznijela neistine u spomenutoj reportaži, koja između ostalog problematizira i smanjenje jednokratne koncesivne naknade s 10.000 na 150 KM za hektar uglavnom visokovrijedne šume u Varešu. Znakovito, Adriatic Metals je podnio tužbu samo tri dana nakon što je Sekretarijat Bernske konvencije pri Vijeću Europe, po tužbi Čobo protiv Bosne i Hercegovine, naložio domaćim vlastima da zaustave eksploataciju ruda u Varešu dok se ne razjasne činjenice koje je iznijela ekološka aktivistkinja iz Kaknja.

Organizacije civilnog društva iz zemlje i inozemstva su iskazale snažnu podršku Hajriji Čobo, ističući da se radi o klasičnom SLAPP-u (Strateška tužba protiv učešća javnosti). Treba napomenuti da je i parlamentarna skupština Vijeća Europe u siječnju ove godine usvojila Rezoluciju protiv SLAPP tužbi. “Ovakve tužbe obično imaju za cilj ušutkivanje javnosti, medija i aktivista, ali u ovom slučaju također je služila i kao sredstvo za skretanje pažnje s ekoloških problema koje izaziva rudarenje teških metala u Varešu,” ističe Čobo. Naime, u travnju prošle godine analize su pokazale alarmantno povećanje kadmijuma u rijeci Bukovica koju građani Kaknja koriste za piće, upravo u vrijeme dok su se na njenim obalama odvijali radovi na transportnoj cesti za potrebe rudnika. Iako je Adriatic Metals negirao bilo kakvu vezu svojih aktivnosti sa zagađenjem vode, nastavak pravnog procesa će vjerojatno rasvijetliti brojne kontroverze koje su se pojavile s dolaskom ove australsko-britanske tvrtke u Vareš.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Oglas za posao: Prodaja pekarskih proizvoda u Neumu

Tražimo motivirane i odgovorne osobe za rad u prodaji...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Kristijan Penavić: Volim snimati spotove i glazbu, a pogotovu stvarati pjesme

Mladi širokobriješki glazbenici Kristijan Penavić i Jozo Mikulić objavili...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Peru proglasio ‘transseksualizam’ mentalnom bolešću

Vlada Perua objavila je u petak dekret kojim proglašava “transseksualizam” mentalnim poremećajem....

Islamski terorizam hara Europom

Počinitelj zločina, koji je prije nego je bio ustrijeljen...