Grbin bježi od Plenkovića

Koalicija 10 stranaka ljevice i i ultra ljevice, okupljena oko SDP-a, odlučila je tko će biti njihovi nositelji lista. U prvoj izbornoj jedinici, koja obuhvaća Zagreb, izravno će se sučeliti šef HDZ-a Andrej Plenković i SDP-ov Arsen Bauk.

Izvori iz SDP-a tvrde da Bauku kao nositelju liste u prilog idu istraživanja po kojima u Zagrebu dobro kotira.

Od deset izbornih jedinica u tri će nositeljice lista biti žene, a čelno mjesto u jednoj izbornoj jedinici SDP bi mogao prepustiti koalicijskom partneru.

U drugoj izbornoj jedinici na čelu liste velike lijeve koalicije mogla bi biti osoba koja nije iz SDP-a, a riječ je o Daliji Orešković, piše Jutarnji list.

Ne dođe li do kakve promjene, Orešković će se sučeliti s aktualnim predsjednikom Sabora, Gordanom Jandrokovićem koji će nositi HDZ-ovu listu.

Inače, II. izborna jedinica obuhvaća dijelove Zagreba, dijelove Koprivničko -križevačke županije, Zagrebačke županije te cijelu Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

Druga izborna jedinica smatrala se referentnom i tko dobije drugu, ima velike šanse formirati vladu

U trećoj izbornoj jedinici na čelu SDP-ove liste trebao bi biti bivši ministar prometa u SDP-ovoj vladi Siniša Hajdaš Dončić. On će se konfrontirati s varaždinskim županom Anđelkom Stričakom, kao nositeljem HDZ-ove liste. Ova izborna jedinica obuhvaća dijelove Zagrebačke županije, Krapinsko – zagorsku županiju te Međimursku i Varaždinsku.

Na čelu liste velike koalicije u IV izbornoj jedinici mogao bi biti gradonačelnik Koprivnice i predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić.

U istoj jedinici na čelu HDZ-ove liste je ministar obrane Ivan Anušić. Ova izborna jedinica obuhvaća dijelove Koprivničko – križevačke županije, cijelu Osječko – baranjsku županiju i Virovitičko – podravsku.

SDP-ov europarlamentarac Predrag Fred Matić bit će nositelj liste u petoj izbornoj jedinici, a ondje će se suočiti s HDZ-ovim ministrom rada Marinom Piletićem. Ova izborna jedinica obuhvaća dijelove Sisačko – moslavačke županije, Brodsko – posavsku, Požeško – slavonsku i Vukovarsko – srijemsku.

U šestoj izbornoj jedinici na čelu SDP-ove liste trebao bi biti njihov bivši ministar financija Boris Lalovac. HDZ-ovu listu u ovoj izbornoj jedinici predvodit će ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Šesta izborna jedinica obuhvaća dijelove Zagreba te dijelove Zagrebačke županije.

U sedmoj izbornoj jedinici na čelu liste SDP-ove koalicije bit će gradonačelnica Siska, Kristina Ikić Baniček. Njezin protukandidat bit će ministar branitelja Tomo Medved kao nositelj liste HDZ-a u ovoj izbornoj jedinici.

Sedma izborna jedinica obuhvaća cijelu Karlovačku i Ličko – senjsku županiju, dijelove Sisačko – moslavačke, dijelove Primorsko – goranske županije te dijelove Zadarske županije.

U osmoj izbornoj jedinici, kako se i nagađalo, nositelj SDP-ove liste bit će predsjednik SDP-a Peđa Grbin. U ovoj izbornoj jedinici neće biti velike koalicije stranaka ljevice i lijevog centra jer će IDS izaći u svom bloku. Grbin će se u ovoj izbornoj jedinici izravno konfrontirati s HDZ-ovim ministrom prometa Olegom Butkovićem.

Osma izborna jedinica obuhvaća cijelu Istarsku županiju te dio Primorsko – goranske.

U IX izbornoj jedinici SDP će također na čelu liste imati ženu, a to će biti potpredsjednica stranke i saborska zastupnica Sabina Glasovac. Njoj će se na čelu HDZ-ove liste u ovoj izbornoj jedinici suprotstaviti ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

U desetoj, najjužnijoj izbornoj jedinici na čelu liste SDP-ove koalicije bit će SDP-ov veteran Ranko Ostojić. On će se sučeliti s HDZ-ovim veteranom, ministrom graditeljstva Brankom Bačićem. Deseta izborna jedinica obuhvaća dio Splitsko – dalmatinske županije, između ostalog i Split, te cijelu Dubrovačko – neretvansku županiju.

Konačne izborne liste na kojima će biti i kandidati stranaka velike koalicije koju okuplja SDP, Glavni odbor te stranke treba potvrditi na sjednici 16. ožujka.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Izvanredna sjednica Ustavnog suda o Milanovićevu

Ustavni sud održava izvanrednu sjednicu na kojoj je tema...

Slavica Delibašić Nestlé Zdravo! Baka ambasadorica u potrazi za novim receptima i pričama

Usprkos ubrzanom razvoju tehnologija i velikom utjecaju društvenih mreža...

Šeparović: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer

Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik...

Užas: Danka je bila živa, zadavili su je

Djevojčica Danka Ilić (2) navodno je bila živa nakon...

Republika Srpska imade svoj izborni zakon

Parlament Republike Srpske je u petak rano ujutro glasovima...

Stier progovorio o koaliciji s DP-om i žestoko kritizirao Pupovca

Davor Ivo Stier, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova u...

Viktor Orban im savjetovao da se pokupe i odlaze što prije

Najviši dužnosnici Europske unije moraju otići i ne zaslužuju...