Glovo slavi Svjetski dan tjestenine

Danas se obilježava Svjetski dan tjestenine, proslava talijanske kulturne baštine koja je pronašla put do srca i kuhinja ljudi širom svijeta, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Ova godišnja manifestacija, pokrenuta 1995. godine, postala je omiljena među ljubiteljima tjestenine širom svijeta.

Povodom ovog dana, Glovo, višekategorijska platforma koja omogućava pristup različitim proizvodima, predstavila je zanimljive podatke o rastućoj popularnosti tjestenine u Bosni i Hercegovini. U proteklih 12 mjeseci, Bosanci i Hercegovci su naručili čak 33% više tjestenine, što je ukupno 30.000 porcija. To je Bosnu i Hercegovinu pozicioniralo na 15. mjesto po potrošnji tjestenine među 25 tržišta na kojima Glovo posluje.

Ovaj rast potrošnje podržan je i sa 24% više korisnika koji naručuju tjesteninu putem platforme. Osim toga, broj partnera koji nude tjesteninu putem Glovo aplikacije povećao se za 10%, pri čemu je značajan rast od 50% zabilježen među malim poduzećima.

Najveći ljubitelji tjestenine koncentrirani su u Sarajevu, gdje je zabilježeno 49% ukupne potrošnje tjestenine, dok 30% potrošnje tjestenine dolazi iz Banja Luke, a 11,6% iz Bijeljine. Od svih devet gradova u Bosni i Hercegovini gdje Glovo posluje, Tuzla je imala najveći porast potrošnje tjestenine u proteklih 12 mjeseci (72%), slijedi je Banja Luka s rastom od 49,5%, a zatim Sarajevo s 33% više dostavljenih porcija tjestenine u 2023. godini.

Vrhunac narudžbi tjestenine zabilježen je 19. srpnja 2023. godine, kada je oboren rekord sa 123 porcije tjestenine isporučenih u 95 narudžbi u jednom danu. Bosanci preferiraju tjesteninu poslije podne, više od 30% narudžbi tjestenine stiglo je između 15:00 i 17:00 sati, čineći ovaj obrok savršenim za kasni ručak ili ranu večeru.

Važno je napomenuti da su Bolognese, Carbonara i Lasagne i dalje najomiljenija jela od tjestenine, što ističe naklonost Bosanaca prema autentičnim talijanskim ukusima ili, tako reći klasicima.

Najveći ljubitelj tjestenine u Bosni i Hercegovini dolazi iz Banja Luke, koji je naručio 174 jela od tjestenine u protekloj godini, što znači da je jeo tjesteninu svaki drugi dan. S druge strane, najveći potrošač je drugi korisnik iz Banja Luke, koji je potrošio 1.383 KM na 116 narudžbi tjestenine tijekom prošle godine. Najdarežljiviji korisnik kad je u pitanju tjestenina dolazi iz Sarajeva, gdje je napravljena najskuplja pojedinačna narudžba tjestenine, potrošivši 234 KM u jednoj narudžbi koja je uključivala tjesteninu.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

Evanđelje dana i Sjeme (Iv 12,20-33)

Evanđelje dana (Iv 12,20-33) U ono vrijeme: Među onima koji...

Čačić: Pošteni dio desnice vjeruje Milanoviću

Predsjednik Reformista i član SDP-ove koalicije Radimir Čačić komentirao...

Ustavni sud Milanoviću: Odstupi

USTAVNI sud danas je, nakon stručnog sastanka i sjednice...

U zagrebačkoj crkvi kršteno više filipinske djece nego naše

Da su se Filipinci itekako dobro snašli u Hrvatskoj,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Izboden australski biskup

Prije samo dva mjeseca izbodeni australski biskup ugostio Stijepu...