FOTO: Na Mostarskom jezeru ronitelji prikupili tonu i po otpada

Ronjenje je zabavan sport, ali samo ako imate lijepe i čiste rijeke, jezera ili mora u kojima ćete roniti. Iskusni ronitelji u svojim ronilačkim pohodima su vidjeli mnogo toga – od prelijepih vodenih dubina do ogromne količine otpada koji uništava floru i faunu. Stoga su neki od njih odlučili da se pozabave ovim problemom.

Kako bi stali ukraj velikoj količini otpada i makar dijelom doprinijeli tome da ga bude što manje u rijekama, jezerima i moru u Bosni i Hercegovini i šire, ronitelji Ronilačkog kluba Mostar, zajedno sa kolegama iz okolnih zemalja, već godinama surađuju na humanoj misiji čišćenja ovih prirodnih ljepota.

Stoga su se nedavno okupili na akciji čišćenja otpada iz Mostarskog jezera, gdje je oko 130 ronitelja iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine čistilo korito rijeke Neretve na dijelu toka na kojem se prostire akumulacijsko jezero. Akciji su se pridružili i članovi Udruge Lađari i Planinarskog društva Prenj iz Mostara, koji su bili podrška na kopnu.

Mostarsko jezero predstavlja najmlađu akumulaciju na Neretvi, a njegova dužina od oko 10 kilometara daje mogućnost velikom broju posjetitelja da uživaju u ovom biseru prirode tijekom cijele godine. Posebno je atraktivno tijekom ljetnih mjeseci, kada je i broj posjetitelja veći. Nažalost, upravo zbog veće posjećenosti, u tom razdoblju više otpada završi kako u jezeru tako i na samoj obali.

„Želja nam je bila da u Mostaru nađemo jednu lokaciju koja bi nam bila pogodna i koja je ekološki problematična, a trebalo bi je čistiti i održavati, pa smo odlučili da to bude Mostarsko jezero u kojem mi treniramo i održavamo veliki broj edukacija. Velika je privilegija da ne moramo svaki put naše nove ronitelje voditi da treniraju u moru, da imamo Mostarsko jezero koje sada već prilično dobro poznajemo. Ono što smo primijetili tijekom svojih ronilačkih aktivnosti jeste da se u njemu nalazi velika količina otpada i zbog toga smo prije nekoliko godina odlučili da jednom godišnje organiziramo eko akciju sa svim kolegama iz regije na ovom jezeru“, kazao je Branislav Stojkić, tajnik Ronilačkog kluba Mostar.

Akcija čišćenja Mostarskog jezera sada je već postala tradicionalna, a sve to je moguće zahvaljujući sponzorima, tvrtkama koje su prepoznale važnost očuvanja prirode, među kojima je i tvrtka Molson Coors BH sa svojim brendom Ožujsko pivo.

„Na naše veliko zadovoljstvo primjećujemo da je sve manje otpada na lokacijama duž cijelog jezera, međutim još uvijek ga ima i zbog toga je potrebno da organiziramo ovakve akcije i ubuduće, te da nastavimo detektirati nove ekološki problematične lokacije. Uspjeli smo pokazati građanima Mostara, ali i ostalim posjetiteljima, da jezero nije skladište ni smetlište. Razumijemo da je nekad lakše ostaviti neki otpad u moru, jezeru ili rijeci, jer imate osjećaj da se to ne vidi, ali mi ronitelji itekako vidimo neodgovornost pojedinaca koji bacaju gume, željezo, bojlere i ostali otpad“, istaknuo je Stojkić.

Tijekom ove akcije prikupljeno je oko tonu i po otpada, a Stojkić dodaje kako je razlog tome  što je među otpadom bilo i teškog željeza, zatim bojler težak oko 200 kilograma, automobilskih guma, školjki od automobila, veš mašina, ali i plastike i konzervi.

Ovakve akcije jedan su od načina na koji se priroda može očistiti, kojima se može probuditi svijest građana i građanki o važnosti očuvanja čistoće rijeka i jezera, ali u Ronilačkom klubu Mostar svjesni su da je potrebno i mnogo više uraditi po ovom pitanju. Stoga, kroz različite aktivnosti, educiraju djecu još u osnovnoj školi o tome na koji način se trebaju odnositi prema prirodi. Također, rade i na projektu izložbe fotografija koje su snimili u Neretvi, čiji je cilj da pokažu na šta su sve tijekom svojih ronilačkih aktivnosti naišli u rijeci Neretvi.

„Želimo pokazati šta mi to sve vidimo i na šta naiđemo, te da kažemo svima kako trebaju više povesti računa. Naša privilegija je da možemo zaroniti i vidjeti ono što drugi ne mogu sa kopna, a želimo pokazati ljudima kakva je to Neretva ispod. Također, radimo i na prvoj amaterskoj kazališnoj lutkarskoj predstavi, koju ćemo prikazati u studenome, a kojom ćemo djeci osnovnih razreda pokazati na koji način građani zagađuju jezero, kako ga mi čistimo i kako to u konačnici utječe na floru i faunu“, istaknuo je Stojkić.

Ronilački klub Mostar, zajedno sa svojim članovima, sudjeluje u akcijama čišćenja mora, jezera i rijeka širom regije, godišnje obiđu i do 40 različitih lokacija, a sve s ciljem da ukažu na važnost očuvanja prirode i da utječu na savjest neodgovornih pojedinaca za koje se nadaju da će ih vremenom biti sve manje. A do tada, uz neke druge akcije, već su zakazali druženje i čišćenje dijela Mostarskog jezera i za narednu godinu.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Izvanredna sjednica Ustavnog suda o Milanovićevu

Ustavni sud održava izvanrednu sjednicu na kojoj je tema...

Slavica Delibašić Nestlé Zdravo! Baka ambasadorica u potrazi za novim receptima i pričama

Usprkos ubrzanom razvoju tehnologija i velikom utjecaju društvenih mreža...

Šeparović: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer

Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik...

Užas: Danka je bila živa, zadavili su je

Djevojčica Danka Ilić (2) navodno je bila živa nakon...

Republika Srpska imade svoj izborni zakon

Parlament Republike Srpske je u petak rano ujutro glasovima...

Stier progovorio o koaliciji s DP-om i žestoko kritizirao Pupovca

Davor Ivo Stier, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova u...

Viktor Orban im savjetovao da se pokupe i odlaze što prije

Najviši dužnosnici Europske unije moraju otići i ne zaslužuju...