Treći „Festival u Centru“ od 11. do 18. kolovoza u Sarajevu

Treće izdanje „Festivala u Centru“ održat će se u Radićevoj ulici u Sarajevu tijekom održavanja 29. Sarajevo Film Festivala, od 11. do 18. kolovoza 2023., uz besplatan ulaz na sve programe. Festival u Centru organiziraju Obala Art Centar i Općina Centar, uz podršku Turističke zajednice Županije Sarajevo i u suradnji s Buybookom.

U programu „Festivala u Centru“ su izložbe, koncerti, likovne radionice, promocije knjiga, različite sportske aktivnosti, zaboravljene igre djetinjstva, nastupi mažoretkinja, DJ-eva i drugi programi, namijenjeni svim dobnim skupinama.

„Festival u Centru“ je osmišljen po uzoru na festivale ulične umjetnosti, suvremenih manufaktura i gastronomije, s ciljem da se jača urbani identitet, te publici i turistima ponude dodatni sadržaji na ulicama Sarajeva.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je predstavljajući ovogodišnji program „Festivala u Centru“ istaknuo da će tijekom festivalskih dana Radićeva ulica biti ispunjena kreativnošću, pjesmom i plesom. „Promovirat ćemo pisce, slikare, mlade glazbenike, pripremili smo i programe za naše sugrađane koje se nalaze u trećoj životnoj dobi, a istovremeno radionice i igre za najmlađe. Festival u Centru je tijekom prethodnih godina stekao simpatije svih generacija koje su odlučile ljetne dane provesti na ulicama Sarajeva“, poručio je načelnik Mandić.

Izvršna urednica Bookstana, festivala književnosti u organizaciji Buybooka, Lamija Milišić, istaknula je da su aktivnosti Buybooka u okviru Festivala u Centru svojevrsni nastavak aktivnosti srpanjskog festivala književnosti. „Buybookov program će ove godine biti još bogatiji. U okviru Festivala u Centru imat ćemo osam promocija i dvije izvedbe predstave ‘Urotnici’, čemu se jako radujemo i što organiziramo u suradnji s Udruženjem Krokodil iz Srbije. Na Festivalu u Centru promoviramo novu zbirku kolumni Darija Džamonje, nove knjige Faiza Softića, Mirhe Efendić, Emine Žune, Nadije Rebronja, Adnana Repeše, Edina Kukavice. Trenutno spremamo sva ta nova Buybookova izdanja i radujemo se što ćemo u tjednu održavanja Sarajevo Film Festivala imati priliku da okupimo sve naše autore i njihova nova djela predstavimo našoj publici“, rekla je Milišić.

Haris Fazlagić, v.d. predsjednika Turističke zajednice Županije Sarajevo, rekao je kako je dodatni sadržaj u vrijeme kada je ogroman broj turista u Županiji Sarajevo za vrijeme održavanja Sarajevo Film Festivala, prioritet i neophodna dodatna vrijednost i za grad i za BiH. „Ljetna i cjelogodišnja turistička sezona u Županiji Sarajevo veže se za Sarajevo Film Festival zbog ogromnog broja turista koji Festival privuče. Važno nam je ponuditi i građanima i turistima dodatni sadržaj, i razlog više da se duže zadrže u gradu. Očekujemo da će ovogodišnja turistička sezona nadmašiti rekordnu iz 2019. godine, i sve su to razlozi što podržavamo događaje kao što je ‘Festival u Centru’, koji donosi mnoštvo zanimljivih i vrijednih programa“, rekao je Fazlagić.

Direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović: „Status kreativnog grada filma koji Sarajevo ima kao UNESCO grad filma, podrazumijeva postojanje aktivnosti koje povezuje više kreativnih industrija prisutnih u gradu. Upravo zato je ‘Festival u Centru’ fokusiran na ovaj dio grada – zbog blizine Akademije likovnih umjetnosti, nove Akademije scenskih umjetnosti, kulturno-sportskog centra Skenderija, Doma mladih, kina Meeting Point, izdavačke kuće i knjižare Buybook…, upravo tu dolazi do povezivanja različitih kreativnih industrija, a sve te djelatnosti dijelom će objediniti program ovogodišnjeg ‘Festivala u Centru’. Naša poruka je da puno kreativnih ljudi na jednom mjestu generira kreativnu sinergiju. To je ideja cijelog programa.

Treće izdanje „Festivala u Centru“ održat će se od 11. do 18. kolovoza 2023. u Radićevoj ulici, u knjižari Buybook, na Akademiji likovnih umjetnosti i u kinu Meeting Point, uz besplatan ulaz na programe.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Uoči Eura Dalić na putu dugom 120 kilometara

Hrvatski nogometni izbornik Zlatko Dalić propješačio je prvoga dana 50 kilometara...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

Ultrasi: SVI NA STADION!

Ultrasi uoči gradskog derbija poslali poruku i pozvali navijače...

Zanimljiva mapa Europe

Instagram profil “Dalmatian mapper” objavio je zanimljivu kartu koja...

Iranski komandosi zauzeli brod povezan s Izraelom

Iranska Revolucionarna garda je zaplijenila brod MSC Aries za...

Niko Kovač preuzima Liverpool?

Niko Kovač glavni je kandidat za novog trenera Liverpoola,...

Izrael sprema odgovor na napad Irana

Iranski napad na Izrael s preko 300 dronova, krstarećih...