Evanđelje dana i Sjeme (Iv 7,40-53)

Evanđelje dana (Iv 7,40-53)

U ono vrijeme: Kad su neki iz naroda čuli Isusove riječi, govorahu: »Ovo je uistinu Prorok.« Drugi govorahu: »Ovo je Krist.« A bilo ih je i koji su pitali: »Pa zar Krist dolazi iz Galileje? Ne kaže li Pismo da Krist dolazi iz potomstva Davidova, i to iz Betlehema, mjesta gdje bijaše David?« Tako je u narodu nastala podvojenost zbog njega. Neki ga čak htjedoše uhvatiti, ali nitko ne stavi na nj ruke.

Dođoše dakle stražari glavarima svećeničkim i farizejima, a ovi im rekoše. »Zašto ga ne dovedoste?« Stražari odgovore: »Nikada nitko nije ovako govorio.« Nato će im farizeji: »Zar ste se i vi dali zavesti? Je li itko od glavara ili od farizeja povjerovao u njega? Ali ta svjetina koja ne pozna Zakona — to je prokleto!« Kaže im Nikodem — onaj koji ono prije dođe k Isusu, a bijaše jedan od njih: »Zar naš Zakon sudi čovjeku ako ga prije ne sasluša i ne dozna što čini?« Odgovoriše mu: »Da nisi i ti iz Galileje? Istraži pa ćeš vidjeti da iz Galileje ne ustaje prorok.« I otiđoše svaki svojoj kući.

Riječ Gospodnja.

Sjeme (Iv 7,40-53) – O. Lorenzo Montecalvo

“Tako je u narodu nastala podvojenost zbog Isusa”, kaže evanđelist. U Crkvi podvojenost zbog Isusa nastaje kad ga se ne poznaje. Svaka stranica Svetog Pisma govori o Isusu. Stoga, kako kaže Sveti Jeronim, tko ne poznaje Sveto Pismo, ne poznaje Isusa Krista. Ali, pazi! Možeš napamet poznavati cijelo Sveto Pismo i još uvijek biti u stanju govoriti neistinite stvari o Isusu. Za upoznati Isusa nije dovoljno svaki dan čitati Bibliju, svaki dan slaviti Euharistiju i moliti sedam puta dnevno. Za upoznati Isusa, te ustima i životom govoriti: “Isus je moj Gospodin!”, potrebno je vršiti njegov nauk s milošću Duha Svetoga. Isus nije osoba koju treba proučavati, već upoznati i ostati s Njim, kako bi naučili poznavati ga kao Čovjeka-Boga.

Kako kaže moj Otac Utemeljitelj, dan za danom treba uspostavljati živi i osobni odnos s Isusom. Isus nije samo neki povijesni lik, već je Uskrsnuli.

Neki čitatelj bi me mogao pitati: “Kako se onda u mnogim župama i redovničkim kućama ne diše zrak jedinstva i ljubavi, ako slušamo istu riječ, slijedimo i vjerujemo u istoga ISUSA Krista?” Vidi se da ne vrše svi Isusov nauk. Zato postoje različita mišljenja o Isusu. Župna zajednica i redovnička zajednica postaju legla personalizama kada se Riječ Božja samo sluša, a ne vrši.

Prvi kršćani su za temelj svoje vjere imali sljedeće riječi: Isus je Gospodin. Živeći pod istim gospodstvom, davali su znakove kršćanske vjere, a to su: jedinstvo i ljubav. Gdje su podjele, nesklad i suparništvo, znači da se ne hoda u skladu s istim Duhom.

Tko je Krist za tebe? Neka ne bude drugačiji od onog kojeg nam svjedoči Duh Sveti. Kad bi bio, kršćanska zajednica bi bila kao sastanak vijeća, ili kao narod kojeg su rastrgle mnoge stranke i mnogi stvaratelji javnog mnijenja. AMEN. AMEN.

Sjeme od O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskih zvanja
S ljubaznim dopuštenjem Družbe Otaca Božanskih zvanja

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

DW: Njemački političari strahuju od pobjede Zorana Milanovića

U razgovoru s političarima i analitičarima u Berlinu na...

Mladi iz cijele EU pozvali na poštivanje konstitutivnosti naroda u BiH

U Hagu se održalo dvodnevno zasjedanje Vijeća Mladeži Europske pučke...

Predizborno istraživanje Nove TV

U Dnevniku Nove TV večeras su objavljeni rezultati predizbornog...

Danas sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

Danas, u ponedjeljak, 15. travnja 2024. godine, u Domu...