Evanđelje dana i Sjeme (Iv 4,43-54)

Evanđelje dana – (Iv 4,43-54)

U ono vrijeme: Ode Isus iz Samarije u Galileju. Sam je izjavio da prorok nema časti u svom zavičaju. Kad je dakle stigao u Galileju, Galilejci ga lijepo primiše jer bijahu vidjeli što je sve učinio u Jeruzalemu za blagdan. Jer su i oni bili uzišli na ‘blagdan.

Dođe dakle ponovno u Kanu Galilejsku, gdje bijaše pretvorio vodu u vino. Ondje bijaše neki kraljevski službenik koji je imao bolesna sina u Kafarnaumu. Kad je čuo da je Isus došao iz Jude’ u Galileju, ode k njemu pa ga moljaše da siđe i ozdravi mu sin jer već samo što nije umro. Nato mu Isus reče: »Ako ne vidite znamenja i čudesa, ne vjerujete!« Kaže mu kraljevski službenik: »Gospodine, siđi dok mi ne umre dijete.« Kaže mu Isus: »Idi, sin tvoj živi!«

Povjerova čovjek riječi koju mu reče Isus i ode. Dok je on još silazio, pohite mu u susret sluge s viješću da mu sin živi. Upita ih dakle za uru kad mu je krenulo nabolje. Rekoše mu: »Jučer oko sedme ure pustila ga ognjica.« Tada razabra otac da je to bilo upravo onog časa kad mu Isus reče: »Sin tvoj živi.« I povjerova on i sav dom njegov.

Bijaše to drugo znamenje što ga učini Isus po povratku iz Judeje u Galileju.

Riječ Gospodnja.

Sjeme (Iv 4,43-54) – O. Lorenzo Montecalvo

Koju ognjicu ima tvoj sin ili tvoja kćer? Posljednjih dana primam telefonske pozive roditelja koji mi govore plačući: “Oče, moj sin (moja kćer) je opsjednut ognjicom homoseksualnosti!”. Nažalost, danas je moderno biti homoseksualan; to je moda koja će se sve više proširiti jer mnoga djeca, odrastajući, zbog razvoda, bez ljubavi u obitelji, prihvaćaju skoro bilo koju gestu nježnosti kad izađu van kuće. Ali Isus može ozdraviti sina ili kćer od ove sklonosti. Potreban je uistinu ozbiljan put vjere. Koju ognjicu ima tvoj sin ili tvoja kćer? Možda ognjicu subotnje večeri? Mnogi mladi se subotom navečer odu skrivati u diskoteke sve dok pijetao ne zapjeva. Nije istina da nema ništa lošeg u ovim diskotekama, gdje se droga, alkohol i seks slobodno nude. Koliki mladi se kući vraćaju živi tjelesno, ali mrtvi iznutra! A neki od njih se uopće i ne vrate kući jer smrtno stradaju u nekoj prometnoj nesreći.

Treba mnogo moliti za ovu našu djecu koja su opsjednuta ognjicom razuzdanog seksa, alkohola i droge. Sveta Monika je neprestano postila i molila za svog sina Augustina. Gospodin je primio njenu molitvu, kao što je primio i molitvu oca iz današnjeg Evanđelja.

Koja ognjica muči tvog sina ili tvoju kćer? Možda ognjica nasilja? Koliki mladi iskazuju svoje unutarnje nezadovoljstvo pridružujući se grupama koje u naše gradove nose propast i uništenje, s izlikom da uništavaju one koji su nasilni. Ali Sotona ne uništava niti istjeruje Sotonu. Nasilje rađa novo nasilje.

Nasilan je onaj koji je odrastao u obitelji u kojoj nije bilo ljubavi. Gdje ne stanuje Bog ljubavi, stanuje nečisti duh nasilja. Vuka se može pripitomiti samo blagošću.

Roditelji moraju imati puno vjere u Isusa Krista kako bi se buntovna djeca obratila Isusovoj blagosti. Amen. Amen.

Sjeme od O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskih zvanja
S ljubaznim dopuštenjem Družbe Otaca Božanskih zvanja

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

U zagrebačkoj crkvi kršteno više filipinske djece nego naše

Da su se Filipinci itekako dobro snašli u Hrvatskoj,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Izboden australski biskup

Prije samo dva mjeseca izbodeni australski biskup ugostio Stijepu...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

Zvonko Milas uputio poruku za Hrvate koji žive izvan RH

Nositelj liste HDZ-a za izbor zastupnika u Hrvatski sabor...