Evanđelje dana i Sjeme (Iv 21,1-14)

Evanđelje dana (Iv 21,1-14)

U ono vrijeme: Isus se ponovno očitova učenicima na Tiberijadskome moru. Očitova se ovako: Bijahu zajedno Šimun Petar, Toma zvani Blizanac, Natanael iz Kane Galilejske, zatim Zebedejevi i još druga dva njegova učenika. Kaže im Šimun Petar: »Idem ribariti.« Rekoše: »Idemo i mi s tobom.« Izađoše i uđoše u lađu, ali te noći ne uloviše ništa.

Kad je već svanulo, stade Isus na kraju, ali učenici nisu znali da je to Isus. Kaže im Isus: »Dječice, imate li što za prismok?« Odgovoriše mu: »Nemamo«. A on im reče: »Bacite mrežu na desnu stranu lađe i naći ćete.« Baciše oni i više je ne mogoše izvući od mnoštva ribe. Tada onaj učenik kojega je Isus ljubio kaže Petru: »Gospodin je!« Kad je Šimun Petar čuo da je to Gospodin, pripaše si gornju haljinu, jer bijaše gol, te se baci u more. Ostali učenici dođoše s lađicom vukući mrežu s ribom jer ne bijahu daleko od kraja, samo kojih dvjesta lakata.

Kad iziđu na kraj, ugledaju pripravljenu žeravicu i na njoj pristavljenu ribu i kruh. Kaže im Isus: »Donesite riba što ih sada uloviste.« Nato se Šimun Petar popne i izvuče na kraj mrežu punu velikih riba, sto pedeset i tri. I premda ih je bilo toliko, mreža se ne raskinu. Kaže im Isus: »Hajde, doručkujte!« I nitko se od učenika ne usudi upitati ga: »Tko si ti?« Znali su da je Gospodin. Isus pristupi, uze kruh i dade im, a tako i ribu.

To se već treći put očitova Isus učenicima pošto uskrsnu od mrtvih.

Riječ Gospodnja.

Sjeme (Iv 21,1-14) – O. Lorenzo Montecalvo

Tko radi u ime Gospodnje neće upoznati promašaj, ni na duhovnom, ni na profesionalnom i poslovnom polju. “Bez mene ne možete učiniti ništa”, kaže Isus. Kršćanin koji želi postati krepostan bez milosti Isusa Krista neće to nikada postati. Čak i ako jednog dana bude pobjednik nad nekim svojim grijehom, iznenada će se ispostaviti da je njegova pobjeda sagrađena na pijesku: srušit će se pri prvoj velikoj kušnji. Onda ima još jedna stvar: postavši krepostan, reći će: “Uspio sam biti čist. Snažan sam. Moji napori su bili uspješni”. Naravno, da bismo postali slika Isusa Krista potrebna je naša suradnja, ali većinu toga čini Isus Krist. Učenici su radili cijelu noć, ali ribolov je bio potpuni promašaj.

Kad su kasnije poslušali Isusovu zapovijed da opet bace mrežu u more, ulov je bio obilan. A to me ne čudi jer, kad se govori i čini u Isusovo ime, sve donosi obilan plod. Zato, kad ti netko kaže: “Kako imaš lijepu obitelj, ujedinjenu u ljubavi”, odgovori: “Gospodin je sve to učinio”.

Kad ti netko kaže: “Kako imaš lijepu župsku zajednicu!”, odmah odgovori: “Gospodin je sve to učinio”. Kada tebi, arhitektu, netko kaže: “Koji lijepi projekt si napravio”, ponizno odgovori: “Gospodin je sve to učinio!”. Kada tebi, kuharu, netko kaže: “Kako si dobar ručak napravio!”, ne ustručavaj se reći: “Gospodin je sve to učinio!”. Prepoznati Gospodnje djelo u našim uspjesima uistinu je veliki čin poniznosti.

Poniznost je živa voda koja čini da naša osobnost raste u veliko stablo koje donosi obilne plodove. I stablo se nikada ne suši. Važno je, dakle, prije nego počnemo moliti i djelovati, da podignemo oči prema nebu i s vjerom kažemo: “Gospodine, idem govoriti i djelovati u tvoje Sveto ime”.

Pogled Božji je nad poniznim čiji život je neprekidan uspjeh. Dati slavu Bogu znači ne zaboraviti reći pred uspjehom: “Gospodin je sve to učinio”. Kada čovjek vjere upozna trenutke promašaja, pripiše ih svojoj oholosti. Amen. ALELUJA.

Sjeme od O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskih zvanja
S ljubaznim dopuštenjem Družbe Otaca Božanskih zvanja

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Hajrija Čobo: Ulazim u pravnu bitku protiv Adriatic Metalsa!

Hajrija Čobo, istaknuta građanska aktivistkinja iz Kaknja, najavila je...

Papa će tinejdžera preminulog od leukemije proglasiti svecem

PAPA Franjo pripisao je drugo čudo talijanskom tinejdžeru koji...

Omer Hodžić: Večeras Omo i Tomo rade show

Stand-up komičar Omer Hodžić će izvesti svoju predstavu ''Na...

Koga mrzite kada kažete ‘ZDS’

Visoki prekršajni sud RH je presudio kako je nedopušteno...

Milić demantira: Ne guramo Pupovca, uvažit ćemo stav DP-a

SAMO par sati nakon što je Novi list objavio...