Evanđelje dana i Sjeme (Iv 12,20-33)

Evanđelje dana (Iv 12,20-33)

U ono vrijeme: Među onima koji su se došli klanjati na blagdan bijahu i neki Grci. Oni pristupe Filipu iz Betsaide galilejske pa ga zamole: »Gospodine, htjeli bismo vidjeti Isusa.« Filip ode i kaže to Andriji pa Andrija i Filip odu i kažu Isusu. Isus im odgovori: »Došao je čas da se proslavi Sin Čovječji. Zaista, zaista, kažem vam: ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod. Tko ljubi svoj život, izgubit će ga. A tko mrzi svoj život na ovome svijetu, sačuvat će ga za život vječni. Ako mi tko hoće služiti, neka ide za mnom. I gdje sam ja, ondje će biti i moj služitelj. Ako mi tko hoće služiti, počastit će ga moj Otac. Duša mi je sada potresena i što da kažem? Oče, izbavi me iz ovoga časa? No, zato dođoh u ovaj čas! Oče, proslavi ime svoje!« Uto dođe glas s neba: »Proslavio sam i opet ću proslaviti!«

Mnoštvo koje je ondje stajalo i slušalo govoraše: »Zagrmjelo je!« Drugi govorahu: »Anđeo mu je zborio.« Isus na to reče: »Ovaj glas nije bio poradi mene, nego poradi vas. Sada je sud ovomu svijetu, sada će knez ovoga svijeta biti izbačen. A ja kad budem uzdignut sa zemlje, sve ću privući k sebi.«

To reče da označi kakvom će smrću umrijeti.

Riječ Gospodnja

Sjeme (Iv 12,20-33) – O. Lorenzo Montecalvo

Je li itko ikada od tebe tražio: “Želim vidjeti Isusa?”. Ako ti nitko nikada nije uputio ovaj zahtjev, znači da još uvijek nisi Isusov bliski prijatelj. Tko ima veliku vjeru u Krista tražen je, jer se u njemu ili njoj vidi prisutnost Isusa Krista. Pogane iskrena srca snažno privlači Bog kršćana; zato uvijek traže osobu koja ih može dovesti do spoznaje Boga.

Ako je tvoje srce blago i ponizno, sigurno otkriva živu sliku Isusa. Duh Sveti je taj koji u nama oblikuje Isusovo lice. Ali u kome Duh Sveti oblikuje Isusovo lice? U učeniku koji slijedi Isusa na Križnom putu. Slijediti Isusa na Križnom putu znači usmrtiti u sebi ego oholosti i nasilja. Kad Isusov učenik usmrti u sebi duh oholosti i nasilja, događa se predivna stvar: nebeski Otac ga proslavlja na zemlji i na nebu. Ne zaboravi ove riječi: Tko gubi svoj život na Križu poradi ljubavi Gospodnje, neće ga izgubiti u vječnosti. Kršćanina koji živi od Isusa, s Isusom i za Isusa, On će častiti kako je i Otac častio Isusa davši mu svaku vlast na nebu i na zemlji.

Sveti Franjo asiški još uvijek se časti u svim narodima, stoljećima nakon svoje smrti. I častit će ga se zauvijek. Asiški Svetac imao je brata. Ali tko ga se sjeća? Jučer smo vidjeli kako je nebrojeno mnoštvo častilo i slavilo Padre Pia. Tko slavi Boga na zemlji bit će uvijek čašćen. Bog ne zaboravlja one koji su ga ljubili iznad svake stvari.

Želiš li i ti biti slavljen na zemlji i na nebu? Daji onda slavu Bogu u svemu što činiš i govoriš. Ponizno i blago nosi križ progonstva. Traži prije svega kraljevstvo Božje, čak i pod cijenu gubitka ljudske slave, koja je kao rosa. Vrijeme Križa je kratko, ali ono božanske slave nikada ne prestaje. Amen. Amen.

Sjeme od O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskih zvanja
S ljubaznim dopuštenjem Družbe Otaca Božanskih zvanja

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Izvanredna sjednica Ustavnog suda o Milanovićevu

Ustavni sud održava izvanrednu sjednicu na kojoj je tema...

Slavica Delibašić Nestlé Zdravo! Baka ambasadorica u potrazi za novim receptima i pričama

Usprkos ubrzanom razvoju tehnologija i velikom utjecaju društvenih mreža...

Šeparović: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer

Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik...

Užas: Danka je bila živa, zadavili su je

Djevojčica Danka Ilić (2) navodno je bila živa nakon...

Republika Srpska imade svoj izborni zakon

Parlament Republike Srpske je u petak rano ujutro glasovima...

Stier progovorio o koaliciji s DP-om i žestoko kritizirao Pupovca

Davor Ivo Stier, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova u...

Viktor Orban im savjetovao da se pokupe i odlaze što prije

Najviši dužnosnici Europske unije moraju otići i ne zaslužuju...