Europski tužitelji ozbiljno istražuju Ursulu von der Leyen

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) istražuje prepisku između šefice Europske komisije Ursule von der Leyen i čelnika farmaceutske kompanije Pfizer, Alberta Bourle, javlja Politico

Istražitelji iz Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) posljednjih su mjeseci preuzeli istragu od belgijskih tužitelja, koji su istraživali von der Leyen zbog ‘uplitanja u javne poslove, uništavanja SMS-ova, korupcije i sukoba interesa’, stoji u pravnim dokumentima u koje su uvid imali Politico i glasnogovornik tužiteljstva u Liègeu. Iako tužitelji EPPO-a istražuju potencijalna kaznena djela, u vezi s tim slučajem još uvijek nitko nije optužen, javlja Jutarnji list.

Istragu su prvotno otvorile belgijske vlasti u gradu Liègeu početkom 2023., nakon kaznene prijave koju je podnio lokalni lobist Frédéric Baldan. Kasnije su mu se pridružile mađarska i poljska vlada, iako je potonja u procesu povlačenja svoje žalbe nakon izborne pobjede proeuropske vlade koju vodi Donald Tusk, rekao je glasnogovornik poljske vlade za Politico. Činjenica da je EPPO od belgijskih organa preuzeo slučaj cijelom skandalu daje još ozbiljniju notu, zbog koje bi pod povećalo europskih istražitelja mogla doći i čitava Komisija, i to uoči predstojećih izbora za Europski parlament na kojima aktualna šefica želi osigurati još jedan mandat na čelu EU.

Europska komisija do sad je uporno izbjegavala davati ikakve službene informacije o slučaju, a medijima nije formalno potvrdila čak ni samo postojanje sporne prepiske između Ursule von der Leyen i Bourlea. Dogovor o dostavi Pfizerovih cjepiva procijenjene vrijednosti od 20 milijardi dolara,  bio je interpretiran kao jedan od najvećih trijumfa Ursule von der Leyen. Međutim, u međuvremenu se ispostavilo kako je narudžba bila nerealno velika, zbog čega se vrijednost ‘propalih’ doza procjenjuje na 4 milijardi eura.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen optužena je za ‘loše upravljanje’ od strane europskog nadzornog tijela, nakon što je Komisija odbila objaviti SMS poruke poslane glavnom izvršnom direktoru Pfizera tijekom nabavke 1,8 milijardi doza cjepiva protiv koronavirusa.

Podsjetimo, predsjednica EK javno je priznala da je razmjenjivala privatne poruke s Albertom Bourlom o pokušaju da se ubrza uvođenje cjepiva EU, javlja Jutarnji list. U rješenju koje je donijela europska pravobraniteljica Emily O’Reilly suradnici Ursule von der Leyen našli su se na meti kritika jer su odbili objaviti SMS poruke koje je njihova šefica razmjenjivala s čelnikom farmaceutskog diva, piše Telegraph.

Naime, u dogovoru vrijednom 35 milijardi eura, za koji se šefica Komisije hvalila da ga je osobno ispregovarala, cijena svakog pojedinačnog cjepiva porasla je sa 15,50 na 19,50 eura. Komisija je u početku tvrdila da nije ‘identificirala’ nijednu SMS poruku upućenu Albertu Bourli. No, istraga je otkrila da je ured šefice Komisije zapravo odbacio zahtjeve europarlamentaraca i novinara koji su zatražili objavu poruka, tvrdeći da su izbrisane.

Pravobraniteljica je u svome rješenju navela da ponašanje Komisije nije u duhu razine zakona o transparentnosti EU, pod koju potpadaju i tekstualne poruke koje šalju dužnosnici.

– Nije se ni pokušalo utvrditi postoje li ikakve tekstualne poruke. To je ispod razumnih očekivanja o transparentnosti i administrativnim standardima u Komisiji, istaknula je O’Reilly.

– Ne moraju se arhivirati sve tekstualne poruke, ali tekstualne poruke jasno potpadaju pod zakon o transparentnosti EU i stoga bi relevantne tekstualne poruke trebale biti dokumentirane. Ako se tekstualne poruke tiču ​​politika i odluka EU, treba ih tretirati kao dokumente EU-a, zaključila je O’Reilly. Komisiji je, prema neobvezujućem rješenju nadzornog tijela o ‘lošem upravljanju’, naloženo da ponovi potragu za SMS porukama.

Rješenje je izazvalo oštre kritike upućene prema von der Leyen, uključujući pozive na njezinu ostavku od strane nekih europarlamentaraca.

Nizozemska europarlamentarka Sophie in ‘t Veld optužila je Komisiju da je pod vodstvom von der Leyen postala manje transparentna.

– U demokraciji transparentnost je kamen temeljac svakog odnosa između izvršne i zakonodavne vlasti koja provjerava moć izvršne vlasti. Europska komisija postala je manje transparentna, manje odgovorna Europskom parlamentu i nesklonija europskoj demokraciji.

Rumunjski europarlamentarac Cristian Terhes pozvao je na njezinu ostavku.

– Transparentnost, zajedno s poštivanjem temeljnih prava pojedinca, ono je što čini razliku između demokracije i tiranije. Ponašanje Ursule von der Leyen je antidemokratsko, antieuropskih vrijednosti i dokazuje odlučan nedostatak transparentnosti. To je tiransko ponašanje i mora odmah dati ostavku.

Inače, Ursuli von der Leyen ovo nije prva SMS afera. Naime, dok je bila ministrica obrane u Njemačkoj optužena je zbog izbrisanih SMS poruka usred istrage o sumnjivim višemilijunskim ugovorima za usluge vanjskih konzultanta koje je nadzirala.

Najčitanije

Danijela Tomičić: Nismo svjesni koliko oko nas ima prirodnih fenomena

HPD Prenj 1933. Mostar, u suradnji sa Stanicom planinarskih...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

Pupovac se drži ustavne floskule ZAVNOH-a

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) na parlamentarne izbore ide...

U zagrebačkoj crkvi kršteno više filipinske djece nego naše

Da su se Filipinci itekako dobro snašli u Hrvatskoj,...

Zvonko Milas uputio poruku za Hrvate koji žive izvan RH

Nositelj liste HDZ-a za izbor zastupnika u Hrvatski sabor...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas...

Mario Viscovich vodstvu DP-a: Mičite me!

Predsjednik županijskog ogranka Domovinskog pokreta (DP) u Primorsko-goranskoj županiji Mario Viscovich odbio je...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...