Predsjednica Buhač u Bukureštu: Očekujem otvaranje pristupnih pregovora s EU

Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač ovaj tjedan sudjeluje u radu Kongresa Europske pučke stranke (EPP) u Bukureštu (Rumunjska), gdje je domaćinom skupa na kojemu sudjeluje više od 2000 izaslanika iz više od 40 zemalja, osim EPP-a, i rumunjska Nacionalno-liberalna stranka.

Program rada usmjeren je na pripreme i strategije za izbore za Europski parlament u lipnju, usvajanje manifesta EPP-a, kao i izbor glavnoga kandidata stranke. U sklopu Kongresa održan je i Okrugli stol na temu ”Lokalne i regionalne vlasti u potpori proširenju kao strateškomu ulaganju u mir, sigurnost, stabilnost i blagostanje u Europi”. Osim predsjednice Buhač i predstavnika radnih skupina za proširenje EU-a na prostor Zapadnoga Balkana, u radu Okrugloga stola sudjelovali su i predstavnici različnih razina vlasti Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije i Ukrajine.

Radom Okrugloga stola moderirao je zastupnik u Europskomu parlamentu Karlo Ressler, dok su uvodne i pozdravne govore održali predsjednik EPP-CoR grupe, predsjednik regije West Pomerania, predsjednik rumunjskoga Senata, predsjednik Nacionalne liberalne stranke, potpredsjednik EPP-a, potpredsjednik EPP Group i predsjedatelj izaslanstva Europskoga parlamenta u Parlamentarnomu odboru za pridruživanje EU-a i Moldavije, te moldavski predsjednik vlade.

Zahvalivši EPP skupini u Odboru regija, predsjednica Buhač je u izlaganju, kao jedna od sudionica rada Okrugloga stola, istaknula kako je Vlada HNŽ-a u potpunosti posvećena europskoj budućnosti Bosne i Hercegovine i kako će nastaviti pružati punu potporu aktivnostima usmjerenim provedbi nužnih reformi i ostvarivanja trajne stabilnosti, gospodarskoga blagostanja i integriranja BiH u veliku europsku obitelj.

– Ovo je put koji našu županiju i našu domovinu vodi u novo europsko poglavlje. Ponosna sam što služim tomu cilju – poručila je Buhač, progovorivši i o tomu mogu li lokalne ili regionalne vlasti pomoći u procesu ulaska BiH u EU.

– Iskreno očekujem otvaranje pristupnih pregovora i buduće članstvo naše zemlje u EU, što je nužno za boljitak cijele BiH. Vlada HNŽ-a tomu je cilju potpuno predana i želimo unaprijediti međuregionalnu suradnju. Također, aktivno sudjelujemo u svim procesima u sklopu mehanizma koordinacije gdje je vrijedno spomenuti pripremu Programa integriranja BiH. U novije vrijeme sudjelujemo i u procesu donošenja reformske agende vezane za novi Plan rasta za Zapadni Balkan, čime se želi ubrzati proces proširenja i rasta gospodarstva – kazala je predsjednica Buhač, dodavši i to kako kapaciteti postoje, ali i kako ih treba razvijati, osobito kada se govori o ljudskim potencijalima.

Čelnica Vlade HNŽ-a ovom je prigodom naglasila i važnost inicijativa između lokalnih uprava i europskoga partnera, osobito u područjima kao što su decentraliziranje ili promicanje dobroga upravljanja i transparentnosti.

– Proces proširenja moguće je ubrzati kroz iskreni dijalog i konsenzus u donošenju odluka kroz uspostavljeni mehanizam koordinacije. Vlada HNŽ-a razmjenjuje iskustva, osobito sa županijama u nama susjednoj članici EU-a Republici Hrvatskoj. Osim toga, aktivnom smo članicom Jadransko-jonske euroregije od njezina osnutka. Naravno da su razmjena mišljenja i iskustava više nego dobro došla pa i ovu konferenciju poimam kao dobru platformu za dijalog i stjecanje novih saznanja. Teme decentraliziranja, dobroga upravljanja i transparentnosti svakako su nam zanimljive, a prigoda je podsjetiti na to kako pripremamo otvaranje županijskoga Ureda za borbu protiv korupcije, što je proces u kojemu će nam značaja iskustva drugih lokalnih i regionalnih vlasti biti od iznimnoga značaja – zaključila je Buhač, ponovivši očekivanje kako će BiH uskoro dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

U zagrebačkoj crkvi kršteno više filipinske djece nego naše

Da su se Filipinci itekako dobro snašli u Hrvatskoj,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Izboden australski biskup

Prije samo dva mjeseca izbodeni australski biskup ugostio Stijepu...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

Zvonko Milas uputio poruku za Hrvate koji žive izvan RH

Nositelj liste HDZ-a za izbor zastupnika u Hrvatski sabor...

Mladi iz cijele EU pozvali na poštivanje konstitutivnosti naroda u BiH

U Hagu se održalo dvodnevno zasjedanje Vijeća Mladeži Europske pučke...