Ekskluzivni intervju: ”Gledajte, mi ovo radimo s učenicima koji nam politički nisu svrstani!”

Njemačka policija izvukla je 16-godišnju učenicu iz razreda nakon što ju je njezin ravnatelj prozvao zbog izražavanja političkih simpatija prema desničarskoj stranci AfD u bezopasnom “snimku Štrumpfa”. Incident je izazvao nacionalni skandal u Njemačkoj. Sada su Loretta i njezina majka prvi put javno progovorile u intervjuu za konzervativni tjednik Junge Freiheit. Djevojčica se osjeća poniženo, njezina majka strahuje za političke slobode i građanska prava u Njemačkoj.

Ovaj članak izvorno je na njemačkom objavio Junge Freiheit 15. ožujka 2024. Preveo ga je Filip Gašpar i ovdje je objavljen uz dopuštenje Junge Freiheita.

Gospođa B. (prezime skraćeno radi zaštite privatnosti), biste li kao majka ikada pomislili da je tako nešto moguće?

Annett B.: Ne, nikad u životu. Nevjerojatno je što je ovdje učinjeno mojoj kćeri!

Loretta, kako si?

Loretta: Sada mi je opet dobro. Presretna sam solidarnošću koju sam dobila na društvenim mrežama od potpunih stranaca.

Gospođa B., Christian Pegel (SPD), ministar unutarnjih poslova Mecklenburg-Vorpommern, rekao je u četvrtak u državnom parlamentu da je policijska operacija protiv Lorette bila “proporcionalna”.

Annett B.: Molim vas, moja kćer je doslovno odvedena pred svima! A gospodin Pegel kaže da joj ipak nisu stavljene lisice. To je stvarno cinično!

Loretta: „Svi su glasovi utihnuli i svi su zurili u mene – to je bila najneugodnija stvar koja mi se ikada dogodila“

Suočeni s optužbama, policija se branila kako kolege iz Lorettinog razreda “nisu ni primijetili policajce”.

Annett B.: Brojni su učenici bili očevici. Čini se da ni u jednom trenutku nisu razmišljali o tome kako bi se o tome moglo razgovarati diskretno i anonimno.

Loretta, kako je zapravo bilo?

Loretta: Moja majka je u pravu. Osjetila sam kako svi bodu oči na meni. Bila je to najneugodnija stvar koja mi se ikada dogodila.

Annett B.: Možete kritizirati naše konzervativne političke stavove, možete ih odbaciti, smatrati ih pogrešnim i za osudu, mi to poštujemo. Ali zvati policiju zbog mišljenja učenika – to je jednostavno nevjerojatno!

A onda ju izvoditi s nastave i provoditi je kroz školu kao kriminalca i povrh toga u tisku nakon toga provlačiti vijest da je potrebno voditi svojevrsni „razgovor o ugrožavanju“ (preventivna policijska mjera) s njom i tako potpuno nedužnu maloljetnicu pred cijelim svijetom prikazati kao potencijalnog zločinca – shvaćaju li ti ljudi zapravo što rade?

Prema odjeljku 13 policijskog zakona pokrajine Mecklenburg-Vorpommern , u kojoj živite, takav „govor o ugrožavanju“ opravdan je kako bi se „spriječile opasnosti koje prijete javnoj sigurnosti ili redu“.

Annett B.: Političko mišljenje moje kćeri ne ugrožava „javnu sigurnost ili red“ pokrajine Mecklenburg-Vorpommern! Bože moj, prije nekoliko mjeseci na Tiktok je objavila video Štrumpfa i kartu Njemačke !

„AfD se guši posvuda drugdje – mislim da je to nepravedno“

Loretta, zašto si to učinila?

Loretta: Zato što sam htjela malo podržati AfD, jer ih svugdje drugdje ponižavaju. Mislim da je to nepravedno. Tako sam objavila nekoliko Štrumpfova zajedno s kartom Njemačke na kojoj su savezne države obojene različitim nijansama plave ovisno o rezultatima državnih izbora AfD-a i napisala: „Štrumpfovi su plavi – a i Njemačka!“

To nikako ne može biti sve.

Loretta: Također sam objavila na Tiktoku da Njemačka nije samo mjesto, već da je Njemačka dom – pa čak i za mnoge nacionalnosti koje žive u ovoj prekrasnoj zemlji.

Molim te, Loretta, ako 16-godišnjakinja misli da je Njemačka njen dom, onda, tvoja majka je u pravu, to nije prijetnja javnoj sigurnosti. Dakle: što je s npr. pozivima na nasilje, subverziju, mržnju prema manjinama ili poticanje na mržnju?

Annett B.: Oprostite, što mislite kakva je osoba Loretta?

Nešto se moralo dogoditi što je opravdalo takvu policijsku operaciju.

Loretta: Policija je govorila o „poticanju na mržnju“.

Na koji način?

Loretta: Pa, zbog Štrumpfova, karte Njemačke i „Njemačka je dom“.

To nema smisla.

Loretta: Objavila sam i druge stvari na Tiktoku , kao na primjer da mi je uzor čelnica AfD-a Alice Weidel ili citat AfD-političara Björna Höckea „Odgajate svoju djecu da budu ovce, a puštate vukove u zemlju“, jer to je upravo ono čega se ja bojim kao djevojčica! Ali policija ih nije spominjala.

„Ne, to što policija govori nije istina“

Zašto nam ne kažeš od početka, što se točno dogodilo?

Loretta : Bilo je to 27. veljače, utorak, malo prije deset: Imali smo lekcije iz kemije, kiseline i baze. Kroz prozor smo vidjeli policijski auto kako dolazi. Tri policajca su izašla. Ulaze u školu. Nedugo zatim na vratima stoji ravnatelj škole Zimmermann.

To znači, suprotno onome što su ove novine prvotno objavile na internetu, policajci nisu ušli u prostoriju?

Loretta: Ne, ostali su u hodniku i g. Zimmermann me zamolio da izađem .

Jesu li policajci doista ostali tako diskretno u pozadini da nisu bili vidljivi vašim kolegama iz razreda, kako je tvrdila policija?

Loretta: Ne, to nije istina. Netko je pokucao na vrata i ušao je g. Zimmermann, otvorivši vrata toliko širom da je ostatak razreda mogao jasno vidjeti da tamo stoje tri policajca. Svi smo mislili, što se sada događa? A onda se pojavilo moje ime – odmah sam shvatila o čemu se radi.

Zašto, ako su tvoji Tiktok videi bezopasni?

Loretta: Zato što je to jedina stvar za koju bi me se moglo optužiti, budući da su to bili moji postovi za AfD i mnogi ih vole prozivati kao „protuustavne“. Tako sam izašla i otišla u sobu za osoblje: jedan policajac ispred mene, jedan iza mene, jedan sa strane i gospodin Zimmermann s druge strane pod kutom.

Kao osumnjičenik koji možda pokušava pobjeći?

Loretta: Osjećala sam se pomalo tako.

Jesu li se policajci možda slučajno tako postavili?

Loretta: Možda, ne znam. To je moguće.

Ili su, naprotiv, demonstrativno naglašavali žestinu policijskog postupanja?

Loretta: I to je moguće, stvarno ne znam. Znam samo ono što sam ja doživjela, a to da su me vodili kroz školu, okruženu policajcima, kroz atrij u kojem su sjedila barem dva razreda viših razreda: Svi su glasovi utihnuli i svi su buljili u mene – bilo je stvarno, stvarno neugodno.

Hvala bogu da smo konačno stigli do sobe za osoblje. Ali nažalost, tajnica gospodina Zimmermanna, naši domari i učiteljica su još uvijek bili tamo, što mi je opet bilo jako neugodno, jer što bi oni mislili da me tako dovedu?

„Raspirivanje mržnje, antiustavnosti i „previše nacionalnog ponosa““

Što su vam točno rekli policajci?

Loretta: Da ono što bih ja učinila nije imalo kriminalne važnosti.

Dakle, niste dali nikakve razloge za cijelu stvar?

Loretta: Da, kao što sam rekla, bilo je govora o huškanju naroda i, mislim, protuustavnosti.

Što sada? Rečeno je samo da nema kaznenog djela?

Loretta: Ni ja to nisam razumjela i rekla sam da AfD nije protuustavna ili desno ekstremistička stranka. Kad sam to rekla, krajičkom oka primijetila sam kako je gospodin Zimmermann samo zakolutao očima. Jedan od policajaca također je rekao da sam već pokazala „previše nacionalnog ponosa“ na Tiktoku .

Znači, zapravo vas nisu optužili ni za što drugo osim za izražavanje mišljenja?

Loretta: Da.

I s kojim posljedicama, mislim, što je to značilo? Što su policajci htjeli?

Loretta: Pa, da to ne bih trebala raditi ubuduće.

Slobodno izražavati svoje političko mišljenje?

Loretta: Da, na internetu.

Annett B.: Gle, ne mogu vjerovati! Toliko o slobodi izražavanja i demokraciji.

„Moji pro-AfD video zapisi su izbrisani – ali ‘Kill AfDers ‘-video nisu”

Dakle, nema tu ništa, ali policija te izvlači iz razreda pred svima i traži da se ubuduće odrekneš svog temeljnog ustavnog i građanskog prava na slobodu izražavanja. Je li to doista cijela priča, Loretta, sigurno nisi ništa izostavila?

Loretta: Zatim su uzeli moje osobne podatke i htjeli su znati gdje mogu pronaći moju majku, njezin broj telefona i tako dalje.

I tražili ste njihova imena i telefonske brojeve i rekli im da ćete podnijeti tužbu za „uznemiravanje“ i „diskriminaciju“?

Loretta: Ne, obećala sam im što su htjeli.

Zašto si to učinila? Ako je tvoj opis točan, radilo se o izvanpravnom, političkom zastrašivanju.

Loretta: Jer sam ionako prestala snimati videe.

Zašto?

Loretta: Zato što su se brisali prije nekoliko mjeseci, iako sam čitala o njima i uvjerila se da nisam slučajno objavila nešto neovlašteno. Ali nije pomoglo i nije zabavno kada opet nestane sve što si mukotrpno stvorio. Dok, inače, AfD kritika i anti-AfD agitacija ostaje na Tiktoku , na primjer: „ AfDler töten ” („Ubiti članove AfDa ”)

Molim?

Loretta: Na jednom od brojnih anti-AfD-demonstracija posljednjih tjedana bio je transparent s ovim zahtjevom. Njegovu fotografiju na Tiktok postavili su brojni ljudi, drugi su je čak i sami tamo napisali.

„Moje dijete sada stoji pred cijelim svijetom kao ‘desničarski ekstremistički počinitelj nasilja’“

Što je s „razgovorom o ugrožavanju“ o kojem je pričala policija? Kojom su prijetnjom sigurnosti države i poretka opravdali tu mjeru?

Loretta: Rekli su da ne znaju kakva sam ja osoba, da li bih mogla „druge isprašiti“.

Je li bilo teško uvjeriti policajce da ne planirate drugima izbijati zube?

Loretta: Ne, zato su onda rekli da je to zbog moje vlastite zaštite.

Oh, znači trebala bi se odreći svoje slobode izražavanja za svoje dobro. Jer bi se inače nešto moglo dogoditi?

Loretta: Pa, inače bi mi se nešto moglo dogoditi.

Prijetili su vam?

Loretta: Ne, mislim da su mislili na treće strane.

Annett B.: Nakon što su učinili sve što su mogli da moje dijete u javnosti izgleda kao desničarski ekstremistički počinitelj nasilja, sada zapravo imam taj strah! Loretta je sjajna osoba snažnog karaktera koja se, kako smo je naučili, prema drugima odnosi s poštovanjem i tolerantna je prema drugim uvjerenjima i mišljenjima. Nikada nisam vidjela da Loretta nekoga vrijeđa, ponižava ili čak maltretira bez razloga.

A inače bih bila prva na špici! Ali ne trebam se brinuti oko toga, ona jednostavno ne bi tako nešto napravila! I zato je potpuno isključeno da bi moja kći ikada objavila nešto čak i izdaleka desničarsko. To je čak i ravnatelj mogao prepoznati. Uzgred, ljudi uvijek govore o desnom ekstremizmu, ali nitko ne govori da je lijevi ekstremizam jednako loš.

„Htjeli su napraviti primjer od Lorette“

Gospođo B., je li Vašu kćer trebalo javno ponižavati i paradirati za primjer ili smatrate da je ovo tumačenje pretjerano?

Annett B.: Mislim da su od nje htjeli napraviti primjer: „Gledajte, mi ovo radimo s učenicima koji nam nisu politički privrženi!“ Uostalom, škola je upravo pokrenula projekt „Jačanje demokracije“ , koju podupire „Fondacija Friedrich Ebert“ bliska SPD-u. Ali politika uključuje i opoziciju, jer bez različitih mišljenja nema demokracije. Po mom mišljenju, demokracija je u našem slučaju zgažena.

Dakle, hoćete li pokrenuti postupak protiv policije?

Annett B.: Za mene prava krivnja leži na gospodinu Zimmermannu, policija nije mogla ignorirati njegov poziv i, unatoč svim kritikama na račun njihovih postupaka, u biti je samo radila svoj posao. Ali kako ih je uopće mogao nazvati umjesto da prvo kontaktira roditelje, ako je uopće bilo problema?

Pogotovo što u školskim pravilima crno na bijelo stoji da se u slučaju nedoličnog ponašanja uvijek prvo mora tražiti razgovor s roditeljima! Također se navodi da se sve mjere moraju provjeriti na razmjernost. Obje su bile ignorirane na štetu naše kćeri!

Zašto?

Annett B.: Isto sam pitanje postavila gospodinu Zimmermannu nakon što sam ga konačno uspjela dobiti telefonom.

To znači da vas u drugom koraku nije ni kontaktirao – iako je rekao da je slučaj toliko ozbiljan da se mora uključiti čak i policija?

Annett B.: Ne, nije. I moj telefonski razgovor s njim nije urodio plodom, skrivao se iza toga da je Ministarstvo obrazovanja prije nekoliko tjedana izdalo naputak po kojem se mora pridržavati.

„Ljudi su ljuti što se sada ovako napada čak i djecu“

Kakva instrukcija?

Annett B.: Obavijestiti Ministarstvo obrazovanja Mecklenburg-Vorpommerna i državnu obrazovnu upravu u sumnjivim slučajevima te obavijestiti policiju kako bi se dotični sumnjivi slučaj provjerio na desničarski ekstremistički, protuustavni sadržaj. Ali zašto mi roditelji ne znamo za ovo?

Sada se nadam da bi AfD u državnom parlamentu to mogao raščistiti. Jako mi je važno za moju kćer i svu drugu djecu i njihove roditelje da se raščisti tko je odgovoran za ovakav pristup u školi i da se iz toga izvuku konzekvence.

Jer činjenica je da, ako postoje takve smjernice, svatko može iznijeti zlonamjerne ili lažne optužbe o razredniku i dovesti ga u nevolju – ako je uopće vrijedno objave Štrumfa da se prozove policija: ovo je slobodan prolaz za maltretiranje. Ako škole pozovu policiju, a da pritom ne uključe barem roditelje, onda je crvena linija očito prijeđena!

Velika solidarnost koju sada doživljavamo pokazuje koliko su ljudi ljuti što država očito već politički napada i progoni djecu.

Što želite od ravnatelja?

Annett B.: Nakon što se pokazalo da moja kći nije učinila ništa loše, očekivala bih da će joj se javno ispričati i njezinim kolegama iz razreda jasno dati do znanja da je početna sumnja u desničarski ekstremizam bila neutemeljena.

Loretta: Ono što me stvarno plaši je da sam Tiktoks radila u slobodno vrijeme. Pa zašto me on i u mojoj školi javno grdi? Jer „povod“ nema veze s tim! Jer u školi uvijek ostajem neutralan i svoje mišljenje zadržavam za sebe.

Annett B.: Nije li to strašno? Dotle smo već došli! U Njemačkoj vrijedi „ Beutelsbachski konsenzus “prema kojem je dužnost škola da obrazuju učenike na politički neutralan način, a ne da ih „preopterećuju“. Prije svega, treba im omogućiti da formiraju vlastita mišljenja, da ih slobodno izražavaju i prihvaćaju suprotna mišljenja.

Loretta, što bi se inače dogodilo?

Loretta: Opet bih bila označena kao desničarka.

„Poštivanje i tolerancija, ne samo kada je riječ o spolu“

Što to znači, biste li bili u nepovoljnijem položaju, lošije ocijenjeni, možda čak i ugroženi od strane kolega?

Loretta: Ne mogu to reći, jer osim policijske akcije gospodina Zimmermanna protiv mene, samo sam jednom do sada imala takva iskustva, kad me profesorica nakon nastave pitala ne želim li preispitati svoj politički stav jer njezin muž je bio druge nacionalnosti. Pitala je želim li doista da njezin muž i njegova obitelj budu vraćeni u zemlju porijekla. Rekla sam joj da to nije istina! Nitko tko ovdje legalno živi, radi i integrirao se neće nigdje biti poslan, to AfD ne predstavlja.

Vaša cijela škola sada zna, što to znači za vas?

Loretta: U početku sam se jako bojala, ali osim što me neki politički lijevo orijentirani kolege ne vole, srećom sve je kao prije. Čak i od strane nastavnika, iako – osim dvoje-troje neutralnih – svi misle lijevo i ne skrivaju svoje mišljenje o AfD-u pred nama učenicima. S druge strane, u mom razredu većini se čak sviđa što sam imala hrabrosti otvoreno reći što mislim, barem na Tiktoku .

Gospođo B., čemu se kao majka nadate u budućnosti?

Annett B.: Voljela bih da se škole više zalažu za međusobno poštovanje u ophođenju jednih prema drugima i toleranciju prema drugim političkim mišljenjima – sve dok nisu ekstremistička ni u jednom smjeru – a ne samo da viču za toleranciju kada je riječ o rodnoj pripadnosti i različiti spolovi.

__________

Annett i Loretta B .*: 41-godišnja službenica i 16-godišnja učenica žive sa svojim 40-godišnjim ocem u Ribnitz-Damgartenu (Mecklenburg-Vorpommern), između Rostocka i Stralsunda, gdje pohađa Richard- Wossidlo -Gymnasium (srednju školu).

*Prezime skraćeno zbog privatnosti

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

DW: Njemački političari strahuju od pobjede Zorana Milanovića

U razgovoru s političarima i analitičarima u Berlinu na...

Mladi iz cijele EU pozvali na poštivanje konstitutivnosti naroda u BiH

U Hagu se održalo dvodnevno zasjedanje Vijeća Mladeži Europske pučke...

Predizborno istraživanje Nove TV

U Dnevniku Nove TV večeras su objavljeni rezultati predizbornog...

Danas sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

Danas, u ponedjeljak, 15. travnja 2024. godine, u Domu...