Dvije evropske države najavile rampu

Novinarka magazina Politico Barbara Moens napisala je da dvije europske zemlje nisu zadovoljne preporukom koju je Europska komisija dala za Bosnu i Hercegovinu u kontekstu otvaranja pregovora i da bi mogli tražiti dodatne uvjete za službeno otvaranje pregovora.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je početkom ovoga tjedna objavila da će dati preporuku za otvaranje pregovora s BiH. Europsko vijeće bi stoga o davanju zelenoga svjetla trebalo glasovati 21. ožujka, a datum Međuvladine konferencije na kojoj bi konačno otvorili pregovore s EU nije poznat.

Međutim, Nizozemska i Danska, prema pisanju ovog političkog magazina, traže dodatno objašnjenje zašto smo dobili pozitivan izvještaj te ističu da moramo dobiti dodatne uvjete ako želimo otvoriti pregovore.

“Brojne zemlje EU, uključujući Nizozemsku i Dansku, upozoravaju da Europsko vijeće sljedećeg tjedna ne bi trebalo jednostavno dati zeleno svjetlo Bosni za početak pristupanja EU pregovora, kao što je Europska komisija preporučila ranije ovoga tjedna. Na sastanku u srijedu, nekoliko zemalja EU zatražilo je pojašnjenje o iznenađujuće pozitivnom izvještaju Bosne, izjavila su četiri diplomata”, piše Politico.

Oni navode da potencijalni kompromis može biti postignut u smislu dobijanja zelenog svjetla od Europskog vijeća, baš kao što su ga dobile Ukrajina i Moldavija, zbog političke i sigurnosne situacije. No, ističu da je za kasnije formalno pokretanje pregovaračkog procesa potrebno ostvariti dodatne uvjete.

“Nećemo započeti prave pregovore ako ne bude više reformi”, rekao je jedan od diplomata, prenosi Politico.

Iz EU su prethodnih dana stizali pozitivni signali i dobra vjera da će nam i Europsko vijeće dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovora. Dodatni uvjeti nisu nešto što se očekivalo, međutim ovaj proces je prilično nov, s obzirom na novu metodologiju pristupanja, stoga nema presedana i bilo kakva odluka je moguća.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Izvanredna sjednica Ustavnog suda o Milanovićevu

Ustavni sud održava izvanrednu sjednicu na kojoj je tema...

Slavica Delibašić Nestlé Zdravo! Baka ambasadorica u potrazi za novim receptima i pričama

Usprkos ubrzanom razvoju tehnologija i velikom utjecaju društvenih mreža...

Šeparović: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer

Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik...

Užas: Danka je bila živa, zadavili su je

Djevojčica Danka Ilić (2) navodno je bila živa nakon...

Republika Srpska imade svoj izborni zakon

Parlament Republike Srpske je u petak rano ujutro glasovima...

Stier progovorio o koaliciji s DP-om i žestoko kritizirao Pupovca

Davor Ivo Stier, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova u...

Viktor Orban im savjetovao da se pokupe i odlaze što prije

Najviši dužnosnici Europske unije moraju otići i ne zaslužuju...