Drogiran pregazio policajca i pobjegao. Vještakinja: Nema vozačku, bio je pod stresom

Nastavljeno je suđenje Solinjaninu Ivanu Božiću za pokušaj teškog ubojstva policajca. Božić je optužen da je vozeći Golf krajem studenog 2022. godine u Ulici Domovinskog rata u Splitu s brzinom od 65 km/h udario policajca, nakon čega je ugašenih svjetala nastavio voziti u smjeru Solina.

Ispitana je psihijatrica koja ga je vještačila, piše Dalmatinski portal. Optuženik je u mladosti bio psihijatrijski tretiran, dijagnosticirani su mu ADHD i poremećaj ponašanja. U liječničkom uvjerenju kaznionice u Turopolju stoji i da boluje od disocijalnog poremećaja ličnosti.

Vještakinja tvrdi kako optuženik ima poteškoće s razumijevanjem motiva vlastitih postupaka, stvaranja realnog pogleda na sebe i svoje ponašanje te realnog razumijevanja ponašanja drugih i shvaćanja njihovih motiva. Simptomi dolaze do izražaja u situacijama koje osoba doživljava stresnima. 

Božić nije bio zadovoljan vještačenjem

Odvjetnik Vinko Ljubičić upitao je postoji li mogućnost da je Božić, s obzirom na svoju strukturu osobnosti i činjenicu da nema položen vozački ispit, bio pod stresom jer je ugledao policiju na cesti. Vještakinja je odgovorila potvrdno.

Upravo zbog toga smatra da je Božić bio smanjeno ubrojiv, ali ne bitno. Nije odgovorila na Ljubičićevo pitanje može li utvrditi postojanje volje za počinjenje ovog teškog kaznenog djela. Opravdala se tvrdnjom da nije moguće rasvijetliti motive optuženikovih postupaka s obzirom na to da se brani šutnjom.   

Toksikološkim vještačenjem potvrđeno je da je Božić konzumirao marihuanu, kokain i Diazepam, ali vještakinja nije mogla precizirati kada točno. Božić nije bio zadovoljan vještačenjem. Poručio je kako se radi o “copy paste” nalazu jer je isti kao i nalaz njegovog cimera u ćeliji.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

DW: Njemački političari strahuju od pobjede Zorana Milanovića

U razgovoru s političarima i analitičarima u Berlinu na...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

Mladi iz cijele EU pozvali na poštivanje konstitutivnosti naroda u BiH

U Hagu se održalo dvodnevno zasjedanje Vijeća Mladeži Europske pučke...

Predizborno istraživanje Nove TV

U Dnevniku Nove TV večeras su objavljeni rezultati predizbornog...