Dr. sc. Vlatko Cvrtila: Suvremeni izazovi koji se pojavljuju u kompleksnom međunarodnom poretku pokazuju potrebu za osnivanjem sigurnosnih i međunarodnih studija

„Pokretanjem sigurnosnih i međunarodnih studija Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru pokazuje poznavanje trendova u visokom obrazovanju i uočavanje potreba za razvojem upravo ovakvih studijskih programa, koji, uz ostale programe, obogaćuje ponudu za sve buduće studente“, rekao je prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu koji je i jedan od nastavnika na novom studiju Sigurnosne i međunarodne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Prof. dr. sc. Cvrtila je istaknuo kako je proučavanje i studiranje sigurnosnih i međunarodnih izazova važno pitanje svake zajednice s ciljem aktivnog djelovanja u suočavanju s izazovima koji nas okružuju. Naglasio je kako suvremeni sigurnosni izazovi koji se pojavljuju u vrlo kompleksnom međunarodnom poretku koji je u tranziciji, zahtijevaju složene odgovore na institucionalnoj, društvenoj i individualnoj razini.

Iz tog razloga je stvaranje stručnog kadra u ovom području izuzetno važno pitanje u jednoj zajednici i to ne samo zbog jačanja kapaciteta institucija, već i zbog jačanja sposobnosti poslovnog sektora da brže prepoznaje izazove i prilike na domaćem i međunarodnom tržištu, kao i jačanje ukupne društvene otpornosti na rizike s kojima se suočavamo, odnosno s kojima ćemo se u budućnosti suočavati“, kazao je prof. dr. sc. Cvrtila. Dodao je kako su potrebe za stručnjacima iz ovog područja već danas velike te da će se sigurno povećavati i u budućnosti.

Studij sigurnosnih i međunarodnih studija izvodit će sveučilišni preddiplomski i diplomski jednopredmetni studijski program. U tijeku su prijave za upise na studije Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru i vršit će se do 7. srpnja 2023. godine, a više informacija se može pronaći na mrežnoj stranici http://upisi.ff.sum.ba.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

Uoči Eura Dalić na putu dugom 120 kilometara

Hrvatski nogometni izbornik Zlatko Dalić propješačio je prvoga dana 50 kilometara...

Ultrasi: SVI NA STADION!

Ultrasi uoči gradskog derbija poslali poruku i pozvali navijače...

Zanimljiva mapa Europe

Instagram profil “Dalmatian mapper” objavio je zanimljivu kartu koja...

Niko Kovač preuzima Liverpool?

Niko Kovač glavni je kandidat za novog trenera Liverpoola,...

Izrael sprema odgovor na napad Irana

Iranski napad na Izrael s preko 300 dronova, krstarećih...

GORICA – DINAMO 0:2 Dinamo nastavlja lov na Rijeku

DINAMO je u 30. kolu SuperSport HNL-a pobijedio Goricu...