Dodik za Trojku: Kako su vas Amerikanci kupili, tako će i prodati

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u posljednje vrijeme opsesivno upozorava Trojku da im međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini nije prijatelj. Slična je i posljednja njegova objava u kojoj im poručuje da će ih SAD prodati “kako ih je i kupila, kada za to dođe vrijeme”.

Na samom početku se Dodik obratio premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću s porukom da “kao netko tko je dugo u politici, trebalo bi znati da ne postoji ni minimalna šansa da u ovim okolnostima bude posljednja riječ nekoga prevaranta Schmidta”.

Zatim, ističe domaći dogovor i na neki način prijeti da bi podrška američkom uplitanju bila “igranje vatrom za FBiH”.

“Federacija je svojim odnosom prema osobi koja se predstavlja kao visoki povjerenik dovela do ozbiljne krize u BiH, koju smo uspjeli raspetljati tako što smo sjeli i dogovorili se o važnim pitanjima. Svaka podrška Schmidtu, koji je lažan, i podrška američkom uplitanju u pravosudne institucije je igranje vatrom za Federaciju”, rekao je.

Dodikove političke projekcije o sudbini Trojke

Na kraju objave na X-u, upozorava ih da će biti dana kada ni Trojka neće moći isporučiti sve što Amerikanci i međunarodna zajednica traže od njih te da će im tada doći kraj.

Iako je većini ljudi koja prati političku situaciju u BiH jasna paralela između trenutne Trojkine vlasti i Dodikovoga preuzimanja vlasti 1998. godine, obrazložiti ćemo to za one manje upućene. Trojka je u FBiH prošle godine na vlast došla nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt nulirao zakonski nužan glas jednog od članova rukovodstva Federacije BiH, točnije potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda Refika Lende. Na taj način je Schmidt omogućio imenovanje i potvrđivanje Vlade FBiH sa Trojkom kojoj se Lendo protivio i narodski govoreći – doveo ih na vlast.

Slično se posrećilo i Miloradu Dodiku 25 godina ranije kada je uz pomoć međunarodne zajednice postavljen na čelo Vlade RS-a. Uslijed “sječe” SDS-ovih kadrova i izbora nove vlade 1998. godine, SFOR je ključnog i presudnog čovjeka Franju Majdandžića doveo na sjednicu Narodne skupštine i na taj način osigurao potrebni kvorum za Dodikov izbor.

“Biće dana kada ni ‘Trojka’ neće moći da isporuči baš sve što traže Amerikanci. Tada će možda i oni pošteno reći šta misle o aktuelnim procesima. Pravo pitanje je kome će od njih trebati pomilovanje u pravosudnom bućkurišu u kome se procesi odvijaju po željama dijela Zapada. Kruže priče da mnogi već strahuju. Kako su ih kupili, tako će ih prodati kad dođe vrijeme”, poručio je Dodik.

To neodoljivo podsjeća na činjenicu da SAD i Evropa sada vrše pritisak na Dodika da “smiri strasti” po pitanju nerealnih političkih zahtjeva, koji razgrađuju BiH. Dodik čak tvrdi da mu Amerikanci i Zapad smještaju sudsku presudu. Isti oni koji su ga okrunili titulom “svježeg daška na Balkanu”.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Izvanredna sjednica Ustavnog suda o Milanovićevu

Ustavni sud održava izvanrednu sjednicu na kojoj je tema...

Slavica Delibašić Nestlé Zdravo! Baka ambasadorica u potrazi za novim receptima i pričama

Usprkos ubrzanom razvoju tehnologija i velikom utjecaju društvenih mreža...

Šeparović: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer

Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik...

Užas: Danka je bila živa, zadavili su je

Djevojčica Danka Ilić (2) navodno je bila živa nakon...

Republika Srpska imade svoj izborni zakon

Parlament Republike Srpske je u petak rano ujutro glasovima...

Stier progovorio o koaliciji s DP-om i žestoko kritizirao Pupovca

Davor Ivo Stier, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova u...

Viktor Orban im savjetovao da se pokupe i odlaze što prije

Najviši dužnosnici Europske unije moraju otići i ne zaslužuju...