Dodik: Očekujem da EV donese odluku o pregovorima o članstvu s BiH

Iskreno očekujem i vjerujem da će Europsko vijeće donijeti odluku o početku pregovora o članstvu s Bosnom i Hercegovinom, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Pregovarački proces podrazumijeva usklađivanje zakonodavstva BiH sa zakonodavstvom EU. Ali postavlja ključno pitanje za našu budućnost – tko je zakonodavac u ovoj zemlji? – upitao je Dodik na društvenoj mreži X.

Dodik je naveo da su to za Republiku Srpsku legitimni, demokratski izabrani predstavnici naroda i da nisu, kako kaže, stranac koji se lažno predstavlja.

– Hoće li EU pregovarati s demokratskim institucijama ili s nelegitimnim uzurpatorom? Vidim da se u jednom dijelu bošnjačke elite politika vodi tako što se bježi svaki put kad im ne ide. Hoće li na isti način pregovarati i s EU? Bošnjački zastupnici jučer su pobjegli iz Sabora s jasnim ciljem da ne raspravljaju o Izbornom zakonu, jer čekaju namet Šmita i to je jedina istina. Kažem vam po stoti put, Republika Srpska neće pristati na nametanje – kaže Dodik.

On ističe da je za Republiku Srpsku jedina odjeća koju građani žele nositi ona koju su satkale demokratske institucije, Ustav i Dejtonski sporazum.

– Za nas je skrivanje ispod suknje Christiana Schmidta apsolutno neprihvatljivo. Ne možete ući u EU kao rob ili kao kolonija, jer je to zajednica slobodnih ljudi i suverenih država. Za bošnjački narod ne želim da drugi umjesto njih donose odluke jer se njihovi političari boje preuzeti odgovornost. Za nas nema sreće u diktatu tuđina koji ne dijeli ni našu sreću ni našu bol – niti može, niti umije. Zašto bismo mi bili jedina država u Evropi, valjda i u svijetu, koja je obavezna da bude podanik stranca – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske navodi da već godinu dana pokušavaju postići dogovor o promjenama koje bi unaprijedile izborni proces i omogućile legitimno predstavljanje sva tri naroda, ali bošnjački političari bježe od toga jer, kako kaže, nije u njihovom interesu.

– Pošteno je da jednom kažete: hoćete li s nama graditi državu, po mjeri svih nas, ili ćete je rušiti po mjeri stranaca? I još dosta tih otrcanih fraza da smo Republika Srpska i ja ovo ili ono. Mi smo ti koji vuku ovaj nasukani brod u mirnu luku. Da nije bilo nas, poubijali biste se. Možete li jednom prihvatiti da BiH može postojati samo ako pripada svima jednako i nikome više nego drugima. Ne postoji kada sebi hoćeš da daš prava drugih, a nema ni kada nosiš prava svog naroda ispod tuđe skute – zaključio je Dodik.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

DW: Njemački političari strahuju od pobjede Zorana Milanovića

U razgovoru s političarima i analitičarima u Berlinu na...

Mladi iz cijele EU pozvali na poštivanje konstitutivnosti naroda u BiH

U Hagu se održalo dvodnevno zasjedanje Vijeća Mladeži Europske pučke...

Predizborno istraživanje Nove TV

U Dnevniku Nove TV večeras su objavljeni rezultati predizbornog...

Danas sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

Danas, u ponedjeljak, 15. travnja 2024. godine, u Domu...