Delegacija Hamasa napustila Kairo

Hamas je objavio da je njegovo izaslanstvo napustilo Kairo u jeku pregovora o sporazumu o prekidu vatre u Gazi koji se posrednici nadaju postići prije početka Ramazana početkom sljedećeg tjedna.

Nakon četiri dana pregovora u kojima su posredovali Katar i Egipat kako bi se osigurao 40-dnevni prekid vatre uoči muslimanskog mjeseca posta, još uvijek nema znakova napretka u spornim točkama.

Zaraćene strane međusobno se optužuju za takav razvoj događaja.

Hamasovo izaslanstvo jutros je napustilo Kairo zbog konzultacija s vodstvom pokreta. Nastavljaju se pregovori i nastojanja da se zaustavi agresija, vrate raseljeni i dopremi pomoć našem narodu, stoji u priopćenju Hamasa.

Visoki dužnosnik Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je da Izrael ometa napore da se sklopi sporazum o prekidu vatre.

Abu Zuhri je Reutersu rekao da Izrael odbija Hamasove zahtjeve da prekine svoju ofenzivu u enklavi, povuče svoje snage i osigura slobodu ulaska u Gazu zbog pružanja pomoći te povratak raseljenih osoba.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovio je u četvrtak svoju namjeru da nastavi vojnu kampanju u Gazi. Izrael je ranije objavio da mu je cilj uništiti Hamas te da svaki prekid vatre mora biti privremen. Također je tražio popis talaca koji su još živi i koje Hamas drži zatočene u Gazi.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je ranije ovog tjedna da je dogovor o prekidu vatre u rukama Hamasa.

Dogovor predstavljen Hamasu pretpostavlja oslobađanje nekih talaca koje je Hamas oteo 7. listopada u napadu na jug Izraela u kojemu je prema izraelskih podacima ubijeno 1200 ljudi, dok ih je 253 oteto.

Palestinski zatvorenici u Izraelu također bi bili oslobođeni.

Netanyahu: Izrael će nastaviti ofenzivu protiv Hamasa i u Rafahu


Usprkos međunarodnim pritiscima Izrael će nastaviti ofenzivu protiv Hamasa, uključujući i u Rafahu na jugu Pojasa Gaze, rekao je premijer Benjamin Netanyahu.

– Međunarodni pritisak postoji i raste, ali osobito tada moramo zbiti redove, moramo se zajedno oduprijeti pokušajima da se rat zaustavi, rekao je Netanyahu, dodavši da im svi oni koji to traže u stvari govore da izgube rat.

Vojska će, dodao je Neranyahu, vršiti operacije protiv Hamasa u cijelom Pojasu Gaze, “uključujući i Rafah, posljednje uporište Hamasa”.

– Tko god nam kaže da ne djelujemo u Rafahun nam govori da izgubimo rat i to se neće dogoditi, poručio je izraelski premijer.

Zbog stanja u Gazi Švedska je inicirala sastanak s izraelskim ministrom vanjskih poslova i nekoliko država članica Europske unije, kao i drugima kako bi prenijeli hitnu potrebu poboljšanja humanitarnog pristupa enklavi, rekao je švedski premijer Ulf Kristersson.

– Život i zdravlje djece u Gazi moraju biti zaštićeni, rekao je Kristersson na društvenoj mreži X ne dajući više detalja.

Dostava pomoći palestinskoj enklavi je propala, sa samo djelićem potrebne hrane koja je stiže a vrlo malo je stiglo do sjevernih područja gdje bolnice kažu da su djeca počela umirati od pothranjenosti.

Izraelski tenk vjerojatno zapucao na novinare


Posada izraelskog tenka ubila je u listopadu u Libanonu izvjestitelja Reutersa ispalivši dvije granate na jasno identificiranu skupinu novinara i “vjerojatno” otvorila vatru na njih i iz strojnice u napadu koji je trajao minutu i 45 sekundi, navodi se u izvješću o tom incidentu objavljenom danas.

Izvješće Nizozemske organizacije za primjenjena znanstvena istraživanja (TNO), koju je Reuters kontaktirao kako bi analizirala dokaze za napad koji se dogodio 13. listopada, u kojem je poginuo vizualni novinar Isam Abdalah, otkriva da je tenk koji se nalazio u Izraelu na udaljenosti od 1,34 kilometara na novinare ispalio dvije granate kalibra 120 mm.

Prva granata usmrtila je Isama Abdalaha (37) i teško ozlijedila fotografkinju AFP-a Christinu Assi (28).

Reutersova istraga u prosincu obuhvatila je preliminarne zaključke TNO-a da je tenk u Izrael otvorio vatru na novinare.

U konačnom izvješću, institut je otkrio da je audio snimka video kamere Al Jazeere na mjestu događaja pokazala da su novinari bili napadnuti i streljivom kalibra 0,50 kakvo koriste strojnice Browning koje se mogu postaviti na izraelske tenkove Merkave.

Smatra se vjerojatnim scenarijem da je tenk Merkava, pošto je ispalio dvije tenkovske granate, također koristio strojnicu u napadu na lokaciju na kojoj su se nalazili novinari. To se ne može sa sigurnošću zaključiti s obzirom na to da smjer i točna udaljenost vatre iz strojnice nisu mogli biti utvrđeni, navodi se u izvješću.

Izraelska vojska rekla je da radi na odgovoru na Reutersova pitanja o tom incidentu.

Vojska je u prosincu u vezi s time rekla: “Mi ne napadamo novinare.”

Dan nakon objave Reutersove istrage, vojska je rekla da se incident dogodio u aktivnoj zoni sukoba.

Međunarodno humanitarno pravo zabranjuje napade na novinare koje se ne smije smatrati vojnim metama kao ni civile.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Uoči Eura Dalić na putu dugom 120 kilometara

Hrvatski nogometni izbornik Zlatko Dalić propješačio je prvoga dana 50 kilometara...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

Ultrasi: SVI NA STADION!

Ultrasi uoči gradskog derbija poslali poruku i pozvali navijače...

Zanimljiva mapa Europe

Instagram profil “Dalmatian mapper” objavio je zanimljivu kartu koja...

Iranski komandosi zauzeli brod povezan s Izraelom

Iranska Revolucionarna garda je zaplijenila brod MSC Aries za...

Niko Kovač preuzima Liverpool?

Niko Kovač glavni je kandidat za novog trenera Liverpoola,...

Izrael sprema odgovor na napad Irana

Iranski napad na Izrael s preko 300 dronova, krstarećih...