Danas XX. Opći izvještajni sabor HDZ-a

Oko 1750 HDZ-ovih izaslanika došlo je na Opći izvještajni sabor stranke na kojem će predstaviti i usvojiti izborni program HDZ-a za parlamentarne izbore.

Dva dana nakon što je predsjednik Zoran Milanović šokirao najavom da će na listi SDP-a sudjelovati u parlamentarnim izborima, u nedjelju u 10 sati se u zagrebačkoj KD Vatroslava Lisinskog okuplja HDZ na XX. Općem izvještajnom saboru. Osim što će predsjednik stranke Andrej Plenković predstaviti izvješće o radu stranke od 2022. naovamo, oko 1750 izaslanika usvojit će izborni program HDZ-a za nadolazeće izbore. Očekuje se da će na saboru stranke biti predstavljen i izborni slogan stranke.

Predsjednik stranke Andrej Plenković stigao je nešto prije 10 sati te  odmah po dolasku poručio okupljenim novinarima:  “Mi pobjeđujemo”. “Ne znam. Svejedno. Zašto? Zato što ćemo pobijediti. Bitna je poruka HDZ-a i sigurnost za Hrvatsku”, odgovorio je upitan što misli o Milanoviću i očekuje li da predsjednik da ostavku.

Ovo je udarac na hrvatski narod i velika sramota. On je čitavo vrijeme provocirao s Hrvatima iz BIH, rekla je Željana Zovko okupljenim novinarima.  Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić poručio je da su već godinu dana spremni za izbore, dok je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kratko i jasno komentirao da ga ničega nije strah. “Pobijediti ćemo”, poručio je Butković. Hrvoje Zekanović najavu predsjednika Milanovića kratko je komentirao riječima: “Nama ovo ide na ruku, dakle Zoki samo navali!”. 

‘Montipajtonovskom stilu’

Zanimljivo, stigao je i bivši predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko . “Sve je ovo u ‘montipajtonovskom stilu'”, rekao je Karamarko. “Ovo je sigurno udar na Ustav i ustavni poredak, vidjeti ćemo kako će reagirati ustavni suci.

Ne želim prejudicirati, pričekat ćemo sutra”, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je komentirajući Milanovićevu odluku i rekao da će to biti “mobilizacija za HDZ-ove birače”.

Prema HDZ-ovu Statutu, Opći sabor najviše je stranačko tijelo koje donosi Statut, Program i opće smjernice politike HDZ-a, bira članove Predsjedništva i Nacionalnog odbora, a zasjeda najmanje jednom u dvije godine. Zadnji HDZ-ov Opći sabor, koji je ujedno bio i izborni, održan je 11. lipnja 2022.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

DW: Njemački političari strahuju od pobjede Zorana Milanovića

U razgovoru s političarima i analitičarima u Berlinu na...

Mladi iz cijele EU pozvali na poštivanje konstitutivnosti naroda u BiH

U Hagu se održalo dvodnevno zasjedanje Vijeća Mladeži Europske pučke...

Predizborno istraživanje Nove TV

U Dnevniku Nove TV večeras su objavljeni rezultati predizbornog...

Danas sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

Danas, u ponedjeljak, 15. travnja 2024. godine, u Domu...