Čović: HDZ-u sva tri mandata

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da će HDZ u XI. Izbornoj jedinici ponovno osvojiti sva tri mandata za Hrvatski sabor te je zamjerio predsjedniku Zoranu Milanoviću što je izbore sazvao u radnome tjednu kada će biti teško organizirati izbore izvan Hrvatske.

– Dobit ćemo sva tri mjesta. U to ne sumnjajte, rekao je Čović u intervju za Radio televiziju HercegBosne najavljujući da će poduprijeti listu HDZ-a za XI. Izbornu jedinicu.

U odlazećem sazivu Sabora sva tri mandata su bili HDZ-ovi zastupnici. Čović, koji je i čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH, rekao je kako će ova organizacija, koja okuplja najvažnije hrvatske stranke u toj zemlji, do kraja tjedna odlučiti o potpori na izborima za Hrvatski sabor.

Za HDZ-ova nositelja liste za dijasporu Zvonka Milasa je rekao da se radi o “najkompetentnijoj osobi” za tu izbornu jedinicu.

Ocijenio je neprimjerenim odluku predsjednika Zorana Milanovića da se izbori organiziraju tijekom radnih dana u tjednu, smatrajući da će na taj način značajan broj birača izvan Hrvatske biti zakinut za mogućnost glasovanja, te će biti teže organizirati izborni proces. Ponajprije stoga jer se do sada, u sredinama u BiH gdje je registriran veći broj birača, glasalo u školama, čiji se pak rad neće moći prekinuti na dane održavanje izbora. Na upit novinara hoće li mu predsjednik Milanović zamjeriti kritike, Čović je rekao kako se oni dobro razumiju te imaju redovitu komunikaciju.

Čović je dodao kako je predviđeno da hrvatski premijer Andrej Plenković otvori Međunarodni sajam gospodarstva 16. travnja, na prvi dan održavanja izbora izvan Hrvatske što će zakomplicirati situaciju. No, dodao je kako se nada da će hrvatski premijer ipak moći sudjelovati na ceremoniji otvaranja Sajma jer je Hrvatska zemlja partner gospodarske manifestacije ove godine.

Za razliku od Hrvatske, izbori u XI. Izbornoj jedinici će se održavati dva dana, 16. i 17. travnja, i bit će uglavnom organizirani u diplomatsko-konzularnim predstavništvima diljem svijeta.

Najčitanije

Danijela Tomičić: Nismo svjesni koliko oko nas ima prirodnih fenomena

HPD Prenj 1933. Mostar, u suradnji sa Stanicom planinarskih...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

Pupovac se drži ustavne floskule ZAVNOH-a

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) na parlamentarne izbore ide...

U zagrebačkoj crkvi kršteno više filipinske djece nego naše

Da su se Filipinci itekako dobro snašli u Hrvatskoj,...

Zvonko Milas uputio poruku za Hrvate koji žive izvan RH

Nositelj liste HDZ-a za izbor zastupnika u Hrvatski sabor...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas...

Mario Viscovich vodstvu DP-a: Mičite me!

Predsjednik županijskog ogranka Domovinskog pokreta (DP) u Primorsko-goranskoj županiji Mario Viscovich odbio je...

Plenković potvrdio: Bit ću prvi na listi za Europski parlament

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je danas višednevnu neslužbenu...