“Čista umjetnost”: Uvesti digitalnu higijenu je lako, to treba svako

U današnjem dobu ubrzanog tehnološkog razvoja, digitalni otpad predstavlja posljedicu po okoliš prouzrokovanu lošim upravljanjem digitalnim podacima i postaje sve ozbiljniji globalni problem.

U suštini, digitalni otpad obuhvaća sve nepotrebne digitalne datoteke koje se akumuliraju na internetu bez prevelike svrhe. To uključuje brojne e-mailove, aplikacije koje leže neiskorištene na uređajima, kao i fotografije i videozapise koji zauzimaju prostor na našim uređajima, a često se nikada ne pregledavaju ili koriste.

Naravno, jednu od ključnih uloga u smanjenju digitalnog otpada imaju studenti i učenici, koji i najviše provode vremena uz moderne tehnologije surfajući po internetskim prostranstvima, često ne shvaćajući da svojim on-line navikama utiču i na stvarno okruženje.

Međutim, za svaki problem postoji i rješenje. Naime, najveća svjetska prehrambena tvrtka Nestlé naporno radi kako bi pomogla stvaranju budućnosti bez otpada kako globalno tako i lokalno, pa stoga u Bosni i Hercegovini organizira četvrto izdanje projekta “Čista umjetnost”, u okviru kojeg se provodi ovogodišnja kampanja “Čista umjetnost je umjetnost čišćenja”.

Cilj je podići svijest o važnosti recikliranja, ponovne upotrebe otpadnog materijala, ali i educirati o relativno nepoznatoj vrsti otpada: digitalnom otpadu. Uz samo nekoliko laganih ali značajnih koraka, svako od nas, a posebno mladi i studenti koji odrastaju u digitalnom svijetu, može pomoći smanjenju digitalnog otpada. Baš kao što čistimo svoje domove, tako možemo provesti i digitalno čišćenje.

“E-mail pošta kod studenata i učenika često broji stotine nepročitanih poruka, pa je to znak da je vrijeme za akciju. Mladi mogu ukloniti e-mail račune koji služe samo kao skladište za neželjene poruke i zadržati samo funkcionalne e-mail račune. Svakako, preporučuje se i da smanje pisanje kratkih e-mail poruka poput ‘primljeno’ i ‘hvala’”, rekao je Nenad Maslovarić, menadžer za IS/IT operacije tvrtke Nestlé za Jugoistočnu Europu.

Za početak, treba da na svojim računarima, tabletima i pametnim telefonima uklonimo nepotrebne datoteke poput duplih ili zamagljenih fotografija te aplikacija koje se rijetko koriste. Nadalje, trebali bi isključiti i suvišne notifikacije kako bi osigurali čist digitalni prostor i mirnu svijest. Kako ne bi gubili vrijeme na kasnije sortiranje datoteka, fotografija i videozapisa, savjet je da se odmah izbrišu nepotrebni sadržaji.

Također, kada se koriste internet pretraživači, bitno je da se unose ciljani i konkretniji pojmovi kako bi smanjili potrebu za brojnim pretragama, a može se razmotriti i upotreba eko tražilica.

Na kraju, važno je da ne zaboravimo zatvoriti nekorištene pretraživače i tabove kako bi održali uređaje čistima. Zaista, uvesti digitalnu higijenu je lako, to treba svako.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Mostar: Solistički koncert Ante Milića

U nedjelju 23. lipnja 2024. godine u Hrvatskom domu...

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

VIP Betting kladionica zapošljava više djelatnika

VIP Betting kladionica otvara nove poslovnice u Mostaru i...

Oglas za posao: Referent u računovodstvu i financijama i skladištar

Poduzeće SUTON PRINT doo – Široki Brijeg se dugi...

Josip Šaravanja: Život u hercegovačkom selu može biti progresivan

Udruga Mlada snaga - Hamzići i ove godine organizira...

Jelena Rozić: Cijeli motiv knjige je šetnja Mostarom, mojim životom i sjećanjima

Jelena Rozić, spisateljica iz Mostara, predstavlja mostarskoj publici svoju...