Održana četvrta Ćiro biciklijada: Hutovo – Ravno

Četvrta po redu Ćirina biciklijada koja se održala prošlog vikenda, točnije u nedjelju okupila je preko stotinu biciklista iz zemalja regije, koji su uživali u suncu i prelijepom krajoliku koji je nudila Ćiro staza od Hutova do Ravnog.

Unatoč lošim vremenskim prognozama i kiši koju smo imali u subotu, događaj je okupio oko 150 odvažnih biciklista iz Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske, Crne Gore, pa čak i par turista iz Njemačke i Rusije koji su uživali u ugodnom i toplom vremenu i bicikliranju jednom od najljepših Ćiro dionica. Nebo je rastjeralo oblake, a sunce je ogrijalo sve koji su se odvažili biciklima zaputiti od Hutova do Ravnog u spomen na Nikšu Vuletića, direktora spilje Vjetrenica.

Ćiro je jedan veliki brend, a ovoliko velik broj sudionika je zasigurno jedan pokazatelj toga. Već jednom ranije, točnije početkom mjeseca svibnja bili smo prisiljeni da zbog kiše i loših vremenskih uvijeta odgodimo bicikijadu na ovoj dionici, kada smo imali preko 220 prijavljenih sudionika. Ovog puta smo odlučili da budemo ustrajni što se pokazalo ispravnom odlukom i sretni smo što smo još jednom poslali prelijepe fotografije iz Hercegovine. Još jednom smo promovirali Ćiro stazu i Hercegovinu kao izvrsnu turističku destinaciju“, komentirao je Toni Zorić, predsjednik udruge HerzegovinaBike.

No, stavimo malo na stranu promociju Ćire i turizma, današnja biciklijada nam je izrazito važna upravo jer je posvećena našem prijatelju Nikša Vuletić. On je od samih početaka bio dio ovog projekta i uvijek je bio tu sa nama i uz nas. Vjerovao je u Ćiru i cikoturizam i znamo da bi i danas bio tu sa nama. Sigurni smo da nas gleda odozgo i da je sretan kad vidi koliko je tu danas njegovih dragih prijatelja i koliko je ljudi okupila ova biciklijada. Dragi Nikša ova je za tebe“, dodao je Zorić.

Biciklijada je startala u Hutovu ispred područne škole, a sudionici događaja su biciklirali Ćirinom prugom u dužini 30km do općine Ravno koji su još jednom bili domaćini. Hotel Stanica u Ravnom bio je konačno odredište četvrte Ćiro biciklijade gdje su svi sudionici imali osiguran ručak, a Nikšini prijatelji iz Neuma su za sve prisutne i odsvirali par pjesama koje bile omiljene pokojnom Nikši.

Nakon obroka i druženja u Ravnom svim sudionicima bio je osiguran i besplatan posjet Spilji Vjetrenica.

Napomenimo, cikloturizam je danas sve popularniji u zemljama Europe, kao aktivni oblik turizma koji svojim karakteristikama može doprinijeti vansezonskoj turističkoj potražnji, odnosno produljuje ljetnu sezonu koja je izrazito popularna za turizam na proljetni i jesenji dio godine, pa čak i zimski dio sezone, budući da su zime u Hercegovini dosta blage. Osim toga, može pogodovati decentralizaciji turističkih i rekreacijskih aktivnosti, udaljavajući ih od urbanih središta prema ruralnoj periferiji, te promicati uključivanje novih turističkih destinacija i promociju ruralnih predjela. Unatoč rastu i prednostima ovog turističkog proizvoda organizatori poručuju kako je on još uvijek nedovoljno razvijen u Hercegovini, odnosno ima tu još mnogo prostora za poboljšanje i proširenje turističkih kapaciteta. Kako kažu, osjetan je velik broj cikloturista iz cijelog svijeta koji dolaze u Hercegovinu i borave ovdje po nekoliko dana biciklirajući, ali mi smo tek zagrebli površinu, mi smo još u povojima i imamo još mnogo posla i prostora za širenje.

Četvrta Ćiro biciklijada se realizirala uz financijsku potporu Općine Ravno, HT Eronet, Turističke Zajednice HNŽ/K, REDAH – Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu, Capriolo SC Mostar i voda Leda, a u cilju promocije „Južne Hercegovine i Uskotračne pruge Ćiro“.

Sada su pred nama ljetni praznici i vrućine po kojim je i poznata Hercegovina, tako da su organizatori odlučili napraviti malu pauzu. Naredna Ćiro biciklijada očekuje nas u Bileći, kada ćemo promovirati novu Ćiro dionicu od Trebinja do Bileće. Ova dionica je revitalizirana u 2023 godini, te će zasigurno privući velik broj sudionika koji će željeti istražiti nove predijele Hercegovine i novi dio Ćirine staze. Preporučujemo da svakako zapratite društvene mreže udruge HerzegovinaBike i Ćiro Trail, kako bi na vrijeme dobili sve informacije o novim organizacijama promotivnih cikloturističkih događaja i vrhunskim druženjima po kojim je i poznata udruga HerzegovinaBike. 

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

U zagrebačkoj crkvi kršteno više filipinske djece nego naše

Da su se Filipinci itekako dobro snašli u Hrvatskoj,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Izboden australski biskup

Prije samo dva mjeseca izbodeni australski biskup ugostio Stijepu...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

Zvonko Milas uputio poruku za Hrvate koji žive izvan RH

Nositelj liste HDZ-a za izbor zastupnika u Hrvatski sabor...

Mladi iz cijele EU pozvali na poštivanje konstitutivnosti naroda u BiH

U Hagu se održalo dvodnevno zasjedanje Vijeća Mladeži Europske pučke...