Cijene parkinga u Mostaru u odnosu na druge gradove u BiH

Prethodnih dana smo kroz razne medijske kanale mogli čuti jako puno dezinformacija  građana i javnosti o cijenama parkinga u Mostaru. Kome je interes da se građani zavaravaju dok im se plasiraju neistinite informacije, ne znamo. No znamo da JP Mostar Parking ima obvezu javno i transparentno podijeliti s javnosti dokaze o cijenama naših usluga.

Kako bismo istinito obavijestili javnost  ponovno smo napravili usporedbu cijena svih najzanimljivijih vrsta parking karata najvećih gradova u BiH: Banja Luke, Tuzle, Sarajeva, Zenice, Trebinja i Mostara.

Satne karte

Krećemo od satnih karata. U odnosu na druge gradove samo Zenica koja upravo radi izmjenu parking sustava ima jeftinije satne karte po zonama od Mostara. Od svih drugih gradova smo u Zoni 1 jeftiniji, a u Zoni 2 isti ili jeftiniji.

Dnevne karte

Uspoređujući dnevne karte, tu smo sa cijenama istini za volju u rangu sa Trebinjem i Sarajevom. No, Mostar je zajedno sa Sarajevom turistički najposjećeniji grad u Bosni i Hercegovini, stoga je cijena razumljiva. Dnevne karte su namijenjene prvenstveno onima koji dolaze u Mostar, a ne građanima grada. Pitamo se, zar svjetski biser Unescove baštine poput Starog Mosta nije vrijedan 20 KM cjelodnevnog parkiranja, odnosno 0,84 KM po satu u zoni Starog grada koji se nalazi u Zoni 1.

Mjesečne i godišnje parking karte

Građanima Mostara možda najzanimljivija i najvažnija usporedba jest za mjesečne i godišnje parking karte. U toj usporedbi smo isti ili jeftiniji od svih drugih gradova u obje zone. Ako se već uspoređujemo s drugim gradovima, onda je važno napomenuti da ono sto se u Banja Luci i Tuzli zove povlaštena karta u tim gradovima vrijedi samo za jedno parkiralište ili ulicu u kojoj stanujete, dok u gradu Mostaru povlaštena karta vrijedi za cijelu Zonu bez obzira parkirali na glavnim ulicama ili u ulici u kojoj stanujete.

Uspoređujući godišnje karte, Mostar je opet  među najjeftinijima. Čak i najskuplja povlaštena godišnja karta u Mostaru za Zonu II od 360 KM za korisnike koji imaju prebivalište izvan zone naplate i nisu zaposleni u zoni naplate je jeftinija od iste takve i u Banja Luci i Tuzli i Sarajevu.

Svi gradovi izdaju povlaštene karte na osnovu prebivališta sto je najrelevantnija potvrda statusa građanina nekog od gradova.

Najvažnije za podcrtati jeste da u odnosu na druge velike gradove u BiH, samo je u Mostaru u povlaštenu kartu uključena cijela Zona (i ulični i kvartovski parkinzi), a ne samo pojedini parking ili ulica. Po tome je jasno da u Mostaru, sa povlaštenom kartom od 15 KM mjesečno građani mogu parkirati i na uličnim i kvartovskim parkinzima, dok npr. u Banja Luci ili Tuzli za taj iznos možete parkirate samo na jednom parkiralištu ili ulici u kojoj živite.

Primjer: Ukoliko u Banja Luci ili Sarajevu želite parkirati u cijeloj II. zoni, u odnosu na Mostar platit ćete više od 4 puta veću cijenu, u Tuzli 3 puta veću cijenu.

Primjer: Ukoliko u Banja Luci ili Sarajevu želite parkirati u cijeloj I. zoni, u odnosu na Mostar platit ćete također više od 4 puta veću cijenu, u Tuzli više od 2,5 puta veću cijenu.

Iz svih predočenih, lako provjerljivih činjenica jasno s pravom kažemo da građani grada Mostara za svoj novac dobiju uvjerljivo najviše uključenog područja za parkiranje i to po povoljnijoj cijeni od svih drugih najvećih gradova u našoj zemlji.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

U zagrebačkoj crkvi kršteno više filipinske djece nego naše

Da su se Filipinci itekako dobro snašli u Hrvatskoj,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Izboden australski biskup

Prije samo dva mjeseca izbodeni australski biskup ugostio Stijepu...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

Zvonko Milas uputio poruku za Hrvate koji žive izvan RH

Nositelj liste HDZ-a za izbor zastupnika u Hrvatski sabor...