Uspješna investicijska politika CBBiH u doba krize

Viceguverner Centralne banke Bosne i Hercegovine, mr. Marko Vidaković sudjelovao je na proljetnom sastanku Central Banking, održanom u Cape Townu (Južnoafrička Republika) od 5. do 6. ožujka 2024. godine. Tijekom ovog sastanka, viceguverner Vidaković je istakao ključne perspektive i izazove s kojima se globalna i domaća ekonomija trenutno suočavaju, primarno u kontekstu monetarne politike.

Viceguverner Vidaković je naglasio da su, zahvaljujući restriktivnoj monetarnoj politici vodećih centralnih banaka, postignuti značajni napreci u smanjenju inflacije. Istakao je da se inflacija povlači brže nego što je očekivano, približavajući se razinama prije pandemije, dok je recesija u velikim svjetskim ekonomijama uglavnom izbjegnuta.

Govoreći o budućim trendovima, očekuje se promjena u ciklusu monetarne politike vodećih centralnih banaka, s naglaskom na postepeno popuštanje politike, uz uvjerenje da je inflacija u velikoj mjeri pobijeđena.

Viceguverner je naveo da CBBiH s posebnom pažnjom prati sve postojeće rizike koji mogu dovesti do veće inflacije nego što je očekivano, naglasivši da globalna ekonomska situacija, kao i geopolitički rizici i dalje zahtijevaju prilagođavanje investicionih politika.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, viceguverner je istakao zavisnost domaće ekonomije od međunarodnog okruženja, posebno naglašavajući značaj razvoja događaja u EU i eurozoni. Upozorio je na inflacijske pritiske koji su prošle godine u Bosni i Hercegovini bili iznad višegodišnjeg prosjeka, te na potrebu za dugotrajnim naporima u cilju stabilizacije inflacije. Prema najnovijim projekcijama CBBiH, procjenjuje se da će ukupna inflacija za I kvartal 2024. godine iznositi 2,0% , a bazna inflacija 4,4 %.

Viceguverner je istaknuo da je CBBiH u 2023. godini ostvarila najuspješniji financijski rezultat od osnivanja banke koji je posljedica porasta kamatnih stopa i prinosa vrijednosnih papira u eurima, ali najbitnije, i blagovremenog restrukturiranja portfolija deviznih rezervi koje je poduzeto u 2022. i nastavljeno u 2023. godini. Poduzet je niz investicionih odluka na strateškoj i taktičkoj razini, te izvršeno restrukturiranje portfolija deviznih rezervi, uključujući i znatno skraćenje prosječnog modifikovanog trajanja ukupnog portfolija deviznih rezervi. CBBiH ostaje dosljedna politici investiranja u skladu sa zakonski definiranim ciljevima i zadacima, što podrazumijeva da se službenim deviznim rezervama upravlja na siguran i profitabilan način.

Najčitanije

Danijela Tomičić: Nismo svjesni koliko oko nas ima prirodnih fenomena

HPD Prenj 1933. Mostar, u suradnji sa Stanicom planinarskih...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

U zagrebačkoj crkvi kršteno više filipinske djece nego naše

Da su se Filipinci itekako dobro snašli u Hrvatskoj,...

Zvonko Milas uputio poruku za Hrvate koji žive izvan RH

Nositelj liste HDZ-a za izbor zastupnika u Hrvatski sabor...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas...

Mario Viscovich vodstvu DP-a: Mičite me!

Predsjednik županijskog ogranka Domovinskog pokreta (DP) u Primorsko-goranskoj županiji Mario Viscovich odbio je...

Plenković potvrdio: Bit ću prvi na listi za Europski parlament

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je danas višednevnu neslužbenu...

IDS okupio neobičnu koaliciju za EU izbore

IDS-ov europarlamentarac Valter Flego potvrdio je u ponedjeljak Hini da su...