Buhač i Martinović u Konjicu

Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač i zamjenik predsjedatelja Skupštine HNŽ-a, ujedno i predsjedatelj Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović boravili su danas u službenom posjetu Gradu Konjicu. U ozračju obostrane opredijeljenosti za suradnjom na dobrobit svih žitelja Konjica i toga dijela HNŽ-a uopće, s gradonačelnikom Osmanom Ćatićem razgovarali su o tekućim projektima u Konjicu, od infrastrukturnih i projekata s područja zdravstva, do osiguranja uvjeta održiva povratka Hrvata i ostalih.

Od infrastrukturnih projekata koji se realiziraju iz Proračuna HNŽ-a, predsjednica Buhač osvrnula se na obnovu regionalnih prometnica predviđenih Planom Uprave za ceste za 2024. godinu, te na financijska izdvajanja za Dom zdravlja i Opću bolnicu Konjic, za koje je Vlada osigurala značajna proračunska interventna i investicijska kreditna sredstva. Gradonačelnik Ćatić istaknuo je niz uspješnih projekata na polju gospodarstva, kao i turizma u kojemu Konjic ima izniman potencijal.

Na sastanku je otvorena je i tema potpore povratnicima u Konjic odnosno osiguranja uvjeta održivoga povratka i ostanka na prijeratnim ognjištima.

– Na njima se oni koji su se vratili trebaju najprije osjećati sigurno, imati jednak pristup svim socijalnim uslugama, a povratnička naselja uvjete dostojne čovjeka, jednako kao i u drugim dijelovima Grada Konjica. Tako bi se veći broj onih koji se žele vratiti odlučio na taj korak i obnovu ne samo svojih domova i imanja nego i potencijala u poljoprivredi i turizmu kojima je konjički kraj iznimno bogat – poručeno je sa sastanka.

Zaključeno je kako je iskazanom pripravnošću na suradnju različnih razina vlasti, u Konjicu moguće provesti mnoštvo projekata, ali i osigurati povratnicima u taj grad uvjete održivog povratka i njihova ostanka u mjestima u kojima su živjeli do rata. Sudionici sastanka poručili su kako sinergija predstavnika vlasti na svim razinama može biti snažnim pokretačem obnove i izgradnje Konjica. Buhač i Martinović zahvalili su gradonačelniku Ćatiću na iskazanoj spremnosti za suradnjom i na polju povratka hrvatske populacije na područje Konjica.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

DW: Njemački političari strahuju od pobjede Zorana Milanovića

U razgovoru s političarima i analitičarima u Berlinu na...

Mladi iz cijele EU pozvali na poštivanje konstitutivnosti naroda u BiH

U Hagu se održalo dvodnevno zasjedanje Vijeća Mladeži Europske pučke...

Predizborno istraživanje Nove TV

U Dnevniku Nove TV večeras su objavljeni rezultati predizbornog...

Danas sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

Danas, u ponedjeljak, 15. travnja 2024. godine, u Domu...