Zdravlje bubrega za sve – 100 dana bez transplantacija u BiH

Procjenjuje se da kronična bubrežna bolest (CKD) pogađa više od 850 milijuna ljudi diljem svijeta koja je rezultirala s više od 3,1 milijuna smrti u 2019.

Trenutačno je bolest bubrega osmi vodeći uzrok smrti, a ako se nešto hitno ne poduzme, predviđa se da će biti 5. vodeći uzrok izgubljenih života do 2040. godine.

Prema statistikama, svaka 10-a osoba u svijetu ima neku vrstu bubrežne bolesti ali toga većina nije svjesna. Bubreg često odumire i propada ali ne boli, pa se ti simptomi najčešće ignoriraju što u konačnici bude kobno i neizlječivo.

Tijekom posljednja tri desetljeća napori u liječenju CKD-a bili su usredotočeni na pripremu i primjenu nadomjesnih terapija bubrega. Međutim, nedavna otkrića u terapiji nude neviđene mogućnosti za sprječavanje ili odgađanje bolesti i ublažavanje komplikacija kao što su kardiovaskularne bolesti i zatajenje bubrega, produžujući u konačnici kvalitetu i kvantitetu života za osobe koje žive s kroničnom bubrežnom bolesti.   

Bosna i Hercegovina se uklapa u negativne svjetske statistike po pitanju broja pacijenta s kroničnom bubrežnom bolešću (KBB), ali i po broju transplantacija, jer transplantacija je i dalje najbolji način za liječenje KBB

Na dijalizi ukupno imamo oko 3000 pacijenta. U FBiH blizu 2000 a ostatak, od oko 1000 pacijenta je n a dijalizi na RS i Brčko distrikt. 

Svjetski dan bubrega je posvećen prvenstveno prevenciji ove teške i podmukle bolesti, no naša država vrlo malo radi na tome da ova bolest bude prevenirana na vrijeme.

Mi se, kao i u drugim sferama života, samo bavimo posljedicama.

Svjetski pokret, svjetski dan bubrega, preporučuje 8 zlatnih pravila kako ne bi došli u probleme i u stadij KBB a to su:

1. Budite fizički aktivni i u formi ‐ tako možete bolje kontrolirati krvni tlak i tjelesnu masu.

2. Redovito kontrolirajte šećer u krvi ‐ rano otkrivanje i primjereno liječenje šećerne bolesti smanjuju učestalost oštećenja bubrega šećernom bolešću.

3.  Kontrolirajte krvni tlak ‐ arterijska  hipertenzija  drugi je po učestalosti uzrok kronične bubrežne bolesti.

4. Jedite zdravu hranu i kontrolirajte tjelesnu masu ‐ smanjite unos soli na 5 do 6 grama dnevno. Ne dosoljavajte hranu!

5. Održavajte zdravi unos tekućine ‐ 1,5 do 2 litre vode dnevno znatno olakšava bubrežnu funkciju čišćenja štetnih produkata iz krvi. Osobe s bubrežnim kamencima moraju piti i više.

6. Ne pušite ‐ pušenje djeluje nepovoljno na cirkulaciju krvi kroz bubrege i na taj način ih oštećuje, a istovremeno povećava rizik od raka bubrega za 50%.

7. Ne uzimajte nekontrolirano lijekove ‐ lijekovi protiv bolova mogu oštetiti vaše bubrege.

8. Provjerite funkciju bubrega ako imate jedan ili više rizičnih čimbenika – šećernu bolest, visok krvni tlak, prekomjernu tjelesnu masu ili ako je netko u vašoj obitelji liječen zbog kronične bubrežne bolesti.

Naša Udruga će ovaj dan obilježiti u Beogradu zajedno s još sedam zemalja Jugoistočne Europe odakle ćemo poslati snažnu poruku vezanu za prevenciju, bolest i liječenje bubrežne bolesti.

Također ćemo kao i ranijih godina, putem edukacija po školama i isturenih štandova na trgovima,  raditi na podizanju svijesti kod građana o važnosti prevencije ove neugodne bolesti.

Kao što smo i naveli, najbolji način liječenja kod zatajenja bubrega je TRANSPLANTACIJA.

I ako smo prošle godine bili zadovoljni, jer smo imali ukupno 16 transplantacija, što je bio određeni napredak, tako smo ove godine više nego razočarani jer evo već 100 dana nemamo nit jedne transplantacije.

Sa žaljenjem moramo konstatirati, a to je odluka i nedavno održane Skupštine UDiTB F BiH, da ćemo, ako i dalje zdravstvene institucije budu inferiorne spram nas pacijenta i ne budu radile transplantacije u kontinuitetu, biti prisiljeni ponovno izići na prosvjede.

Nadamo se da do toga neće doći ali to nije do nas, to je do onih koji su odgovorni za transplantacijski proces u FBiH, a to su Federalno ministarstvo zdravstva s Centrom za transplantacijsku medicinu, te menadžeri kliničkih centara u UKC Tuzla i KCUS.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Uoči Eura Dalić na putu dugom 120 kilometara

Hrvatski nogometni izbornik Zlatko Dalić propješačio je prvoga dana 50 kilometara...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

Ultrasi: SVI NA STADION!

Ultrasi uoči gradskog derbija poslali poruku i pozvali navijače...

Zanimljiva mapa Europe

Instagram profil “Dalmatian mapper” objavio je zanimljivu kartu koja...

Iranski komandosi zauzeli brod povezan s Izraelom

Iranska Revolucionarna garda je zaplijenila brod MSC Aries za...

Niko Kovač preuzima Liverpool?

Niko Kovač glavni je kandidat za novog trenera Liverpoola,...

Izrael sprema odgovor na napad Irana

Iranski napad na Izrael s preko 300 dronova, krstarećih...