Bošnjačke stranke odbile prijedlog HDZ-a BiH o izbornom zakonu

Američko veleposlanstvo u BiH danas je negativno ocijenilo prijedlog izmjena izbornog zakona BiH iza kojega stoji HDZ BiH, uz konstataciju kako se time predlažu “problematične izmjene”, posebice u odnosu na način biranja članova Predsjedništva BiH, a taj su prijedlog odbacile i bošnjačko-građanske stranke.

Ministar pravosuđa Davor Bunoza (HDZ BiH) prošlog je tjedna Vijeću ministara na usuglašavanje uputio prijedlog izmjena izbornog zakona kojim se, uz ostalo, definira novi način biranja člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata.

U predsjedništvo bi mogao biti izabran onaj koji dobije većinsku potporu u hrvatskim županijama

U Bunozinu nacrtu zapravo je preslikan prijedlog koji je HDZ BiH ranije iznio, a svodi se na to da bi za člana Predsjedništva BiH ubuduće bio biran onaj Hrvat koji, uz opću većinu glasova s teritorija Federacije BiH, dobije i većinsku potporu u županijama s razmjernom ili apsolutnom većinom hrvatskog stanovništva. 

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović ranije je taj prijedlog pojašnjavao tvrdnjama kako se on u biti svodi na “odvraćanje” Bošnjaka od glasanja za hrvatskog člana državnog vrha.

“Vjerujem da ta odredba onda u praksi nikada ne bi bila ni uporabljena”, kazao je Čović, koji smatra kako neka vrsta dvostrukog ključa osigurava pravo Hrvata da sami biraju svog predstavnika u državni vrh.

Američko veleposlanstvo odbacilo prijedlog

No američko veleposlanstvo tim se povodom oglasilo u posebnoj izjavi na društvenoj mreži X, navodeći kako je ono što nudi HDZ BiH de facto uspostava posebne hrvatske izborne jedinice u BiH, što je odbačeno tijekom ranijih pregovora o izmjenama izbornog zakona.

“Neće se postići napredak glede provedbe presuda Europskog suda za ljudska prava u vezi s Predsjedništvom BiH ako HDZ BiH nastavi nanovo predlagati i inzistirati na politički i pravno problematičnim izmjenama izbornog zakona BiH. HDZ BiH ne može na silu doći do rješenja koje preferira – mora iskreno pregovarati i raditi na izgradnji konsenzusa i kompromisa neophodnih za promjenu Ustava BiH. Stranka je za to imala puno vremena, no to nije uradila”, stajalište je veleposlanstva SAD-a.

Ono zamjera HDZ-u BiH, odnosno ministru pravosuđa i na drugim prijedlozima za koje tvrdi kako u izbornom procesu favoriziraju velike etno-nacionalne stranke te tvrde kako se ujedno kroz jačanje njihove pozicije pokušava potkopati integritet i ovlasti Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP).

Prijedlog odbile i građanske i bošnjačke stranke

I predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić danas je, u ime tri stranaka koje čine bošnjačko-građanski blok u vladajućoj koaliciji, izjavio kako je i za njih neprihvatljivo ono što sada predlaže HDZ BiH.

“Ovo jest iskorak HDZ-a, ali za nas je i dalje neprihvatljivo”, kazao je Nikšić dodajući kako “trojka” inzistira na provedbi presuda Europskog suda pravde, a ne samo Ustavnog suda BiH. 

Prijedlog ministra Bunoze, kako ističe, u ovom trenutku ne može biti dijelom paketa tehničkih izmjena izbornog zakona jer se za novi model biranja članova Predsjedništva BiH mora promijeniti ustav države. 

Upozorio je kako vrijeme istječe te kako ostaje opcija da visoki predstavnik Christian Schmidt nametne tzv. “paket integriteta”, odnosno tehničkih izmjena izbornog zakona ne dogovori li se o tome vladajuća koalicija. Pozvao je stoga HDZ BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na hitan dogovor barem o tom segmentu. Najavio je kako će stranke “trojke” eventualnu Schmidtovu odluku poštovati, a smatra kako eventualna protivljenja iz Republike Srpske neće imati bitnog utjecaja.

Najčitanije

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

U zagrebačkoj crkvi kršteno više filipinske djece nego naše

Da su se Filipinci itekako dobro snašli u Hrvatskoj,...

HNS neće organizirati fan zone ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj

Na prošlotjednoj je radionici UEFA do kraja razjasnila uvjete...

Izboden australski biskup

Prije samo dva mjeseca izbodeni australski biskup ugostio Stijepu...

Butković ima novi naziv za Milanovića

Kampanja se bliži kraju, uskoro počinje izborna šutnja, ali...

Zvonko Milas uputio poruku za Hrvate koji žive izvan RH

Nositelj liste HDZ-a za izbor zastupnika u Hrvatski sabor...