Međunarodna konferencija “Izgradimo održivu Bosnu i Hercegovinu” – ESG BH

Međunarodna konferencija “Izgradimo održivu Bosnu i Hercegovinu” – ESG BH

ESGBH UZOD pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Federacije BiH gđe. Lidije Bradare i dopredsjednika Republike Srpske dr. Davora Pranjića, gradonačelnika Brčko Distrikta prim. dr. Zijada Nišića te Federalnog ministarstva okoliša i turizma na čelu s ministricom dr.sc. Nasihom Pozder – kao predsjednicom Znanstvenog odbora konferencije, organizira veliku međunarodnu konferenciju “IZGRADIMO ODRŽIVU BiH” koja će se održati 19. i 20. 10. 2023. u Hotelu Hills Sarajevo. Konferenciju podržava International Institute for Climate Action.

Temeljna misije konferencije je stvorite preduvjete kako bi izgradili održivu BiH u svakom pogledu, iako se konferencija fokusira na okolišne aspekte. Koliko je važno imati stabilnu i funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu pokazuje iznimna podrška velikog broja privrednih subjekata iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i iz regije samom programu konferencije.

Bosna i Hercegovina je postala zemlja kandidat za članstvo u EU, a samim tim prihvaća implementaciju brojnih okolišnih obaveza koje buduće članice moraju ispoštovati.

Jedna od vrlo važnih je održivo izvještavanju (ESG) koja predstavljaju novost u poslovnom svijetu BiH. Eminentni stručnjaci iz EU koji uveliko implementiraju direktive i uredbe u svojim zemljama na konferenciji će staviti BH javnosti svoja znanja na raspolaganje. Uz naše spoznaje o Direktivi o korporativnom izvještavanju o održivosti (CSRD) i iskustvima kompanija koje primjenjuju ESG u BiH možemo zajedno učiniti iskorak i napraviti preduvjete za uvođenje Direktive (CSRD) u BH zakonodavstvo.

Uz održivo izvještavanje ponuditi ćemo cijeli niz inovativnih tehnika upravljanja okolišem. Posebno je interesantno upravljanje otpadom i nove tehnologije obrade odvojeno prikupljenog otpada koji je u BiH još uvijek na niskoj razini. Tematski blok koji se bavi primarnim prikupljanjem otpada pokušati će nam približiti i rasvijetliti probleme koje proizlaze iz komunalnog sektora i produžene odgovornosti proizvođača koji stavljaju ambalažni otpada u promet. Glavno pitanje bloka će bit kada će komunalne tvrtke prestati bit socijalno politička kategorija. Uz ovo vrlo važno pitanje dekarbonizacija u cirkularnoj ekonomiji zauzima izuzetno važno mjesto, a tehnologije CCS  (Carbon capture and storage) sve više postaju realnost. Procesi termičke oporabe otpada postaju nezaobilazni kada govorimo u zbrinjavanju otpada poslije odvojenog prikupljanja, gdje važnu ulogu imaju tvornice cementa.

Uz ova pitanje obraditi ćemo u jednom tematskom bloku problem odlagališta otpad koja su jedna neuređena djelatnost na kojoj moramo poduzeti cijeli niz aktivnosti kako bi stanje unaprijedili.

Također ćemo diskutirati o komunikacijskim procesima vrlo važnim za donositelje odluka u zaštiti okoliša. Na konferenciji su pozvani i članovi NVO i znanstvene zajednice  kojima je omogućeno pro bono sudjelovanje.

Pronađite svoje mjesto u našem zajedničkom eventu u Sarajevu i dajte doprinos boljoj i održivoj Bosni i Hercegovini.

Više možete vidjeti i prijaviti se za sudjelovanje na službenoj stranici konferencije PODRŽIMO ODRŽIVU BiH https://esgbh.com/.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Uoči Eura Dalić na putu dugom 120 kilometara

Hrvatski nogometni izbornik Zlatko Dalić propješačio je prvoga dana 50 kilometara...

Hrvatski biskupi poslali poruku uoči izbor

Hrvatski biskupi odlučili su se oglasiti prije parlamentarnih izbora,...

Zanimljiva mapa Europe

Instagram profil “Dalmatian mapper” objavio je zanimljivu kartu koja...

Ultrasi: SVI NA STADION!

Ultrasi uoči gradskog derbija poslali poruku i pozvali navijače...

Iranski komandosi zauzeli brod povezan s Izraelom

Iranska Revolucionarna garda je zaplijenila brod MSC Aries za...

Niko Kovač preuzima Liverpool?

Niko Kovač glavni je kandidat za novog trenera Liverpoola,...

Izrael sprema odgovor na napad Irana

Iranski napad na Izrael s preko 300 dronova, krstarećih...