Biden pred izbore nudi državljanstvo supružnicima Amerikanaca

Američki predsjednik Joe Biden ponudio je u utorak put do državljanstva stotinama tisuća ilegalnih imigranata koji su vjenčani s američkim državljanima, što je u očitoj suprotnosti s planovima njegova republikanskog suparnika Donalda Trumpa koji obećava masovne deportacije.

Program će biti namijenjen za gotovo 500.000 supružnika američkih državljana koji žive u SAD-u najmanje 10 godina na dan 17. lipnja, priopćilo je u utorak ministarstvo za domovinsku sigurnost. Pravo na državljanstvo imat će i gotovo 50.000 djece mlađe od 21 godine koji imaju roditelja koji ima američko državljanstvo. “To će promovirati obiteljsko jedinstvo i ojačati naše gospodarstvo”, priopćila je Bijela kuća.

Biden, demokrat koji traži novi mandat na izborima u studenom, preuzeo je dužnost obećavši da će poništiti mnoge restriktivne politike prema imigrantima koje je uveo njegov prethodnik Trump, koji se također želi vratiti u Bijelu kuću. No suočen s rekordnim brojem uhićenih migranata na granici s Meksikom, Biden je zadnjih mjeseci postrožio pristup. Biden je ovaj mjesec zabranio većini migranata koji prijeđu američku granicu s Meksikom da zatraže azil, što odgovara sličnoj zabrani iz Trumpove ere i što je izazvalo kritike zagovornika imigracije i nekih demokrata.

Bidenov novi plan mogao bi osnažiti njegovu predizbornu poruku da podržava humaniji imigracijski sustav i pokazati kako se razlikuje od Trumpa. Program će omogućiti supružnicima i djeci američkih državljana da zatraže dozvolu stalnog boravka a da ne moraju napuštati SAD, eliminirajući potencijalno dug proces i razdvajanje obitelji. Ako dobiju zelene karte, mogli bi aplicirati za američko državljanstvo. 

Pravo na to ne bi imali ljudi koje se smatra prijetnjama za javnu sigurnost ili imaju kriminalnu prošlost. Program će se početi provoditi u mjesecima koji dolaze, a većina korisnika bit će vjerojatno Meksikanci, rekao je visoki dužnosnik Bidenove administracije. 

Najčitanije

Oglas za posao: Pomoćna kuharica u mjestu Brela – Makarska rivijera

Lungo Mare, Brela - Makarska rivijera objavljuje natječaj za...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Otvaranje Palačinka bara “Bueno” u Čitluku

S velikim zadovoljstvom najavljujemo otvaranje novog kulinarskog kutka u...

Oglas za posao: Prodaja pekarskih proizvoda u Neumu

Tražimo motivirane i odgovorne osobe za rad u prodaji...

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme raspisuje natječaj za posao

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme...

Dora Marušić: Bitna je disciplina i ustrajnost

Mostarka Dora Marušić osvojila je titulu europske prvakinje na...

Kada će se izravno birati gradonačelnici u Mostaru i Sarajevu?

Središnje izborno povjerenstvo BiH će na sjednici koja će...