Besplatna izvedba „Stepskog vuka“ na Svjetski dan kazališta

Svjetski dan kazališta 27. ožujka Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru obilježit će izvedbom „Stepskog vuka“ u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u 20 sati. Svjetski dan kazališta obilježava se od 1962. godine 27. ožujka, datum koji je odabrala svjetska udruga za kazališnu umjetnost ITI (International Theatre Institute). Izvedba je besplatna i već je otprije rasprodana.

Roman „Stepski vuk“ objavljen je 1927. godine, a govori o Harryju Halleru, osamljenom i nezadovoljnom intelektualcu. Svi likovi iz romana zapravo su Harry Haller, dio njegove podsvijesti, zaboravljeni i žele provaliti van. Nalaze se u kaleidoskopskoj strukturi u kojoj se pretapaju i miješaju. U tom smislu efektno djeluju i kostimi u predstavi koji su također „glumci“, odnosno, to su slojevi koje likovi skidaju sa sebe. S obzirom na redateljičino iskustvo u lutkarstvu, ono što „Stepski vuk“ u ovoj inscenaciji predstavlja dinamična je kohezija igre, eksperimenta, fizičkog teatra i vizualnog bogatstva koje ima svoje uporište u suvremenoj teatarskoj estetici.

U predstavi igraju Jelena Kordić Kuret, Nikolina Marić, Ivo Krešić, Ivan Skoko, Ana Franjčević, Mirela Mijačank Kordić, Bojan Beribaka, Jadranka Popović Miljko i Ivan Nevjestić.

Obilježavanje Svjetskog dana kazališta uvijek ide i s međunarodnom porukom, čiji je autor ove godine norveški pisac i dramatičar Jon Fosse. U poruci, između ostalog, piše:

Umjetnost, dobra umjetnost, na svoj prekrasan način uspijeva spojiti krajnje jedinstveno i univerzalno. Omogućuje nam da ono što je različito – mogli bismo reći, što nam je strano – doživimo kao univerzalno. Čineći to, umjetnost probija granice jezika, zemljopisnih predjela, zemalja. Okuplja ne samo svačije pojedinačne osobine, nego i, u drugom smislu, pojedinačne osobine svake skupine ljudi, primjerice svake nacije… Spojimo pojedinačno s univerzalnim kroz umjetnički izričaj: ne otklanjajući njegovu specifičnost, već naglašavajući tu specifičnost, dopuštajući onome što je strano i nepoznato da jasno zasja. Rat i umjetnost su suprotnosti, baš kao rat i mir – upravo je tako jednostavno. Umjetnost je mir“.

Poruku će na dan izvedbe pred publikom pročitati glumac HNK Mostar Miro Barnjak.

Najčitanije

Danijela Tomičić: Nismo svjesni koliko oko nas ima prirodnih fenomena

HPD Prenj 1933. Mostar, u suradnji sa Stanicom planinarskih...

Ubavka Prusina: Glas je najdublja veza s nama samima

Ubavka Prusina živi i radi u Mostaru. Glazbenu akademiju...

Pupovac se drži ustavne floskule ZAVNOH-a

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) na parlamentarne izbore ide...

U zagrebačkoj crkvi kršteno više filipinske djece nego naše

Da su se Filipinci itekako dobro snašli u Hrvatskoj,...

Zvonko Milas uputio poruku za Hrvate koji žive izvan RH

Nositelj liste HDZ-a za izbor zastupnika u Hrvatski sabor...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas...

Mario Viscovich vodstvu DP-a: Mičite me!

Predsjednik županijskog ogranka Domovinskog pokreta (DP) u Primorsko-goranskoj županiji Mario Viscovich odbio je...

Plenković potvrdio: Bit ću prvi na listi za Europski parlament

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je danas višednevnu neslužbenu...