Bakir Krajinović: Svaki stanovnik zemlje ostavlja ugljični otisak

Bakir Krajinović bio je gostom još jedne emisije projekta “Daj zemlji priliku“. Razgovarali smo na temu “Ublažavanje klimatskih promjena“. Bakir Krajinović već se 15 godina bavi klimatologijom i klimatskim promjenama, a javio nam se telefonskom linijom iz Sarajeva iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda FBiH.

Klima je nešto što obilježava određeni prostor sa svim srednjim stanjima atmosfere na tom području. Sve što se mijenja u srednjem stanju atmosfere možemo shvatiti kao klimatske promjene, a vremenske promjene proživljavamo svaki dan. Ipak klimu i klimatske promjene moramo shvatiti kao nešto što se dešava na određenom području u dužem vremenskom razdoblju.“, ističe na početku emisije Bakir Krajinović.

Agencija UN u posljednjem izvještaju o klimatskim promjenama jasno govori da je čovjek najveći  krivac onoga što se dešava u atmosferi. U posljednjih 100 godina priroda više ne liči na sebe i ono što smo nekad imali kao umjerenu klimu u BiH, više nije tako samo zato što je čovjek iskorištavao fosilna goriva da bi živio lagodno. Industrijalizacija, automobili, individualno grijanje sve su to krivci za klimatske promjene. Posljedice ljudskih aktivnosti prije sto godina danas dolaze na naplatu. Sve ono što danas radimo otežat će život našoj za 30 godina. Atmosfera je sustav koji ima otklon od 30-40 godina da tek kasnije dođe na naplatu sve što radimo. Ako posmatramo prirodu ukupno vulkanska reakcija je jedan od zagađivača atmosfere. Međutim mi se nalazimo između dva ledena doba. Prije 11 tisuća godina na ovim prostorima vladao je vječiti led, a nakon toga se zemlja počela zagrijavati. Pretjeranim čovjekovim utjecajem atmosfera se puno brže zagrijava.“, otkriva nam Bakir Krajunović.

klimatske projekte – 1

Klimatske promjene mogu preobraziti naš planet te utjecati na opskrbu hranom i vodom, kao i na naše zdravlje. One utječu na sve nas, ali jače pogađaju siromašne i ranjive članove društva.

Do 2000. godine temperatura čak ni u Mostaru nikada u 6 mjesecu nije prešla 40 stupnjeva. To je ta krilatica nikad nam se ovo prije nije dešavalo. U Zenici 2012. godine prvi put je izmjerena temperatura od 40 stupnjeva u Bosni, a do tada nikad nije se to desilo i izmjerilo. To su činjenice koje dokazuju da se atmosfera  zagrijava.“, ističe Bakir Krajinović.

Najčitanije

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Kristijan Penavić: Volim snimati spotove i glazbu, a pogotovu stvarati pjesme

Mladi širokobriješki glazbenici Kristijan Penavić i Jozo Mikulić objavili...

Igor Delač: Propagiram pozitivu i htio bi nastupati u Hercegovini

Igor Delač, poznati glazbenik prepoznatljivog glasa predstavlja svoj novi singl...

Nakon cirkusa zvanog Svesrpski sabor objavljen spot: “Svi uz komandanta Vučića”

JUTROS je u jutarnjem programu srpske televizije Pink prikazan...

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan, koji se...

Upozorenje na pogubne izmjene zakona iz oblasti rudarstva

Predstavnici ekoloških udruženja koja djeluju na području Ozrena, „OZRENSKI...

Continental Blidinje BIKE Festival: Završeno šesto izdanje najvećeg biciklističkog festivala

Blidinje BIKE Festival, jedan od najznačajnijih biciklističkih događaja u...