Novalić uputio zamolbu za pomilovanje

Fadil je Novalić, bivši premijer FBiH, osuđen na četiri godine zatvora u aferi ‘Respiratori’ tražio pomilovanje od Predsjedništva BiH.

“Ministarstvo je pravde BiH zaprimilo zamolbu i dokumentaciju u kojoj se od Povjerenstva za pomilovanje traži razmatranje slučaja Fadil Novalić. Povjerenstvo će, u zakonskome roku, razmatrati upućenu zamolbu i dokumentaciju te će, sukladno Zakonu o pomilovanju BiH, svoje izvješće uputiti Predsjedništvu BiH na odlučivanje”, navodi se u odgovoru za portal Raport.ba iz Ministarstva pravde BiH.

Novalić ne bi nikako u zatvor

Fadil Novalić od Predsjedništva BiH traži da ga u potpunosti oslobodi izdržavanja kazne koju mu je izrekao Sud BiH za zlouporabu položaja i ovlasti pri nabavci respiratora ACM812 A, plaćenih 10,5 miliona KM iz proračuna tijekom pandemije Covid 19.

Prema Zakonu o pomilovanju BiH Predsjedništvo BiH odlučuje o zamolbama za pomilovanje onih osoba kojima je kaznu izrekao Sud BiH, a zahtjev se prvo upućuje nadležnom povjerenstvu Ministarstva pravde BiH, što je Novalić i uradio.

Prema članu 4. Zakona o pomilovanju BiH Predsjedništvo BiH osobi koja podnese zahtjev za pomilovanje može dati “potpuno ili djelomično oslobađanje od izvršenja kazne ili zamjenjuje izrečena kazna blažom kaznom ili uvjetnom osudom”, kao i da Predsjedništvo BiH može ukinuti “određena pravna posljedica osude ili određuje njeno kraće trajanje”.

Znači, Predsjedništvo BiH može odlučivati i po molbi da se neko oslobodi od izvršenja kazne i prije nego što je proveo i dan u zatvoru. Do sada nisu zabilježeni slučajevi da je kolektivni šef države nekoga pomilovao u smislu da ga je u potpunosti oslobodio zatvorske kazne, nego su se dosadašnja pomilovanja osuđenika uglavnom odnosila na smanjenje dijela zatvorske ili neke druge kazne.

Sada je sudbina Fadila Novalića u rukama članova Predsjendištva BiH, Denisa Bećirovića, Željka Komšića i Željke Cvijanović, koji će odlučivati o tome hoće li Novalić u zatvor na četiri godine ili neće.

Već ima podršku Komšića i Cvijanović?

Prema Zakonu o pomilovanju BiH, molba za pomilovanje ne odlaže izvršenje presude.

No, Novalić pokušava sve da što više odloži odlazak u Državni zatvor u Vojkoviće, a paralelno s tim nastoji izvojštiti to da se njegova zamolba što prije nađe pred kolektivnim šefom države.

Novalić je angažirao sve raspoložive kapacitete kako bi ubrzao proces njegovoga pomilovanja, a već se špekulira da za sada ima ‘dva sigurna glasa’ u Predsjedništvu BiH za odobrenje njegove molbe. I to onaj Željka Komšića i Željke Cvijanović.

Povjerenstvo za pomilovanja uz Novalićevu molbu mora dostaviti i mišljenje Suda BiH i Ministarstva pravde BiH.

Kako saznaje portal Raport.ba Sud BiH već je dao negativno mišljenje o Novalićevoj zamolbi.

Najčitanije

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Aner Omanović: Otvaranje kamenoloma dovodi do devastacije prirode

Eko Udruženje Kuti je udruženje koji se bavi ekološkim...

Adela Vukotić -Terek: Trebamo razvrstavati otpad i razmišljati održivo

Vanjskotrgovinska komora BiH je samostalna, nevladina, nepolitička i neprofitna...

dr. Tanja Krešić: Podrška obitelji i ne odustajanje u dojenju su najbitniji

Trenutno se u svijetu obilježava tjedan dojenja. Sinoć je...

METUS zapošljava montere dizala za rad u inozemstvu i Hrvatskoj

METUS je renomirana hrvatsko- švedska kompanija s dugogodišnjem iskustvom...

Elektro Mont Mostar raspisao natječaj za posao

Elektro Mont doo Mostar obiteljsko poduzeće koje posluje od...