Ministar Mario Jurica u posjetu Gradu Konjicu i Općini Prozor-Rama

U sklopu pripremnih aktivnosti za utvrđivanje Programa rada Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije,  ministar Mario Jurica, zajedno sa suradnicima, posjetio je Grad Konjic, gdje je s gradonačelnikom Osmanom Ćatićem razgovarao o zajedničkim aktivnostima na tragu unaprjeđenja stanja u sektoru voda i poljoprivrede.

– Želimo, prije usvajanja Programa vodnih naknada i Programa o namjenskim sredstvima rekultiviranja zemljišta, upoznati jedinice lokalne samouprave s projektima koje ćemo provoditi, načinom našega rada u budućnosti i rješavanjem tekućih problema. U Programu rekultiviranja zemljišta bit će aktualne mjere promjena namjene zemljišta, navodnjavanje i gnojidba. Time želimo pomoći poljoprivrednim proizvođačima u njihovu radu, krajnjem proizvodu, kao i plasmanu proizvoda putem e-tržnice. U Programu vodnih naknada planirana je provedba projekata koji se odnose na vodovod Podorašac i klizište Orahovica te ranije planiranih a neostvarenih projekata – izjavio je ministar Jurica, poručivši kako Gradsko poglavarstvo Konjica i tamošnji Savez poljoprivrednih udruga mogu biti primjer drugim gradovima i općinama gdje je taj resor slabije razvijen.

Gradonačelnik Ćatić ocijenio je pozitivnom praksu da, prije donošenja pravilnika o utrošku sredstava, ministri saslušaju mišljenja s terena.

– Planirani projekti vodovoda Podorašac i klizišta Orahovica, koje će u predstojećem razdoblju resorno ministarstvo potpomoći, od velike su važnosti za Grad Konjic i njegove žitelje – komentirao je Ćatić.

Nakon Konjica, ministar Jurica posjetio je i Općinu Prozor-Rama gdje je s načelnikom Jozom Ivančevićem također obavio razgovor o aktualnoj problematici i iznalaženju rješenja koja se tiču vodnih naknada, šumarstva i lovišta, o čemu je ranije razgovarao i s rukovodstvom Općine Jablanica. Nezaobilaznom temom sastanka bila je i protuzakonita sječa šume, točnije nužnost što skorijega donošenja Zakona o šumama na prostoru HNŽ-a.

– Zakon o šumama HNŽ nema još od 2013. godine, kada je postojeći stavljen izvan snage. Išli smo s Prijedlogom zakona 2020. godine, ali kako nije imao većinu u Vladi, nije ni došao u skupštinski postupak. Županijska vlada u ovomu sazivu u svojim je Programskim smjernicama najavila izradbu Zakona o šumama. Već smo na jednoj od prethodnih sjednica imenovali radnu skupinu i to nam je jedan od prioriteta. Godišnje se gubi više od 10 milijuna KM zbog nepostojanja ovoga zakona i jasno je koliko smo oštećeni tijekom proteklih deset godina – pojasnio je ministar, dodavši kako je stvarni problem u načinu gospodarenja šumama.

– Trenutačno u HNŽ-u imamo tri društva. Skupština HNŽ-a je 2006. osnovala JP Šume HNŽ-a i tada je trebalo u njih integrirati druga dva društva ili ih ugasiti. To je sada davna prošlost, ali nama je Zakon o šumama stvarni prioritet – zaključio je Jurica koji je s načelnikom Prozor-Rame otvorio i temu tamošnjih lovišta, poručivši kako sve mora biti u zakonskim okvirima, s naglaskom na obvezu poštivanja odluke Ustavnoga suda iz 2013. godine kada je donesena odluka o postojanju samo jednoga lovišta u Prozor-Rami.

– To pitanje mora biti riješeno do sljedeće lovne sezone – jasan je ministar koji podsjeća kako sličan problem postoji i u općinama Čitluk i Jablanica.

– Ministar želi dovesti u red neke stvari koje dosad nisu bile zakonski regulirane. Bitno je da ovomu zajednički pristupimo, jedni druge podržavamo i sve zakonski uokvirimo, imajući na umu da u Županiji ima dosta problema po pitanju šuma, lovišta, koncesija i sličnoga – kazao je ovom prigodom načelnik Ivančević, izrazivši zadovoljstvo susretom na kojemu su otvoreno razmijenjena stajališta i uvjerenje kako će dvije razine vlasti, zajedno s Općinskim vijećem Prozor-Rame i Skupštinom HNŽ-a, ovu problematiku zakonski dovesti do kraja.

Najčitanije

HSP BiH: Zbog zaštite policijske brutalnosti tražimo ostavku komesara ŽZH Ivana Brkića

HSP BiH traži žurnu ostavku komesara MUP-a Županije Zapadnohercegovačke...

Zdravka Lončar: Medicinska sestra je prije svega poziv, a imamo hiperprodukciju kadra

10. Simpozij medicinskih sestara/tehničara s međunarodnim sudjelovanjem će se...

Mahir Bjelonja: ZEOS je omogućio da se elektronski otpad odlažete besplatno

Društvo ZEOS eko-sustav d.o.o. prvi je operater sustava upravljanja...

Ana Ravić: Cilj je modernizirati postojeće informacijske sustave u bolnicama

Centar za informatiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar organizira 1. znanstveno-stručni...

Hrvat okupio 50 tisuća ljudi u molitvu i post: Što se događa?

Objavio: Zrinka Požežanac, vjera.hr Za ime Vladimir Grebenar čula sam sredinom ovog...

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme raspisuje natječaj za posao

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme...

METUS zapošljava montere dizala za rad u inozemstvu i Hrvatskoj

METUS je renomirana hrvatsko- švedska kompanija s dugogodišnjem iskustvom...

Večer Broćanske Žilavke – Otkrijte bogatstvo hercegovačke vinske tradicije

Večer Broćanske Žilavke će se održati u srijedu 21....