Organizacija urbanog života u režiji Gradske uprave Mostara

Zdravom razumu je nepojmljivo s koliko nemarnosti, nestručnosti i lakonskoga odnosa, gradske službe organiziraju urbani život u Mostaru i na koji način planiraju i izvode građevinske zahvate na gradskoj prometnoj infrastrukturi. Više od pola godine se izvode radovi na rekonstruiranju prometnice Petra Krešimira IV od Spajalice do Gradskoga stadiona. U imalo organiziranijim gradovima sličan obim radova se završava u par mjeseci. Pogotovo ako je u pitanju jedna od najfrekventnijih i za urgentnu medicinsku skrb najvažnija prometnica u gradu. Jer je najkraća i najbrža frekvencija od službe Hitne medicinske pomoći do Centra urgentne medicine na Bjelom Brijegu.                                                                                

Građanima je poznato koliko je zatvaranje ove prometnice izazvalo gužvi, zastoja i prometnoga kolapsa. Da problem bude veći, za obilaznicu je izabrana jedna od najnefunkcionalnije gradskih prometnica. I to bez prethodnog jednosmjernog reguliranja prometa, kako bi se maksimalno skratilo vrijeme intervencije urgentnim medicinskim vozilima.

 I umjesto pojačanoga revizijskoga nadzora i inspekcijskih intervencija, da se iz poštuju rokovi i ubrza gradnja, gradska uprava je u maniru lošega gospodara, priredila Mostarcima još jedan biser u nizu organizacijskoga planiranja. Da su se svojski potrudili, da naprave još veći  problem ne bi se domislili genijalnijem izumu od ovoga što su napravili. Dosljedni sebi, nepogrešivo su izabrali vrijeme i mjesto početka radova na rekonstruiranju gradskoga stadiona. Pa su zatvorili i zaobilaznicu koja je koliko toliko kompenzirala put do urgentnoga centra. I zaobilazni put do gradske bolnice, uvelike produžili preko Smrčenjaka i Ilića.

Prva reakcija zdravoga razuma na nepojmljivu neodgovornost i nestručnost je nevjerica. Razum bi nekako mogao i prihvatiti spoznaju o lošoj organiziranosti i nestručnosti gradskih službi, koja je višedesetljetna poslovična, ali je nemoguće prihvatiti toliku dozu bezobzirnosti i neodgovornosti prema sugrađanima kojima je doslovno svaka sekunda granica između života i smrti.
Tko nikada nije sudjelovao u tragikomičnom prometnom cirkusu, neka krene tragom zaobilaznice od Doma zdravlja, preko Ilića ili Smrčenjaka do CUM-a na Bijelom Brijegu.

Da bi ironija bila veća, gradonačelnik Mostara, doktor medicinskih znanosti i bivši ravnatelj Doma zdravlja bi, kao takav, trebao biti najupućeniji u značaj i žurnost urgentne medicine.                                                    

Ove propuste iz njegove nadležnosti bi se mogli objasniti kao neupućenost u infrastrukturne zahvate ili nezainteresiranost za gradske probleme. Biti će da je u pitanju i jedno i drugo.

Gradski Odbor HDZ1990 Mostar

Najčitanije

HSP BiH: Zbog zaštite policijske brutalnosti tražimo ostavku komesara ŽZH Ivana Brkića

HSP BiH traži žurnu ostavku komesara MUP-a Županije Zapadnohercegovačke...

Besim Gurda: Umjesto restauracije staništa kod nas investitori kopaju na najvrjednijim područjima biodiverziteta

Besim Gurda, ing. šumarstava i projekt menadžer Udruženja građana...

Hrvat okupio 50 tisuća ljudi u molitvu i post: Što se događa?

Objavio: Zrinka Požežanac, vjera.hr Za ime Vladimir Grebenar čula sam sredinom ovog...

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Ana Ravić: Cilj je modernizirati postojeće informacijske sustave u bolnicama

Centar za informatiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar organizira 1. znanstveno-stručni...

Davor Vidačak: Želimo stvoriti platformu za razmjenu znanja i iskustva

Konferencija MoBizz 2024 - Ekonomski izazovi i financijske strategije...

Zdravka Lončar: Medicinska sestra je prije svega poziv, a imamo hiperprodukciju kadra

10. Simpozij medicinskih sestara/tehničara s međunarodnim sudjelovanjem će se...

Doso Produkt d.o.o. Široki Brijeg raspisuje natječaj za posao

Firma Doso Produkt d.o.o. iz Širokog Brijega objavljuje natječaj...