Irdin Bajrović: Građevinama iz austrougarskog razdoblja želimo vratiti stari sjaj

Naša stranka Mostar predložila je da se u gradskom proračunu planiraju sredstva za sanaciju građevina iz austrougarskog vremena koje su pod zaštitom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i kulturne baštine Mostara.

Inicijativu je obrazložio Irdin Bajrović:

“Mostar je odavno postao turistički centar ne samo Bosne i Hercegovine, nego cijele regije. Od austrougarskog vremena ovaj grad je predstavljao ekonomski i kulturni centar snažno otvoren i okrenut prema Europi, a što se najočitije vidi kroz arhitekturu iz tog vremena.

Ipak, bez obzira na te činjenice kao i na to da je Mostar svrstan od najpodatnijih svjetskih travel magazina kao grad koji se mora posjetiti, i trideset godina nakon rata u Mostaru imamo veliki broj potpuno devastiranih zgrada. Na žalost, među njima je i značajan broj građevina iz Austro-ugarskog vremena koje su pod zaštitom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i kulturne baštine Mostara, što znači da predstavljaju vrijedno kulturno povijesno naslijeđe i baštinu ovog Grada. Zato predlažemo da se osiguraju sredstva za vanjsku sanaciju tri sljedeća objekta čiji su unutrašnje prostorije trenutačno u upotrebi, kako bi im se vratio autentični sjaj i kako više ne bi narušavale izgled Mostara. Smatramo da ova tri objekta imaju posebnu kulturno-povijesnu vrijednost za Grad i da bi njihova vanjska sanacija predstavljala prvi korak ka vraćanju sjaja našem europskom Mostaru i restauraciji svih ostalih objekata na popisu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i kulturne baštine Mostara. Objekti koji se ovom Inicijativom predlažu za sanaciju su: Peško vila, Mehmed-efendije Spahića vila 1908 i zgrada ljekarne Wencel 1904.”

Najčitanije

Ivicu Puljka operirao SDP-ovac, asistirao mu HSP-ovac

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak i šef stranke Centar u...

Preminuo gospar Luko Paljetak

Nakon borbe s teškom bolešću, u 80. godini života,...

Obavještajac kojega je Izetbegović proglasio državnim neprijateljem.

U Mostaru je ovoga vikenda predstavljena knjiga pod nazivom...

13. svibnja 1990. – nikad odigrana utakmica Dinamo – Crvna zvezda

Na današnji dan 13. svibnja 1990. u Zagrebu je...

Inventura HDZ-a za izbore u Čapljini, Širokom, Livnu, Žepču…

Vodstvo HDZ-a BiH počet će od sljedećeg tjedna svojevrsnu...

Opljačkana zgrada Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu

Počinitelj za kojim policija traga provalio je u zgradu...

Modrić držao govor na proslavi naslova

Real Madrid vratio je nakon godinu pauze titulu od...

Baby Lasagna zahvalio obožavateljima koji su ga dočekali

Marko Purišić – Baby Lasagna u nedjelju je na...