Na Filozofskom fakultetu SUM-a održan drugi međunarodni znanstveni simpozij „Digitalna transformacija obrazovanja“

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održan je 2. Međunarodni znanstveni simpozij „Digitalna transformacija obrazovanja“.

Tema ovogodišnjeg međunarodnog znanstvenog simpozija bila je „Digitalne tehnologije i aktualni oblici nasilnih ponašanja među mladima“ s ciljem pružanja detaljnijeg razumijevanja suvremenih izazova aktualnih oblika nasilja među mladima s posebnim osvrtom na utjecaj digitalne tehnologije te predstavljanja najnovijih trendova i prakse u prevenciji.

Simpozij se održao u organizaciji studija Informacijskih znanosti i Savjetovališta za studente Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, a dio je projekta koji financira Hrvatska zaklada za znanost (br. 3553).

„Ideja o održavanju znanstvenog simpozija nastala je povodom obilježavanja desete obljetnice studija Informacijskih znanosti 2022. godine. Teme prvog simpozija bile su posvećene transformaciji obrazovanja uzrokovanom pojavom pandemije virusa Covid-19, a ovogodišnji simpozij posvetili smo aktualnoj temi o kojoj govore renomirani stručnjaci i znanstvenici. Strateški dokumenti, pa i znanstvene strategije pojedinih fakulteta naglašavaju sve nužniju interdisciplinarnost, povezivanje i multidisciplinarnost jer upravo takav pristup daje konkretne istraživačke rezultate, tako da nas veseli da smo uz domaće imali priliku čuti izlaganja znanstvenika iz SAD-a, Španjolske i Hrvatske“, kazao je prodekan za znanost Filozofskog fakulteta SUM-a i predsjednik programskog odbora simpozija prof. dr. sc. Marko Odak.

Simpozij je obuhvatio deset tematskih izlaganja u kojima su predstavljeni najnoviji rezultati o povezanosti digitalne tehnologije i ponašanja, prvenstveno nasilnog ponašanja među mladima. Istaknuto je kako današnja komunikacija putem tehnologije često ima persuazivan karakter, a stavovi mladih prema nasilju putem digitalnih medija često su pozitivni. No, naglašeno je da mladi skloni digitalnom nasilju su izloženi i drugim rizicima, uključujući seksualno rizično ponašanje i da vrlo često doživljavaju negativne posljedice na mentalno zdravlje.

Program konferencije održao se u hibridnom obliku (online i uživo) na hrvatskom i engleskom jeziku, u kojem su sudjelovali renomirani stručnjaci i istraživači iz Španjolske (Odjel edukacijske i razvojne psihologije Sveučilišta u Sevilli), SAD-a (Sveučilište New Haven), Republike Hrvatske (Odsjek za psihologiju Sveučilišta u Zadru, Odsjek za poremećaje u ponašanju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Studijski centar socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu) i Bosne i Hercegovine.

U zaključcima simpozija naglašena je potreba za kontinuiranim, suradničkim djelovanjem različitih institucija u suočavanju s novim tehnologijama i potencijalnim opasnostima. Osim rada s mladima, predložene su smjernice za rad s odraslima kako bi se ojačali resursi i kapaciteti mladih u suočavanju s digitalnim promjenama.

Najčitanije

Singl „Šta će daljine“ poručuje da tijela mogu biti daleko, ali su srce i um spojeni zauvijek

Kako izgleda kada se spoje afrički ritmovi, harmonika i...

Baby Lasagna pozvao mlade na Susret hrvatske katoličke mladeži

Pjevač Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna, pozvao je...

Nova predsjednica na prisezi odbila izgovoriti službeno ime države

Gordana Siljanovska-Davkova, prva predsjednica Sjeverne Makedonije u nedjelju je na prisezi odbila...

Evo do kada Plenković mora sastaviti vladu

Predsjednik Zoran Milanović danas je predsjedniku HDZ-a i dosadašnjem...

Inventura HDZ-a za izbore u Čapljini, Širokom, Livnu, Žepču…

Vodstvo HDZ-a BiH počet će od sljedećeg tjedna svojevrsnu...

Baby Lasagna zahvalio obožavateljima koji su ga dočekali

Marko Purišić – Baby Lasagna u nedjelju je na...

Modrić držao govor na proslavi naslova

Real Madrid vratio je nakon godinu pauze titulu od...

Dodik poludio

Srpski političari iz BiH, Srbije i Crne Gore danas...